Az otthoni magvak csíráztatása egy régmúltra visszanyúló, egyszerű és finom módszer a táplálék megszerzésére, ha a zöldnövények szűkösen állnak rendelkezésre. Egyaránt alkalmas emberek és a baromfi táplálására.

Míg tavasszal és nyáron minden szükséges zöldséghez hozzzájutunk, télen az élelmiszerbolt az egyetlen forrásunk erre, vagy magokat csíráztathatunk otthon.

A csírák rendkívül magas tápanyagtartalmúak, ezért kifejezetten ajánlott a hidegebb hónapokban fogyasztani azokat. A vitaminhiányos téli időszakban így támogathatjuk az immunrendszerünket is. Az egészséges táplálkozás kihagyhatatlan eleme, ami ráadásul rendkívül költséghatékony is, hiszen fillérekből előállíthatjuk magunknak.

Az otthoni csíráztatás egyszerűbb, mint gondolnánk (Fotó: Pixabay, anan2523)

Arra azonban figyeljünk, hogy nem minden hajtást ajánlatos nyersen enni.

Néhány csíráztatott hüvelyes a főzés előtt nehezen emészthető sőt mérgező is lehet. Ilyen esetben a szemeket meg kell párolni fogyasztás előtt, mert olyan anyagok tartalmaznak, amik irritálhatják a gyomrot. Ezeket az anyagokat a főzés során egyszerűen semlegesíthetjük. Ezzel szemben például a brokkoli- vagy a retekcsírát nyersen jó enni.

Burgonyaféléket ne csíráztassunk, de paradicsomot és paprikát sem, mert ezek egy szolanin nevű toxint tartalmaznak. De babot, brokkolit, retket, karfiolt, gabonaszemeket, salátát, spenótot, lucernát, sőt még hagymát is nyugodt szívvel hajtathatunk, írja a Countryside cikke. Azt mindenesetre tartsuk szem előtt, hogy a legjobb választás a kifejezetten csírázás céljából árult mag, mert ezeket eleve fertőtlenítik a mikrobiális szaporodás elkerülése miatt.

A magok házilag történő csíráztatása nem igényel hatalmas szaktudást, jóval könnyebb, mint sokan gondolhatják. Mindenképp szükség lesz hozzá egy teljesen tiszta, széles szájú edényre vagy befőttesüvegre, egy szitára vagy egy kilyuggatott fedélre, befőttesgumira és friss vízre. A fedelet mindenképp fertőtleníteni kell majd használat előtt. Néhányan tesznek a vízbe az élelmiszeriparban használatos hidrogén-peroxidot is, hogy elkerüljék benne a mikrobiális szaporodást.

Töltsük meg az edényünket vagy befőttes üvegünket a harmadáig magokkal. Öntsünk rá annyi tiszta vizet, amennyi ellepi őket, és áztassuk őket így egy éjszakán keresztül. Legjobb, ha sötét, fénytől védett, jól szellőző helyen, melegben tartjuk őket. Másnap reggel illesszük a lyukacsos, szitás fedelet az üveg szájára, és szűrjük le a magokról a vizet. Öblítsük át őket néhányszor, de ne töltsünk újra vizet az üvegbe. Minden nap öblítsük le kétszer vagy háromszor – ezt addig kell folytatnunk, míg a magok ki nem hajtanak, ami akár öt napba is telhet. Amikor ezt tapasztaljuk, öblítsük le utoljára a csírákat, majd nyersen vagy párolva fogyasszuk el őket. Ha a folyamat közben bármikor azt látjuk, hogy az edény és annak tartalma elkezd penészedni, savanyú szagot árasztani, ki kell dobnunk a magokat és kiöntenünk a vizet. Véletlenül se fogyasszuk el így!

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Invazív fajok támadása: Mosómedvék és nutriák okozta kihívások Magyarországon

2024.11.23.

Két gyérítési akció zajlott le a magyarországi mosómedvék és nutriák állományának visszaszorítása érdekében az elmúlt hónapokban, a feladat azonban korántsem fejeződött be. Mivel mindkét inváziós faj gyorsan terjed, és országszerte számtalan nehezen kezelhető problémát okozhat, további terjedésük lassítása természetvédelmi, vízügyi és mezőgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kérdés.

Korallvirág kisokos: Fény, víz és gondoskodás lépésről lépésre

2024.11.23.

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) egy kedvelt szobanövény, amely színes virágaival és kevés gondozási igényével hódít a növénykedvelők körében. Különleges tulajdonságai és változatos színei miatt sokan választják, ám a megfelelő gondozásával kapcsolatban mégis sok kérdés merülhet fel. Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat, hogy mindenki megtalálja a legjobb módszereket ennek a gyönyörű növénynek az ápolására.

A területalapú támogatási rendszerről beszélt a NAK elnöke

2024.11.23.

Nélkülözhetetlen eleme a területalapú támogatási rendszer a hatékony és fenntartható mezőgazdasági művelésnek - mondta Papp Zsolt György, a NAK elnöke

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 87 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás