A majonéz és a kolbász gyakori összetevője, az emulgeálószer, komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában – derült ki a táplálkozástudományi szakértők legújabb kutatásából. Ez az adalékanyag, amely számos hétköznapi élelmiszerben megtalálható, nemcsak gyulladásokat, de bélrákot is okozhat, ezért a szakemberek a legkárosabbak közé sorolják.

Mit kell tudni az emulgeálószerekről?

Az emulgeálószerek célja, hogy javítsák az élelmiszerek állagát, megjelenését és eltarthatóságát. Segítségükkel a zsírok és a víz egységes, krémes állagot kapnak, ezért különösen fontos szerepük van a feldolgozott élelmiszerek gyártásában. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy ezek az anyagok lebontják a belek védelmi vonalát képező nyálkahártyát, lehetővé téve a káros baktériumok bejutását a szervezetbe. Ennek következményeként a bélflóra egyensúlya megbomlik, ami gyulladásokat, irritábilis bélszindrómát, Crohn-betegséget vagy vastagbélgyulladást idézhet elő.

kolbász_sausage
Fotó: Pixabay

A bélrák és az emulgeálószerek kapcsolata

A legújabb vizsgálatok szerint az emulgeálószerek nemcsak gyulladásos betegségeket, hanem bélrákot is okozhatnak. Különösen veszélyesek a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, amelyek az étrendünk jelentős részét képezik, és gyakran magas mennyiségben tartalmaznak emulgeálószereket. A szakértők szerint minél feldolgozottabb egy termék, annál több kockázatos adalékanyagot tartalmazhat.

Hol található meg ez az adalékanyag?

Az emulgeálószerek széles körben elterjedtek: megtalálhatók a kenyérben, a pékárukban, a süteményekben, a szószokban, a konzervekben, a kolbászokban, és még a csokoládékban is. Formájuk változatos: lehetnek például guargumik, xantángumik vagy lecitin alapúak. Bár léteznek természetes eredetű változatok, a szintetikus emulgeálószerek gyakran rejtve maradnak a címkék mögött, ami megnehezíti a fogyasztók számára azok azonosítását.

Mire figyeljünk?

Fontos, hogy a vásárlók tudatosan válasszanak élelmiszereket, és kerüljék azokat, amelyek túl sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Az emulgeálószerek kockázatait ismerve érdemes előnyben részesíteni a természetes, kevésbé feldolgozott ételeket az egészség megőrzése érdekében.

Megosztás

További híreink

A zöldség, amit sokan elutasítanak, pedig életmentő lehet

2025.01.06.

Kevés olyan zöldség létezik, amely annyira megosztó lenne, mint a csilipaprika. Csípős íze egyesek számára különleges élvezetet, másoknak viszont inkább kínt okoz. Ennek az érzésnek a kulcsa a kapszaicin nevű antioxidáns vegyület, amely az agy hő- és fájdalomérzékelő receptoraira hat. Ez az anyag főként a csilipaprika magjában található meg, és sokan eltávolítják, hogy enyhítsék az ételek csípősségét. Bármelyik változatát is fogyasztja, a csilipaprika számos egészségügyi előnyt kínál.

A telet elfelejthetjük egy időre

2025.01.06.

Az elkövetkező három napban hétfőn napos és felhős időszakok váltakoznak, északkeleten borongós, párás maradhat az idő, kedden egy érkező front miatt nyugat felől eső és zápor várható, szerdán pedig a front távozása után délen naposabb, északon felhősebb idő lesz, helyenként kisebb csapadékkal.

Magyarországon is megterem az ázsiai borsfajta

2025.01.06.

A szecsuáni bors több ázsiai ország kedvelt fűszere.

Lassabb a felmelegedés üteme az erős környezetszennyezéssel sújtott régióknál

2025.01.06.

Ausztrál kutatók vizsgálata egy érdekes jelenséget tárt fel: az erős környezetszennyezéssel sújtott régióknál lassabb a felmelegedés üteme.

Milyen hatással lehet az orosz gázszállítás Ukrajnán keresztüli leállítása a magyar mezőgazdaságra?

2025.01.05.

Az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgázszállítás január 1-jével teljesen leállt, miután az ukrán és az orosz fél nem hosszabbította meg az utolsó érvényes tranzitmegállapodást. Az orosz Gazprom teljesen megszüntette az ukrajnai vezetékek használatát, amelyen keresztül a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta szállították a gázt Európába.

Növényi alapú ételek, amelyek egészségtelenek, sőt, korai halálhoz vezethetnek

2025.01.05.

A növényi alapú ételek egészségre gyakorolt pozitív hatása ma már közismert. Egyre több ember váltja ki állati eredetű ételeit zöldségekkel és gyümölcsökkel, abban a reményben, hogy ezáltal csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát, és hosszabb, egészségesebb életet élhetnek. Azonban nem minden növényi alapú élelmiszer egyenlő.

Partnerhírek
Partner

Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?

2025.01.02.

Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Power DUO PD10 villanypásztor készülék

Power DUO PD10 villanypásztor készülék

Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 147 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás