Hirdetés
Édes csomagolóanyag válthatja a jelenlegi műanyagokat
Hirdetés
Az utóbbi időben többször lehetett olvasni arról, hogy tudósok biológiai módon lebomló műanyag előállításával kísérleteznek annak érdekében, hogy kisebb legyen a környezetterhelés. A legutóbbi kísérletek szerint cukorból készülhet ilyen, környezetbarát műanyag.
Jelenleg az élelmiszeriparban használt műanyagok java részét kőolaj származékokból állítják elő. Maga az eljárás erősen környezetszennyező, ugyanis egy olyan anyagot használnak fel a gyártás során, amely az első világháború idején vegyi fegyverként volt számon tartva.
Ugyan az elkészült műanyag egészségkárosító hatása lényegében nulla, mégis veszélyes a környezetre nézve, mivel csak hosszú idő alatt képes lebomlani. A Fenntartható Kémiai Technológiák Központja és a Bathi Egyetem kutatói most egy olyan felfedezést tettek, amely jelentősen csökkentheti a műanyagok okozta környezetterhelést.
A kutatók ugyanis rájöttek, hogy cukorból és a levegőből kivont szén-dioxidból biológiailag lebomló műanyag készíthető, amely rövid idő alatt cukorrá és szén-dioxiddá, tehát alkotóelemeire bomlik. Az újfajta műanyag előállítása is egyszerűbb, ugyanis alacsony nyomáson és szobahőmérsékleten elő lehet állítani a környezetbarát műanyagot.
Fizikailag szinte tökéletesen megegyezik a kőolaj származékokból előállított műanyaggal, viszont környezetbarát mivoltából alkalmas gyógyszerek és bébiételek csomagolására is – erre a kőolaj származékokból előállított műanyagot tilos alkalmazni.
Az újfajta műanyag glükóz és fruktóz mellett mannóz és ribóz segítségével is előállítható. Várhatóan a jövőben az ilyen innovatív technológiákkal készült műanyagok képesek lesznek kiváltani a környezetterhelő műanyagok alkalmazását.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés