A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak eredményei szerint a γ-amino-vajsav révén növelhető a pontytenyésztés intenzifikációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége is. A γ-amino-vajsav (GABA) egy nem-esszenciális aminosav, amely rendkívül fontos idegi ingerület átvivő anyagként működik a szervezetben, gazdasági állatok esetében pedig jótékony hatással van a növekedésre és az étvágyra is.

Az akvakultúrában történő haltermelés sikeressége nagymértékben függ a halbetegségek megjelenésétől, azok nem kívánt hatásaitól. A kórokozó mikroorganizmusok elterjedésének megakadályozása, kontroll alatt tartása érdekében azonban – a hagyományosan használt mesterséges gyógykészítmények, vakcinák alkalmazása helyett – egyre növekvő figyelmet kapnak a természetes immunstimulátorok. Ezek alkalmazásának különösen jó lehetőségei vannak, hiszen a halak betegségek elleni védekezésében jóval fontosabbak a természetes immunrendszer elemei, mint a magasabb rendű gerincesek esetében – írta a MATE.

Különleges aminosav javíthat a hazai pontytermelés eredményein: éhesebbek és egészségesebbek lesznek a halak tőle

Bővebben a különleges aminosavról

A γ-amino-vajsav (GABA) egy nem-esszenciális aminosav, amely rendkívül fontos idegi ingerület átvivő anyagként működik a szervezetben, gazdasági állatok esetében pedig jótékony hatással van a növekedésre és az étvágyra is. Azt azonban korábban még nem vizsgálták, hogy ez az immunstimuláló és növekedést segítő hatású aminosav miként alkalmazható takarmánykiegészítőként a hazai akvakultúra meghatározó halfaja, a ponty esetében.

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ (MATE AKI HAKI) kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy a GABA növekedésre gyakorolt hatása következtében növelhető a pontytenyésztés intenzifikációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége. A termelési paraméterek és az élettani vizsgálatok alapján a kutatók az optimális GABA bekeverési arányt is meghatározták, valamint kidolgozták ajánlásaikat a premix- és takarmánygyártók számára.

A magyar-koreai pályázat részletei

A 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a „Magyar-koreai kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat” - 2018-2.1.17-TÉT-KR pályázati program finanszírozásában valósult meg. A projekt során a MATE AKI HAKI szakértői hosszú távú szakmai kapcsolatokat alakítottak ki a Pukyong National University, Feeds and Foods Nutrition Research Center kutatóival. Az elvégzett kísérletekből kapott eredményeket a dél-koreai partnerrel közösen tették közzé hazai és nemzetközi konferenciákon, valamint tudományos publikáció formájában. Mindezt annak érdekében, hogy azok mind a tudományos, mind a szakmai közönséghez eljussanak, elősegítve ezzel az ágazat versenyképességének növekedését – írták.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás