A szójának Európában nagy piaca van, ezért egyre nő a növény vetésterülete és a megtermelt mennyisége. A folyamatot az is erősíti, hogy a szója ellenállóbb a nyári hőstressznek, mint a kukorica, és a támogatások miatt jövedelmező a termelése is. Több nyugat-európai ország mellett most már Ukrajnában is gyorsan nő a szója-vetőterület. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium friss felmérése szerint az ukrán termelők tovább csökkentik a kukorica-termőterületeiket, és inkább az olajos magvak, különösen a szójabab, valamint az árpa megtermelése felé mozdulnak.

Az Agrárágazat írta meg, hogy a gazdálkodók 70%-a tervezi növelni a szójával beültetett területeket, ami körülbelül 21%-os növekedésnek felel meg a 2023-as tavaszi kampányhoz képest. Már tavaly is a szójabab- előállítás növekedésével is számolt az ipar, miután csaknem 1,8 millió hektáron vetettek szóját, ami ugyancsak 20% körüli növekedés volt 2022-höz képest. Ha nem is 20%-os mértékben, de az egész olajosmag-szegmens nő Ukrajnában, méghozzá éves szintén bő 10%-os átlaggal. A gazdák fontolgatják a tavaszi repcével bevetett területek 24%-os, a tavaszi árpával 7%-kal, a tavaszi búzával 2%-kal bevetett területek növelését is. Eközben a kukoricával beültetett területek az előrejelzések szerint 2024-ben mintegy 9%-kal tovább csökkennek. Az ipar is felkészült erre, mivel a kukoricatermesztés jövedelmezősége az áru áraival együtt csökken.

Az ukrán termelők tovább csökkentik a kukorica-termőterületeiket, és inkább az olajos magvak, különösen a szója valamint az árpa megtermelése felé mozdulnak - képünk illusztráció

Az AgriCensus által idézett helyi termelői vélemények szerint most a kukoricatermesztés veszteséges, a búza nullszaldó a körül van, az olajos növények nyeresége, ha alacsony is, mérhető.

Nem lehet eleget termelni a szójából

Magyarországon régóta kampányolnak a vetőmaggyártók és -forgalmazók a szója vetésterület és az előállított mennyiség növelése érdekében. Az érvekkel nehéz vitatkozni. A szója élettani-morfológiai jellemzői révén a kukoricánál jobban bírja a nyári aszályt és forróságot, jelenléte javítja a talaj szerkezetét és nitrogéntartalmát. A jövedelmezősége pedig sokkal inkább biztosított, mint például a kukoricáé - írták. 

Európa évente 33-35 millió tonnát használ fel elsősorban takarmány-, másodsorban humán élelmezési célokra, de az össztermés még Ukrajnával együtt is csak 3-11 millió tonna (EU + Ukrajna).

Megtapasztalták, hogy megéri a vetésforgóba tenni

A cikk szerint érdemes a magyar gazdálkodóknak is odafigyelni a szója-vetésterületek növekedésére. Ez a növekedés nem csak az ukrán, hanem az osztrák és a német mezőgazdaságban is megfigyelhető. Idehaza csak nagyon lassan nőtt eddig a szójával vetett terület: míg 2005-ben 33 ezer hektár volt, addig – a 2015-ös kampányt kivéve – 58-62 ezer hektár körül stagnált. Ugyanakkor a 2022-es aszály óta ismét növekedés figyelhető meg, mert számos gazdaság megtapasztalta, hogy a szójával sokkal kisebb volt a termésveszteség, mint kukoricával. A tavaly ilyenkor mért árcsökkenésének aránya is mérsékeltebb, mint több más gabonáé. A KSH adatai szerint a termésátlagok azt igazolják, hogy eredményesen és jövedelmezően állítható elő Magyarországon. A termésátlag 2014 óta egyszer sem ment 2 tonna alá, és a megtermelt 160-170 ezer tonnára jellemzően már a betakarítás előtt várnak a vevők - írták.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás