Az "almaipar" a különleges elnevezésű, végletekig tökéletesített és jól eladható fajták felé mozdul el, amire jó példa Washington állam legújabb büszkesége, a WA38, illetve fantázianevén a Cosmic Crisp. A hatalmas reklámbüdzsével támogatott, idén ősszel érkező szuperalmát két évtizeden át nemesítették, és a reklámkampány miatt is, már sokan várják. Egyes szakértők szerint a Cosmic Crisp öt éven belül teljesen felforgathatja az almák piacát, mások viszont úgy gondolják, hogy az új almafajta könnyen eltűnhet a süllyesztőben.

A Cosmic Crisp története 1997-ben kezdődött, amikor először keresztezték a későn érő és sokáig elálló Enterprise és a kiváló állagú, lédús Honeycrisp almafajtákat - olvastuk az Index.hu-n.

A Cosmic Crisp tökéletesen illik az aktuális fogyasztói trendbe (Fotó: cosmiccrisp.com)

A Cosmic Crisptől elsősorban azért őrül meg mindenki, mert tökéletesen illik az aktuális fogyasztói trendbe, de egyben megfelel a korábbi idealizált almaképnek is. Egy olyan alma jött létre, ami

  • kellően kerek, a héja borvörös színű, a húsa krémfehér és sűrű, az íze pedig kellemes;
  • megfelelő körülmények között akár a következő szüretig is eláll, sőt, ugyanolyan ropogós marad;
  • és a tesztek során annyira jól teljesített, hogy ugyan eredetileg 300 ezer facsemetével terveztek, a fajtára az első tíz évben kizárólagos jogot formáló washingtoni termesztők összesen 4 milliót igényeltek belőle.

A Cosmic Crisp ráadásul azon kevés menő almák egyike, amit még a legkisebb termesztők is igényelhetnek. Ez egyrészt azt jelenti, hogy bár az első csemetéket sorsolással osztották ki, előbb-utóbb mindenki megnyerheti az almalottót, másrészt pedig – mivel a facsemetékre és az eladott almákra is jogdíjat kell fizetni – az is garantáltnak tűnik, hogy a pénzügyi háttér biztosított az új szuperalma mögött.

Az új alma 10 millió dolláros marketingkampánnyal megtámogatva lép a piacra, és egy alaposan átgondolt honlapon lehet elmélyedni minden, az almát érintő kérdésben. A fogyasztók egészen a gyümölcsöskertig visszakövethetik a megvett almát.

Ám sok olyan probléma is felmerülhet. Az egyik ilyen az, hogy a Cosmic Crisp egyértelműen egy prémium alma és egyelőre kérdéses, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e kifizetni, az átszámolva 500-600 forintos kilónkénti árát.

A másik, talán ennél is nagyobb gond, hogy a legtöbb vásárlónak a hatalmas marketingbüdzsé ellenére valószínűleg fogalma sem lesz arról, hogy mit lát a polcon, a Cosmic Crisp ugyanis külsejét tekintve eléggé hasonlít a jóval ismertebb Red Deliciousre, így könnyen összekeverhetik majd vele.


Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás