A sportolók egy részének tiltakozása ellenére megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián. A szövetség közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntését, miszerint a lovas szám nélküli javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2028-as Los Angeles-i játékokra. A döntés egyik oka, hogy a tokiói olimpián Kim Raisner, a német válogatott egyik edzője verseny közben megütötte a Saint Boy nevű lovat.

A történet kiváltó oka, hogy egy német versenyző, Annika Schleu a tokiói olimpián nem bírt a lovával, a belovaglás után neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja a Saint Boy nevű állatot az elindulásra. Kim Raisner, a német válogatott egyik edzőnője előbb kívülről biztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, és hangosan biztatta a versenyzőt, hogy pálcázzon erősen. Ám az állat csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás. Aztán végre elindult a ló, de néhány ugrás után megint ellenszegült és ki is csengették. A pont nélküli teljesítménnyel Schleu gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

Saint Boy megmakacsolta magát, Schleu győzelmi esélyei ezzel a nullára csökkentek a lovaglás során - Fotó: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/MARIJAN MURAT

Raisnert később írásbeli megrovásban részesítette és állatvédelmi továbbképzésre kötelezte a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM). A szervezet bejelentése szerint a 48 éves tréner a továbbképzés végéig nem tevékenykedhet a nemzetközi szövetség szervezéséhez tartozó versenyeken, és ha még egyszer megszegi az állatvédelmi szabályokat, elveszítheti az edzői engedélyét.

Kikerülhet a lovaglás az öttusa versenyszámaiból

Az online kongresszuson 92-en szavazhattak, ebből hárman tartózkodtak, és a 81 érvényes szavazat közül 66-an támogatták a lovaglás lecserélését, 15 ellenszavazat érkezett. Az új számról a végleges döntés csak egy év múlva, a 2022-es kongresszuson születik meg. A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az olimpiai játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek.

https://www.youtube.com/watch?v=lQuReCQjxs0
Kim Raisner ütése a lovaglás versenyszám végét okozhatja az olimpiai öttusában

Magyar szerepvállalás a lovaglás megtartásáért

Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai képviselői, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott „abszurd döntést”. Ezután korábbi és jelenleg is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői kiálltak a lovas szám mellett, és kiáltványt fogalmaztak meg Thomas Bach NOB-elnöknek címezve. Ebben jelezték, hogy a döntést a nyilvánosság kizárásával, az öttusázótársadalom véleményének megkérdezése nélkül hozta meg a vezetőség, amely arra hivatkozott, hogy a NOB ragaszkodott ehhez a változtatáshoz annak fejében, hogy a sportág továbbra is az olimpia programján szerepelhessen. Egyúttal arra kérték Bachot, hogy hatáskörénél fogva lépjen fel a döntés ellen, "amely nyilvánvalóan káros és ártalmas nemcsak az öttusasportra, hanem az olimpiai játékok presztízsére nézve is".

November 25-én az összes brit és magyar, még élő olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további olimpiai érmesek – összesen 46-an – fordultak levélben a NOB elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás