A belgák a csúcstechnológiás állattartó telepek fejlesztését tűzték ki célul. A Flandriai Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Kutatóintézet (ILVO) egy új, csúcstechnológiás létesítményt tervez, amely a legfontosabb haszonállatok táplálkozási kutatásához szükséges precíz kísérleti takarmányok előállítását biztosítja, elsőként a baromfik számára.

Az ILVO által tervezett új létesítmény építése idén kezdődik, és két meglévő, elavult takarmánygyártó sort vált ki, amelyek már nem felelnek meg a modern energetikai, ergonómiai és technológiai követelményeknek. Az ILVO hosszú ideje vezető szerepet játszik a szarvasmarhák, sertések és kisállatok takarmányainak hatékonyságának, fenntarthatóságának és egészségügyi hatásainak vizsgálatában. Az új fermentációs technológiák és melléktermékek megjelenése miatt a kutatási igények folyamatosan nőnek, hiszen ezek az új takarmány-összetevők alapos kutatást igényelnek.

Az ILVO hosszú ideje egyedülálló kutatási vonallal rendelkezik a szarvasmarha-, sertés- és kisállat-takarmányok hatékonyságának, fenntarthatóságának és egészségre gyakorolt  hatásának tesztelésében. (Fotó: Pixabay)

Az új Feed Pilot rendszer, amely a belgiumi Melle-ben épül, egy nagy és egy kis termelési egységet, valamint egy raktárat is magában foglal majd. Az üzemek fejlett technológiákkal lesznek felszerelve, amelyekkel különféle paramétereket lehet majd mérni, és fenntarthatósági elemzéseket lehet végezni. Az érzékelők folyamatosan felügyelik a termelést, és optimalizálják az energiahatékonyságot.

A rendszer lehetővé teszi kisebb tételek előállítását különböző kísérleti célokra, például csak 100 kilogrammot egy speciális baromfi emésztési vizsgálathoz. Kezdetben az új létesítmény csak az ILVO belső kutatásait fogja kiszolgálni, de az intézet jogi engedélyt fog kérni, hogy harmadik felek számára is előállíthasson kísérleti takarmányokat. Ez több lehetőséget teremt majd az innováció és a gazdasági hasznosítás számára is.

Az ILVO új rendszere olyan kísérleteket is lehetővé tesz majd, amelyek a termelési folyamatokra összpontosítanak. A kutatások többek között arra irányulnak, hogy hogyan lehet beépíteni innovatív adalékanyagokat, például metángátlókat vagy új melléktermékeket a takarmányokba, és hogyan lehet javítani a tápanyagok hasznosulását a takarmányban, illetve csökkenteni az energiafogyasztást a termelési folyamat során.

Az ILVO az agrár-élelmiszeripari és takarmányozási ágazat számára is új ismereteket kíván nyújtani az új fehérjék és maradékanyagok felhasználásáról, amelyet szoros együttműködésben végeznek az ágazat különböző szereplőivel. A projektet Flandria, az Európai Unió, Kelet-Flandria tartomány és a Victam Alapítvány finanszírozza. A Belga Takarmányozási Szövetséggel és más kutatóintézetekkel is szoros kapcsolatot ápolnak a projekt sikerének érdekében. Sam Millet, az ILVO takarmánykutatási szakértője szerint az új fehérjék és maradékanyag-áramok kutatásának növekvő igénye miatt a projekt széles körű támogatásban részesül flamand, európai és nemzetközi szinten.

A projekt kiegészíti a hollandiai Wanssumban működő takarmánytervezési laboratóriumot is, amely főként a folyamattechnológiára összpontosít – tette hozzá Sam De Campeneere, az ILVO haszonállat ágazatának tudományos igazgatója.

(Forrás: poultryworld.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Sertéséleteket menthet a jó vakcinateljesítmény-ellenőrző rendszer

2024.09.14.

Az elmúlt években az ázsiai sertéstartás jelentős kihívásokkal szembesült számos kritikus betegség megjelenése és terjedése miatt. Nevezetesen a 2-es típusú sertéscircovírus (PCV2), amely súlyos gazdasági veszteségeket okozott a 2000-es évek elején, és az afrikai sertéspestis (ASF), amely a 2018-as kínai járvány óta pusztította az ágazatot, továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Növekedés és beltartalom: a LED-fényreceptek jótékony hatása

2024.09.14.

A korszerű üvegházakban és beltéri növénytermesztő létesítményekben egyre elterjedtebb a LED-ek használata. Ez a technológia számos beállítási lehetőséget kínál, azonban ezek teljes körű kihasználásához sok vizsgálat szükséges.

Sokkal drágábban készül a jövőben a Lego: a környezetkímélés érdekében más alapanyagokból gyártják majd

2024.09.14.

A Lego cég bejelentette, hogy 2032-re teljesen lecserélik az ikonikus építőkockák gyártásához használt, fosszilis alapú műanyagokat drágább, megújuló és újrahasznosított műanyagokra

Nincs menekvés, ma, szombaton 7 vármegyére adtak ki figyelmeztetést özönvíz és szélvihar miatt

2024.09.14.

Szombat délutántól a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 mm-t.

A haszonbérlet szabályairól írt fontos tudnivalókat a MAGOSZ főtitkára

2024.09.14.

A magyar termőföldek több mint 50 százalékát haszonbérlet útján művelik, ezért kiemelten fontos a haszonbérlet szabályainak pontos ismerete.

Új szabályok az importált gyümölcsökkel kapcsolatos vízhasználatról

2024.09.13.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az év elején új szabályokat írt elő a betakarítás előtti mezőgazdasági víz felhasználására vonatkozóan, az Egyesült Államokba exportált friss termékek esetében.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás