Ehető gyomok: mit nyújt a csalán, a fehér here, a tyúkhúr és a libatop a konyhában?
A növénytermesztés egyik legfontosabb és legnehezebb része a gyommentesítés. A folyamatos küzdelemben a rendszeresség a legfontosabb, hiszen a kultúrnövények elől tápanyagot, teret és vizet elvevő fajok állandó támadásban vannak. Viszont a gyomok között is vannak olyanok, amelyek hasznosak lehetnek, ha jó helyen jelennek meg. A kerti vetemény helyett például egy teáskannában, vagy az étkezőasztalon, a tányéron.
Egész Európában elterjedt növény a nagy csalán (Urtica dioica), szinte bárhol megtalálható. A leveleit és fiatal hajtásait célszerű kesztyűvel gyűjteni, mivel a rajta található csalánszőrökön keresztül hangyasavat juttat a bőr alá. Ez először kellemetlen égő, majd hosszú ideig viszkető érzést okoz. Felhasználás előtt ezért fél percre érdemes az alapanyagot forrásban lévő vízbe dobni, így a hangyasav eltávozik belőle. Elkészíthető magában, de más zöldségekkel együtt is főzeléknek. Levesekbe, vagy salátákba is tehető. Gyógyteája ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő keverékeknek. A párolt és turmixolt csalánpéppel tésztákat és pogácsákat lehet zöldre színezni - írta a Magyar Mezőgazdaság.
A kertek gyakori gyomnövénye a fehér libatop (Chenopodium album). Fiatal hajtásait a spárgához hasonlóan párolva, a leveleit pedig főzelékként lehet elkészíteni. A és C vitaminban gazdag növény, aminek C-vitamin tartalma csak nyersen érvényesül, főzve már nem. Szinte bármi elkészíthető belőle, amit spenótból, vagy sóskából lehet.
Hirdetés
A közönséges tyúkhúr (Stellaria média) egy közismert, apró és kerek levelű, talajon elterülő gyomnövény. Az egész föld feletti része konyhai felhasználásra alkalmas. Nyersen salátaként fogyasztható, továbbá enyhén kesernyés íze főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül. Nagy előnye, hogy egy évben több nemzedéke is zöldell (efemer növény), így még októberben is találni belőle zsenge egyedeket.
A fehér here, a vörös here (Trifolium repens, Trifolium pratense) és a százszorszép (Bellis perennis) is ehető gyomok. Leveleik főzelék-alapanyagok, virágaik pedig szinte bármilyen étel díszítésére alkalmasak. A vörös-, és fehér here virágait nyersen is lehet így használni, a százszorszép bimbóit előbb fűszeres ecetben kell áztatni. Utóbbi bimbói savanyúságnak is eltehetők, akár hamis kapribogyóként fogyasztva. A pásztortáskának (Capsella bursa-pastoris) fiatalon az egész tőlevélrózsáját salátaként, vagy főzelékként lehet elkészíteni, a magvai pedig mustárhoz hasonló ízűek. Mivel kozmopolita növény, nagyon sok helyen előfordul.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés