Itt a magyar zöldségszezon! Nagy mennyiségben jelentek meg az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsomok, paprikák, kígyóuborkák, retkek, újhagymák, saláták és káposztafélék. Az importzöldség részaránya az értékesítésben május végére várhatóan 5 százalék alá csökken majd. A paprika ára 6-10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a salátafélék ára 20-30 százalékkal lett kevesebb. A paradicsom 3-5 százalékkal, az uborka 1-2 százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány hektikusan alakítja a zöldség-gyümölcs fogyasztást. Ledó Ferenc szerint a bejelentett korlátozásokat követően március második felétől a becslések alapján akár 20 százalékot meghaladóan is nőhetett a kereslet irántuk. Ezt követően húsvét körül a lakosság tartalékolása miatt drasztikusan visszaesett a vásárlási kedv, és alacsonyabb szinten stabilizálódott.

Elindult a szezon: egyre több hazai zöldség vásárolható meg a magyar üzletekben - képünk illusztráció

A zöldség behozatala a koronavírus járvány korlátozó intézkedései miatt március végén, április elején még akadozott, azonban már zavartalanul érkezik az országba. Az import részaránya az értékesítésben május végére várhatóan 5 százalék alá csökken majd. Az import szezonja november közepétől április végéig, május közepéig tart, évente paprikából 6-8 ezer tonnát, paradicsomból 10-12 ezer tonnát, uborkából 8-9 ezer tonnát hoznak be külföldről Magyarországra.

3 és fél ezer hektár zöldségtermesztő terület

Ledó Ferenc arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy Magyarországon 3500 hektáron termesztenek hajtatott (üvegházban vagy fólia alatt) zöldséget, ebből 450 hektáron alkalmaznak fűtést. A hajtatott zöldség mennyisége nagyjából 430 ezer tonna, ebből 180-185 ezer tonna paprika, 125-130 ezer tonna paradicsom, 35-37 ezer tonna uborka, és jelentős még a saláta- és a káposztafélék aránya is. A hazai export jellemzően júniusban indul, paprikából 22-26 ezer tonna, paradicsomból 12-15 ezer tonna, uborkából 2-3 ezer tonnát szállítanak a külföldi piacokra. Fejes káposztából és kínai kelből pedig 6-7 ezer tonnát értékesítenek a Skandináv-országokban.

A szakember az árakkal kapcsolatban elmondta, hogy a paprikáé 6-10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összevetve. A paradicsom 3-5 százalékkal, az uborka 1-2 százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában. A salátafélék ára 20-30 százalékkal lett kevesebb, az árcsökkenés főleg március végén, áprilisban volt jelentős. A zöldségágazat termelői áron éves szinten mintegy 190-200 milliárd forintnyi, a gyümölcsszektor pedig 80-90 milliárd forintnyi terméket állít elő - mondta az elnök a zöldség- és gyümölcspiac állapotáról.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás