A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét. Egy kutatócsoport pedig most először mutatta ki nagy területen, hogy a mikorrhiza gombák kijuttatása a szántóföldekre valóban működik. 

A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük. Eszerint a műtrágyák és növényvédő szerek intenzív használata csökkenti a biodiverzitást és terheli a környezetet. Ezzel szemben a fenntartható módszerek lehetővé teszik a terméshozam biztosítását, vegyszerek alkalmazása nélkül. Nem ritka jelenség, hogy a méhészek állományában a méhcsaládok kijáró dolgozói egyik napról a másikra eltűnnek.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét
A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét és a méhek kímélését

A repce és a méhek

Ez például a repcetáblák mellé települő méhészek esetében fordul elő gyakran, és egyértelműen az adott növénykultúra túlzó vagy szakszerűtlen vegyszerezésére vezethető vissza. A folyamat nyilvánvalóan az egyéb vadon élő méhekre illetve más hasznos rovarokra is kihat, csökkentve a biodiverzitást - fogalmaztak.

Alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

Egy kutatócsoport pedig most először mutatta ki nagy területen, hogy a mikorrhiza gombák kijuttatása a szántóföldekre valóban működik. 

800 kísérleti területen, illetve 54 kukoricaföldön Észak- és Kelet-Svájcban, vetés előtt juttatták a gombákat a talajba.

„A mikorrhiza gombák a szántóföldek negyedén akár 40%-os terméshozam-növekedést is lehetővé tettek. Ez óriási eredmény” – mondta Marcel van der Heijden, a Zürichi Egyetem és az Agroscope munkatársa.

Azonban a szántóföldek egyharmadán nem volt terméshozam-növekedés, sőt, néhol hozamcsökkenés volt tapasztalható.

Fontos összefüggést találtak a kórokozók jelenléte és az eredményes beavatkozások között

A szakembercsapat kezdetben nem tudta megmagyarázni ezt. A probléma okának felderítése érdekében a kutatók elemezték a talaj kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságait, beleértve a talajmikrobák fajgazdagságát is.

„Kiderült, hogy az oltás ott működik jól, ahol sok gombás kórokozó van jelen a talajban”– magyarázta az Agroscope szakembere, Stefanie Lutz. 

A mikorrhiza gombák védőpajzsot képeznek ezek ellen a kórokozók ellen, melyek gyengítenék a növényeket, és nélkülük termésveszteség lépne fel a kórokozókkal fertőzött földeken.

Azokon a szántóföldeken azonban, melyek nem voltak fertőzöttek kórokozókkal, a mikorrhiza gombák csak csekély hatást gyakorolnak. „Ott a növények eleve erősek és kiválóan növekednek. A mikorrhiza kijuttatása itt nem hoz további hasznot” – fogalmazott Natacha Bodenhausen, a Biológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa. 

Az eredmények ismeretében a mikhorizza gombák alkalmazása sikeres lehet a biodiverzitás megőrzése és a méhek védelme érdekében.

 A tanulmány célja az volt, hogy előre jelezhető legyen, milyen körülmények között működnek a mikorrhiza oltások.

„Néhány talajindikátor – főként talajgombák – alapján a mikorrhiza oltás sikerét 10-ből 9 szántóföldön meg tudtuk jósolni – és így már a mezőgazdasági szezon előtt a terméshozamot is” – mondta Klaus Schläppi, a Bázeli Egyetem munkatársa. 

„Az előrejelezhetőség lehetővé teszi, hogy a gombákat célzottan ott alkalmazzuk, ahol azok ténylegesen hasznot hoznak. Ez döntő fontosságú lesz ahhoz, hogy a technológia megbízható mezőgazdasági módszerré válhasson.”

Azonban további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy milyen módszerrel lehet a gombákat a legegyszerűbben nagy területekre kijuttatni.

„A terepkísérlet eredménye már most nagy lépést jelent a fenntartható mezőgazdaság felé” – mondta Marcel van der Heijden.

A tanulmány részletei:

Lutz, S., Bodenhausen, N., Hess, J. és társai. A talaj mikrobiom indikátorai előre jelezhetik a termésnövekedést arbuszkuláris mikorrhiza gombákkal történő nagyszabású oltás esetén. Nat Microbiol 8, 2277–2289 (2023). Soil microbiome indicators can predict crop growth response to large-scale inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi.

 

Megosztás

További híreink

Jól szerepeltek a fűszernövények a Szupermenta termékteszten

2024.09.05.

A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén cserepes mentákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

Partner

Az újpesti kisfiú a lajosmizsei tanyavilágban is megtalálta a helyét - 33 év a pulykabizniszben

2024.09.05.

Az élelmiszerellátás piacán az elmúlt években talán még a megszokottnál is nagyobb hullámzás volt tapasztalható. Az ezen a területen sikeres Y Cégcsoport ügyvezetőjével, Horváth Lajossal a takarmánygyártás mágocsi központjában beszélgettünk a személyes indíttatásról, a pulykahústermelés nehézségeiről, a jelenlegi piaci helyzetről, valamint a partnerkapcsolatok fontosságáról.

Nagyfokú vagy súlyos aszály érinti hazánk területének háromnegyed részét

2024.09.05.

Az elmúlt napokban is folytatódott az idei júliusra és augusztusra jellemző igen meleg, nagyrészt száraz időjárás. A már teljesen beérett kukorica- és napraforgó-állományok számára a mostani szárazság már jól jön, nem nő a szemek nedvességtartalma. Ugyanakkor sokfelé nem lehet elkezdeni a repce vetését és a talajelőkészítő munkákat a rendkívül száraz talajfelszín miatt, valamint az aszály és forróság a természetes vegetációt is nagyon megviseli. Záporok, zivatarok kialakulására csak péntektől van esély, és a hőség is akkor mérséklődhet.

Pénteken-szombaton már megmutatkozhat, de hétfőn kezdődik egy markáns változás az időjárásunkban

2024.09.05.

Csütörtökön túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk. A nyugati, délnyugati határ közelében lehet kicsivel több a felhő, amelyből nem kizárt egy-egy zápor. Az északkeleti, keleti szél többfelé lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, északkeleten lesz a kevésbé meleg idő. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Jönnek a gépes hírek: fejlesztések és digitalizáció is a témák között

2024.09.05.

A mezőgazdasági gépek témáihoz kapcsolódóan hoztunk híreket augusztusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak. Írtunk róla, hogy új eredményt értek el Steyr traktorokat fejlesztő mérnökök, hogy bemutatták az új BELARUS 3322 traktort Fehéroroszországban, valamint arról is beszámoltunk, hogy nem csökkent a mezőgazdasági munkabalesetek száma. Szeretettel ajánljuk többszöri olvasásra a mezőgazdasági gépek témájában megjelent cikkeinket!

Megszűntetik a terület alapú támogatást?

2024.09.04.

Az EU agrárszakértői jelentést mutatott be, amelynek célja, hogy megreformálja a közös agrárpolitikát (KAP) annak érdekében, hogy az uniós támogatások jobban igazodjanak a gazdálkodók társadalmi-gazdasági szükségleteihez.

Partnerhírek
Partner

Az újpesti kisfiú a lajosmizsei tanyavilágban is megtalálta a helyét - 33 év a pulykabizniszben

2024.09.05.

Az élelmiszerellátás piacán az elmúlt években talán még a megszokottnál is nagyobb hullámzás volt tapasztalható. Az ezen a területen sikeres Y Cégcsoport ügyvezetőjével, Horváth Lajossal a takarmánygyártás mágocsi központjában beszélgettünk a személyes indíttatásról, a pulykahústermelés nehézségeiről, a jelenlegi piaci helyzetről, valamint a partnerkapcsolatok fontosságáról.

Partner

Tápanyagutánpótlás szőlőben - a Gál Pincészet is a Dr Greent használja

2024.09.04.

A Valcum Agro Kft. több mint tíz éve foglalkozik műtrágya-kereskedelemmel, tápanyag-utánpótlási megoldásokkal és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadással Magyarországon. Turi Dániel, a cég ügyvezetője a Dr. Green termékcsalád újabb felhasználási lehetőségét ajánlja a gazdák figyelmébe, amit ifjabb Gál Csaba, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet okleveles szőlész-borásza, valamint növényorvosa a gyakorlatban is kipróbált.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gregoire Besson SPSLB9 7

Hitelesített telefonszám

3 000 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 66 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás