A növényvédelem területén egyre jobban szaporodnak a biológiai megoldások ugyanúgy, ahogy lassan a ökológiai területek nagysága is nő. Az ökológiai termeléssel foglalkozó gazdálkodók tevékenységét nehezíti, hogy még kevés biológiai készítmény áll rendelkezésükre a növényvédelmi problémák megoldására.

A Surround® WP hatóanyaga a kalcinált kaolin az EPA által bejegyzett biológiai rovarriasztó szer, por formulációjú készítmény. A rovarok elleni hatás érdekében a Surround® WP-t megelőzésként kell alkalmazni és a rovarok megjelenése előtt ki kell permetezni. A Surround® WP csökkenti a kártevők nyomását, és késlelteti illetve szükségtelenné teheti a hagyományos rovarölő permetezést. A kártevők kifejlett egyedei a permetezést követő 24 órán belül erősen bevonódnak kaolinrészecskékkel. A rovarok ezután azzal foglalkoznak, hogy megpróbálják eltávolítani ezeket a részecskéket a testükről, nem tudnak táplálkozni vagy petét rakni és így elpusztulnak.

Dió Surround-kezelés után

Európában a szer több kultúrában engedélyezett. Görögországban szőlőben tripszek, Spanyolországban olivában moly és gyümölcslegyek, Franciaországban gyümölcsösökben levéltetvek ellen használják, de legelterjedtebb a világon a napégés és a hőstressz elleni alkalmazása gyümölcsösökben. Magyarországon a Surround® WP körtében, a körte levélbolha és dióban a dióburok fúrólégy ellen engedélyezett készítmény. Az első kezelés körtében a virágrügyek duzzadásakor, rügypattanáskor esedékes, mert ekkor kezdődik az áttelelt egyedek tojásrakása majd a lárvakelés. Ezután vegyesen megtalálhatók a kifejlett imágók, tojások és a lárvák különböző stádiumai. A lárvakeléskor elkezdett kezelést folyamatosan 7–10 napos időközönként célszerű végezni a körte kb. 1,5 cm-es nagyságáig, ami egybeesik első természetes terméshullással. Ez körtében öt kezelést jelent. Gyakorlatban a virágzás előtti 2-3 kezelés és az ezutáni 2 kezelés ér el jó eredményt. A készítménytől a körtefa fehér színű lesz, de ez a hatóanyag tulajdonságaiból adódóan ez természetes. A szer jellegéből adódóan a permetezőtartályt a bekeveréstől kezdődően a munka végeztéig intenzíven keverni kell. Dióban, a dióburok fúrólégy elleni kezeléseket a rajzás megkezdésekor, ez általában július közepe, kell megkezdeni és 7-10 naponként megismételni. Fontos, hogy a lehető leghosszabb fedettséget biztosítsunk a készítménnyel. Ez általában 5 kezelés elvégzésével érhető el.

Általában Surround® WP erős vízpermet használatával mosódik le a gyümölcsről. Ha a fehér maradék nyomai nem elfogadhatók a termésen, a betakarítás előtt 1,5-2 hónappal be kell fejezni a Surround® WP permetezését. Körtében, a körte levélbolha elleni védekezések elvégzésekor ez a probléma nem áll fent, mert a permetezéseket a körte 1,5-2 cm-es nagyságánál befejezzük, így érésig a kaolin réteg már nem lesz rajta a gyümölcsön. Dió esetében a csonthéjas termésre nem kerül rá a készítmény, csak a termésburokra.

A Surround® WP kalcinált kaolinrészecske filmje, a rovarriasztó hatás mellett, megvédi a gyümölcsöt a közvetlen napégéstől és a hőstressz okozta károktól. A készítmény 50%-kal is csökkentheti a napégés okozta veszteségeket. A Surround® WP hűvösebben tartja a növények lombkoronáját, ami hatékonyabb fotoszintézishez és magasabb hozamhoz vezet magas fény- és hőkörnyezetben. A kaolin, a Surround® WP hatóanyaga E-559 számon engedélyezett élelmiszer adalékanyag, így élelmiszereken maradva nem okoz problémát.

Körte-levélbolha kifejlett alakja

A gyümölcsökről, amelyeket frissen hoznak forgalomba, a betakarításkor megmaradó fehér Surround filmet le lehet mosni a szokásos mosási műveletekkel. A vegetáció eleji permetezések esetén, amikor a gyümölcs még kisebb, a gyümölcs növekedése során a filmbevonat fellazul és leesik a gyümölcsről. Amikor a Surround kezeléseket befejezik és a termés kezd „kinőni” védőbevonatból, a napégés elleni védelem elvész.

A Surround® WP szinte minden növényvédő szerrel keverhető. Hatékonyságát és esőállóságát a permetezéshez adott Eco-film 0,3 l/ha dózisa segíti. A Surround® WP és az Eco-film a biológiai termesztésben használható készítmény. A szer jellegéből adódóan a permetezőtartályt a bekeveréstől kezdődően a munka végeztéig intenzíven kevertetni kell.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás