Magyarországon a patkány- és egérinvázió bizony igen gyakori jelenség. Az idei évben ráadásul régóta nem látott növekedés indult meg a kártékony rágcsálók számában, ugyanis a szárazság kedvezően hatott a populációk növekedésére.

Főleg így, ősz tájékán kell kellő körültekintéssel eljárni a rágcsálókkal kapcsolatban. A betakarítási időszak végén a szántások miatt összehúzódnak a járataik, csökken az életterük, ráadásul a hideg beköszöntével kevesebb táplálékot találnak a természetben, emiatt szívesen húzódnak be az emberek házába, melegebb fészek és élelem reményében. És ahol egy pár egér vagy patkány megveti a lábát, ott bizony nagyon gyorsan sokkal többen lesznek. Egy felnőtt nőstény egér évente akár 5-6-szor is ellhet, és minden alomban átlagosan 6-8 kölyök van, amelyek 2 hónap alatt már ivaréretté is válnak. Ezért 4-5 hónap leforgása alatt akár már 20-30 rágcsáló is tanyázhat otthonunk falaiban.

A patkány- és egérveszély nem csupán a természethez közeli otthonokat érintheti. 2019-ben például Budapesten a korábbi évekhez képest nagyon elszaporodtak a patkányok, ami annak is betudható, hogy egy évvel korábban a főváros felmondta a szerződését rágcsálóiírtást végző Bábolna Bio céggel. Nem csupán a külvárosban, hanem főként a belvárosi részekről érkezett több bejelentés patkányok és rágcsálók fokozott jelenlétéről.

Miért fontos a rágcsálók elleni védekezés?

Az egerek és patkányok nagyon sok fertőzést terjeszthetnek, akár közvetve, akár közvetlenül. Megfertőzhetik az embert a harapásukkal vagy a karmolásukkal, az ürülékük, nyáluk és vizeletük beszennyezheti a vizet és az élelmiszert is, de akár a rajtuk élősködő bolhák és kullancsok is fertőzhetnek. A patkányok és egerek által terjesztett betegségek között van például a fertőző agyhártyagyulladás egyik altípusa, de elkaphatunk patkányharapási lázat, hantavírust, szalmonella-fertőzést, pestist, vérzéses lázakat, sőt veszettséget is.

Ha éjjelente kaparászást, motoszkálást hall a falakból, vagy kirágott zacskókra és dobozokra lesz figyelmes a konyha környékén, esetleg átható, büdös vizeletszagot érez, akkor valószínűleg rágcsálók tanyáznak az otthonában. Az ürülék is árulkodó lehet: az egér ürüléke apró, fekete, rizsszemekre hasonlít, a patkányé pedig kicsit szélesebb és hosszúkásabb.

Természetesen sok megoldás létezik a védekezésre. Vannak a humánusabb élvefogó csapdák, amelyek (ahogy a nevük is mutatja) élve fogják el a rágcsálókat, és találhatunk hagyományos, lecsapódó egércsapdákat is. Ezen kívül választhatunk még a különféle rágcsálóirtó granulátumok és pépek közül, amelyek akár már 3-4 nap alatt is kifejthetik hatásukat, így a populáció méretétől függően pár hét alatt megszűnhet otthonában a rágcsálóinvázió.

Ha úgy érzi, annyira elszaporodtak a rágcsálók otthona környékén, hogy egyedül már nem tud vele megbirkózni, az RNBH Konzorciumnál bejelentést tehet, és ők ki fognak jönni a helyszínre, hogy felmérést végezzenek és intézkedjenek a rágcsálókkal kapcsolatban. De biztos, ami biztos, egy pár egércsapda megvásárlásával rosszat nem tehet az ember.

Kattintson ide és válogasson a rágcsálóirtó megoldások közül!

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás