Mint ahogy az embereknek és az állatoknak, úgy a növényeknek is vannak barátai. Kérdés, hogy mely növényekkel képes pozitív kapcsolatot kialakítani a szamóca, amely elősegíti a növekedését és a termésátlagát. Az alábbiakban felsorolunk néhányat ezek közül a növények közül.

A szamóca mellé társnövényt választani nem könnyű feladat. (Fotó: Pixabay, Radfotosonn)

Elsősorban azt tisztázzuk, mit is jelent maga a társnövény fogalma? Azokat a növénykultúrákat nevezzük így, amelyeket azzal a céllal ültetünk egymás mellé, hogy támogassák egymás hozamát a maximális termelékenység elérése érdekében.  

Azzal, hogy egy bizonyos növényfajtát elhelyezünk egy területen lehetséges, hogy akaratlanul is egy másik kultúrának is megadjuk az alapjait, amely a szomszédos területen termeszthető. Így ugyanis optimalizáljuk a környező területet, ezáltal javítjuk mindkét növény minőségét, és a kártevők ellen is könnyebben tudunk védekezni. Hiszen a növényük vagy odacsábítja a társnövény számára is kedvező jótékony rovarokat vagy éppen elüldözi a kártevő rovarokat a környezetből.

A szamóca egy viszonylag agresszív növény; gyorsan terjed, és vastag borítást képez a talajon, ezáltal előfordulhat, hogy a legtöbb növényt inkább elnyomja, mintsem segíti a fejlődésben. Így szükségszerű odafigyelni a gondozására, illetve a megfelelő társnövény kiválasztására.

És hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy megtaláljuk az erre megfelelő növényt?

Fontos, hogy a szamóca szereti a napfényt, így célszerű olyan növényt választani, amely nem nő túl magasra és nem fogja eltakarni azt a napfény elől. Ha a szamóca mellé bármilyen növényt ültet, azt északi irányban tegye, hogy ne legyen akadálya a napfénynek.

Továbbá fontos, hogy az epernek jó vízelvezető talajra van szüksége, így az agyagos, kötöttebb talaj az opcionális, és ehhez szükséges olyan növényt választani a szamóca mellé, amely hasonló igényekkel rendelkezik. Ha a talaj tömör, akkor erős gyökérzetű növényekre van szükség a tömörített réteg fellazításához, és ezáltal a vízelvezetés javításához.

Hagyma

A legtöbb rovar nem tolerálja a hagyma által kibocsátott kénvegyületeket, ezért a hagyma számára hasznos a szamóca közelsége. Viszont a szamóca számára is pozitív hatással bír a hagymából készült spray a kórokozók ellen. Viszont ha nem dolgozzuk fel a hagymát, akkor virágzás után a mulcsként hagyott hagymamaradványok is kedvezőek a szamóca számára.

Saláta, spenót

Sokak szerint a saláta, a spenót és a szamóca egymás mellé történő ültetése jó hatással van mindhárom növény termelékenységére. A növények levelei elrejtik a bogyókat az erős napfény, és a madarak elől, így megvédve azokat a keserűvé válástól és a roncsolódástól.

Bab

A hüvelyesek családjába tartozó növény megköti a nitrogént, és enyhén ugyan, de csökkenti a talaj pH értékét, ami kedvező a szamóca számára.

Kömény és körömvirág

A köménymag ültetése odavonzza a növényekhez az apró, jótékony rovarokat, a darazsakat, a parazita legyeket, amelyek megvédik a növényünket a levéltetvektől, lárváktól, hernyóktól és más kártevőktől.

A körömvirág pedig a gyökérzetet hivatott védeni, ugyanis szamócával kombinálva megakadályozzák a gyökérférgek pusztítását.

Továbbá jó párosítás lehet a szamóca a torma, a rebarbara és a spárga számára a gyomok elleni küzdelemben.

Rossz szomszédok

Nem érdemes a szamócánkhoz krizantémot, bogyós növényeket, burgonyaféléket ültetni, mert ezek a verticillumos fertőző hervadás hordozói lehetnek. Ezen túl nem ültethető káposzta, dinnye, zeller és dáliák mellé.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás