Az elmúlt hetekben 0,5 €/kg-mal (0,56 USD/kg) nőtt a fagyasztott meggy ára. Ennek oka a jó minőségű gyümölcs várható mennyiségének alacsonyabb előrejelzése és a készletek általános csökkenése. A lengyel feldolgozók telephelyi ára az év eleje óta fokozatosan, havonta átlagosan 5 eurocenttel emelkedett. Januárban 0,80 €/kg-ról indult és májusra elérte az 1 €/kg árat, és ez egyéb származási helyek áremelkedését idézte elő. Így Szerbiában és Magyarországon is drágult a gyümölcs, ahol két hét alatt 1,05 €/kg-ról 1,10 €/kg-ra nőttek az árak.

Ebben a szezonban mindenki a meggy árának emelkedéséről beszél. Ez pedig a kereslet kismértékű növekedését okozta, így nem nagy meglepetés, hogy emelkedtek az árak is – hivatkozik egy megbízható lengyel forrásra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara híre. Tavaly Lengyelország (amely az EU meggytermésének harmadát adja és a világ legnagyobb exportőre) rekordtermést várt és azt is könyvelhetett el. A termelők tudván azt, hogy az árak alacsonyan maradnak, nem gondozták ültetvényeiket, nem öntöztek és nem volt megfelelő növényvédelem sem.

A fagyasztott meggy ára több okból is drágább lesz: a hanyag termelők és a májusi fagykárok is közrejátszottak benne

Ennek eredményeképpen a meggy nyüves volt, nehezen lehetett a kocsányokat eltávolítani és a gyümölcs szétszakadt – mesélte egy forrás az IEG Vu portálnak. A forrás azt is hozzátette: a minőség olyan rossz volt, hogy néhány feldolgozónak abba kellett hagyni a munkát a szezonban, mert a gyümölcsök nem voltak magozásra alkalmasak.

Emiatt az első osztályú, megfelelő magarányú meggyből hiány van. Az alacsonyabb minőségű meggykészlet is korlátozott, mert azt Fehéroroszországon keresztül eladták Oroszországnak. Fehéroroszország lengyel fagyasztott meggy-behozatala – 2019 januárjával bezárólag – egy év alatt 39 százalékkal emelkedett, 11 ezer tonnáról 14 ezer tonnára, és a németeket lehagyva Oroszország lett az első számú piacuk.

Közepes lengyel meggytermésre számítanak

Ugyan ebben az évben szépen virágoztak a meggyfák Lengyelországban, de úgy tűnt, kevesebb gyümölcs fog teremni, mint az előző szezonban. Ám még így is átlagos termést vártak. A NAK értesülései szerint azonban a május eleji fagyok komoly károkat okoztak. A kereslet hasonló lesz, mint tavaly, de a kezdő árat a piacon elérhető mennyiség fogja majd meghatározni. Egy szakértő szerint, ha az ár a 2018-as szinten maradna, lehet, hogy a termelők a fán hagynák a gyümölcsöt. Amennyiben ez történne, az a lékészítőknek kedvezne, mert alacsony áron jutnának a nyersanyaghoz. Azonban a fagyasztóiparnak nem jutna elegendő áru. Ebben a szezonban a meggy piaci árát nem csupán a készlet és a leszüretelt mennyiség fogja meghatározni, hanem a minőség is. A kínálat valószínűleg alacsonyabb lesz, mint az előző szezonban, de a kereslet hasonló a tavalyihoz. Ezért árnövekedést várunk, aminek mértékét egyelőre nehéz megbecsülni – mondta egy érintett.

Tavaly sem volt túl jó a helyzet, amikor arról írtunk, hogy:

KO-t kapott a magyar meggypiac: 10-20 ezer tonna meggy maradhat betakarítatlanul

További híreink

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás