A Novozymes, amely régóta szállítja az erjesztéshez szükséges eszközöket, bemutatta az olaj- és etanolszint növelését szolgáló Fortiva Hemit. Az új enzim, ha hozzáadják az etanol-előállítási folyamathoz, segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot.

Az amerikai etanolipar a hatékonyság csodája, amely gyakran észrevétlenül működik. Az ipar a járvány és más piaci tényezők miatt nehéz időket élt át, de az üzem vezetői folyamatosan dolgoznak azon, hogy hatékonyabbak legyenek. És a mostani hírek arról érkeztek, hogy a Novozymes, az enzimatikus és biológiai technológiák vezető szolgáltatója új eszközzel rendelkezik a munka előmozdítására.

Segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot (Fotó: Pixabay)

„A melléktermékek az etanolipar egyre fontosabb részét képezik” - jegyzi meg Brian Brazeau, a Novozymes alelnöke. „Mi pedig segítünk a vállalkozás e részének fejlesztésében.”

Fokozható az etanolhozam

Brazeau a Fortiva Hemire utal. Az új enzim, ha hozzáadják az etanol-előállítási folyamathoz, segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot. Így jelentős plusz bevételi forrást jelent egy etanolgyár számára.

A gazdák emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a 2,5 liter etanol/kukorica hozam varázslatos szám volt, és a szárított desztillátorok oldható anyagú gabonájának egyetlen mellékterméke egy utóhatás volt. A mai leghatékonyabb üzemek megközelítik a 3 gallon etanolt, miközben kivonják az olajat, és értékesítik a táplálkozási célú DDGS-t is.

„A Fortiva Hemi egy olyan enzim, amely további berendezések nélkül beilleszthető a meglévő [etanolgyártási] folyamatba, nagyobb megtérülést jelent a befektetett összeghez képest” - mondja Brazeau. „Szerintem az egyik legérdekesebb dolog, ami az elmúlt években különböző etanolgyárakban történt, az az, hogy az emberek valóban optimalizálták saját folyamataikat arra, hogy az üzleti fókuszuk szempontjából a legfontosabbat folytassák, ami meghaladhatja az etanolt.”

Az olaj mint jövedelemforrás

A kukoricaolajat a legtöbb növényben ma extrahálják, és ez az etanolgyárban a legmagasabb érték. Brazeau szerint azonban az etanolgyárak mindeddig csak 40-50%-os hatékonyságot tudtak elérni a rendelkezésre álló kukoricaolaj kinyerésében, míg ugyanazok a növények több mint 95%-os hatékonyságot produkáltak a keményítő etanollá történő átalakításakor.

A Fortiva Hemi a kukoricaszál-mátrixon dolgozik a cseppfolyósítás során, megteremtve a jobb zsír- és keményítő-átalakulás lehetőségét, ez az olaj- és etanolhozamnál korábban nem volt elérhető. A cseppfolyósítás kritikus lépés az etanol-üzemanyag előállításának folyamatában, az őrlés és az erjesztés között. Ebben a lépésben a kukoricából vagy más keményítőből készült cefrét híg anyaggá főzik, és megkezdődik a biológiai átalakulás. A cseppfolyósítás során a Fortiva Hemit alkotó enzimek munkába állnak, több kukoricaolaj kinyerését téve lehetővé.

Megduplázott olajtermelés

„A növénytől és annak folyamataitól függően láttuk, hogy az enzim majdnem megduplázza az olajtermelést” - mondja Brazeau. „Voltak olyan ügyfeleink, akik kipróbálták ezeket az enzimeket, és gondjaik lettek a keletkezett olaj tárolásával.”

Gondjaik lettek a keletkezett olaj tárolásával (Fotró: Pixabay)

A gazdák számára jó hír, hogy a helyi etanolgyár nagyobb profitra törekedhet az enzimek váltásával. Az a nyomás, amelyen az ipar az elmúlt négy-öt évben volt, a világjárvány idején megnőtt. Örvendetes hír az etanolipar hosszú távú életképességének elősegítésére az a lehetőség, hogy ugyanannak a kukoricának a profitpotenciálját növeli.

Brazeau szerint a folyamat egyáltalán nem változtatja meg a DDGS-t; csak segít kihúzni a rendelkezésre álló olajat a kukoricából a cseppfolyósítási szakaszban.

További információkért érdemes ellátogatni a novozymes.com oldalra. 

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás