A talajtani szakemberek szerint egyre inkább elsavanyodik a főként magyarok lakta, Romániához tartozó Hargita megyében a termőtalaj, aminek a minősége is folyamatosan romlik. A mezőgazdasági hasznosítású területeken a talaj minőségének javításához ésszerű trágyázási tervre, ehhez pedig talajtani és agrokémiai vizsgálatokra volna szükség. Ám a helyi gazdák sokszor nem élnek ezzel a lehetőséggel, a túlzásba vitt trágyázás pedig környezetszennyezéshez, a minőség romlásához vezet.

A Székelyhon kérdezte a Hargita megyei talajok típusairól és minőségéről Lukács Zsombort, a Hargita Megyei Talajtani és Agrokémiai Hivatal (OSPA) igazgatóját. A szakember elmondta, hogy a romániai osztályozási rendszer szerint a talajtípusok 5 osztályba sorolhatók. Az első osztály a legjobb minőségűnek, az ötödosztály a leggyengébbnek számít. Mivel Hargita megyében többnyire hegyvidékről van szó, a minőség alapján a szántóterületek 80-90 százaléka ötöd- és negyedosztályba sorolható, 10-20 százaléka pedig a harmad-, és másodosztályba tartozik. Jobb minőségű szántóterületek csupán Székelykeresztúr, Csíkkozmás, Csíkszentmárton, valamint Gyergyóalfalu környékén találhatóak.

A székelyföldi termőtalaj is több odafigyelést és törődést igényel, hogy jó állapotban lehessen

Hargita megye a gyepterületek tekintetében viszont előkelő helyen van

Hegyvidéki övezet lévén, másod-, és harmadosztályú legelőink vannak, kaszálóink pedig harmad-, és negyedosztályúak. Az ország déli részén fordított a helyzet, a szántóterületek nagy hányada első és másodosztályú, gyepterületük kevés van - mondta az igazgató. Arra a kérdésre, hogy, mi az oka a talajminőség romlásának, hogy egyre kevesebb tápanyag jut a növényekbe, Lukács Zsombor több befolyásoló tényezőt is megemlített.

Szerinte a talaj romlásának egyik oka lehet, hogy nem racionálisan gazdálkodnak rajta.

Nem tartják be a vetésforgót, túl sok műtrágyát használnak, amelynek következménye, hogy elsavanyodik a talaj. Hargita megyében, a hegyvidéken a talaj vulkanikus kőzeten alakult ki, ezért eredendően savanyú, ami azt jelenti, hogy alacsony a pH-értéke. Ez a legtöbb növénynek nem kedvez, ez alól az áfonya képez kivételt. Optimálisan a semleges talaj a megfelelő, tehát a se nem lúgos, se nem savanyú – magyarázta. Az elsavanyodás a gyepterületekre is jellemző, ez káros a növények és a biodiverzitás szempontjából, hiszen egyre inkább olyan invazív, akár idegenhonos növények hódítanak teret, amelyeknek kedvez a savanyú talaj.

Így lehet javítani a székelyföldi termőtalaj minőségén

Régen még rendszeresen meszezték a gyepterületeket az alacsony pH-érték korrigálására, de ez ma már ritka, mert igen költséges – folytatta. A talaj minőségének javítását ésszerű műtrágyázással, még jobban pedig a szerves trágya használatával lehet elérni. A szerves trágya ugyanis nem csak a makroelemeket és a mikroelemeket pótolja, valamint gazdagítja a talajban, hanem szerkezetileg is javítja azt. Ám szerves trágyából nincs akkora mennyiség, amely elégséges lenne, ezért pótolják műtrágyával. Ugyanakkor ebben az esetben is oda kell figyelni a mennyiségre, hogy ne alakuljon ki többlet egy bizonyos elemből – fejtette ki Lukács Zsombor.

A Hargita Megyei Talajtani és Agrokémiai Hivatal oldalát ide kattintva lehet magyar nyelven olvasni.

Megosztás

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás