Az őszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb feladat, amit a kertészeknek ilyenkor érdemes elvégezniük, hogy növényeik egészségesek maradjanak, és a következő évben bőséges termést hozzanak. Ezen permetezési eljárás segít eltávolítani a kórokozókat és a kártevők tojásait, amelyek áttelelhetnek, és tavasszal jelentős károkat okozhatnak. Az őszi permetezés különösen fontos, mivel az enyhe telek miatt egyre több kártevő képes túlélni a hideg hónapokat és indít támadást a növények ellen a következő szezonban.

Korábban a téli, rügyfakadás előtti permetezés volt az elfogadott gyakorlat, azonban az őszi lemosó permetezéssel még jobb eredményeket érhetünk el. Sőt, ha szükséges, a permetezést megismételhetjük a tél vége felé is, így biztosítva, hogy minden potenciális kártevő és kórokozó elpusztuljon. A lényeg, hogy bőségesen permetezzünk, hogy a permetszer minden rejtett zugba bejusson, ahol a kártevők megtelepedhetnek. Így előzhetjük meg, hogy a tavasz beköszöntével rengeteg kártevő támadja meg a növényeinket.

permetező
Fotó: Pixabay

Az őszi lemosó permetezés legfontosabb lépései:

1. A megfelelő időpont kiválasztása

Az őszi lemosó permetezést a vegetáció befejeződése után, a lombhullás idején kell elvégezni. Ilyenkor nemcsak a növényeket, hanem a fából készült kertibútorokat, kerítéseket és egyéb fából készült tárgyakat is le kell permetezni, mivel ezek repedéseiben is megbújhatnak kártevők. A permetezés előtt célszerű eltávolítani az elhalt ágakat és a megbetegedett növényrészeket, hogy a permet minél hatékonyabban fejtse ki hatását.

2. A permetezési technika

Amíg nyáron ködszerű permetezést alkalmazunk, addig ősszel a lemosásszerű permetezés a leghatásosabb. Ez azt jelenti, hogy bőségesen kell permetezni, hogy a szer minden rejtett zugba eljusson, ahol a kártevők vagy spórák megbújhatnak. Fontos, hogy ne a kényelem legyen az elsődleges szempont, mivel a kártevők gyakran a fák legmagasabb pontján telepszenek meg, ezért gondoskodni kell a teljes növény kezeléséről.

3. A megfelelő permetszer kiválasztása

A kártevők és betegségek típusa alapján választhatunk megfelelő permetszert. Például, ha gombabetegségek ellen védekezünk, a bordói lé 2%-os oldata lesz a megfelelő, míg levéltetű ellen inkább a mészkénlé hatásos. Pajzstetvek esetén olajos alapú permetszereket érdemes használni. Réztartalmú permetezőszerek használata a baktériumos és gombás betegségek ellen is hatásos. A kén különösen jól működik lisztharmat ellen, és segít a rovarok visszaszorításában is.

4. Időjárási feltételek figyelembevétele

Permetezéskor fontos figyelni az időjárási körülményekre. Nem szabad fagyos időben permetezni, mert a szer nem szárad meg megfelelően, és károsíthatja a növényeket. Az optimális száradási idő átlagosan 4 óra. A permetezést lehetőleg szélcsendes időben végezzük, hogy a szer egyenletesen jusson el a növények felületére.

5. Sebkezelés és növénygondozás

A permetezés előtti metszés során eltávolított ágakat, lehullott leveleket és gyümölcsmúmiákat össze kell gyűjteni és megsemmisíteni, mivel ezek ideális környezetet biztosítanak a kártevők és kórokozók számára. A metszés után fontos a sebkezelés, különösen, ha nagyobb sebek keletkeztek a növényeken. Az ágvágások megfelelő kezelésével megelőzhetjük a betegségek bejutását, és elősegítjük a seb gyors gyógyulását.

6. Permetezési időpont és körülmények

Az őszi lemosó permetezést lombhullás után, de legalább 50%-os lombhullás mellett célszerű elvégezni. A metszési vágások és a levelek lehullása által keletkezett apró sebek a kórokozók számára könnyű belépési pontokat jelentenek, ezért a permetezést érdemes szakszerűen végrehajtani. Nagyon fontos, hogy a műveletet száraz, esőmentes időben végezzük, mert a nedves körülmények ronthatják a permetezés hatékonyságát.

Az őszi lemosó permetezés tehát nélkülözhetetlen a kert egészsége szempontjából. A megfelelő technikával és permetszerekkel végzett permetezés jelentős mértékben hozzájárulhat a következő év bőséges terméséhez és növényeink hosszú távú védelméhez. Fontos, hogy ne hagyjuk el ezt a lépést, mert a téli hónapok alatt is sok kártevő és kórokozó megmaradhat, ha nem védekezünk ellenük időben.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egy lépés, amivel megelőzheti a következő szezon összes kártevőjét - kisokos az őszi lemosó permetezésről

2024.09.30.

Az őszi lemosó permetezés különösen fontos, mivel az enyhe telek miatt több kártevő képes túlélni a hideg hónapokat, és támadást indít a növények ellen a következő szezonban.

Közel 40 ezren voltak a KÁN Egyetemi napokon

2024.09.30.

Közel 40 ezer látogatót vonzott és nagy sikerrel zárult a KÁN Egyetemi Napok

5 permetezési hiba, amivel a pénzét szórja, nem a növényvédő szert

2024.09.30.

Bár az időjárási körülmények jelentősen befolyásolják az elsodródást, más tényezők is optimalizálhatók a pontosabb és hatékonyabb permetezés érdekében. Íme öt lényeges lépés:

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Sokat alakított az augusztusi időjárás a Tokaji borvidék szőlőin

2024.09.30.

A szokatlanul meleg és helyenként igen száraz augusztus hónapban is érzékelhető maradt a koraiság a szőlő fenológiájában.

A héten megérkeznek a talajmenti fagyok

2024.09.30.

Hétfőn a felhős részeken is szakadozik a felhőzet, délután - helyenként jobban szétterülő - gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható. Elsősorban a Tiszántúlon élénk marad az északi szél, sőt néhol időnként erős széllökés sem kizárt, ugyanakkor az ország többi részén többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Emellett az Észak-Dunántúlon már délire fordul az áramlás. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Partner

Traktor program a SOLIS-tól ÁTK, kertészeti és erdészeti pályázatokba illeszthetően

2024.09.29.

A Solis Magyarország teljes területére kiterjedő szervízhálózatot üzemeltet, az Önök kényelme érdekében, mindegy merre jár a gépével a segítség a közelében van, számíthat rájuk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás