Az amarillisz egy gyönyörű, könnyen gondozható növény, amely különleges helyet foglal el a szívünkben, különösen a téli hónapokban, amikor kevésbé látunk virágokat. Mivel sok kérdés merül fel a termesztése és gondozása iránt, most megválaszolunk néhányat ezek közül, amelyek segíthetnek abban, hogy sikeresen neveljük ezt a lenyűgöző növényt.

Hogyan ültessük el az amarilliszt?

Az ültetése egyszerű folyamat, amely megfelelő odafigyeléssel gyönyörű virágzást eredményezhet. A hagymákat egy, a vizet jól elvezető cserépbe ültessük, ahol a hagyma felső harmada a föld felett marad. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk tápanyagban, szerves anyagokban gazdag földet, és helyezzük a cserepet egy világos, meleg helyre.

amarillisz
Forrás: Pixabay

Mikor kell ültetni az amarilliszt, hogy karácsonykor virágozzon?

Általában 6-8 héttel az előtt kell elültetni, mint amikor a virágzást szeretnénk elérni. Ha karácsonyi virágokat szeretnénk, az ültetést általában október végére időzítsük. A hagymákat hűvös, sötét helyen tartsuk addig, amíg a növekedés meg nem indul​.

Hogyan gondozzuk az amarilliszt virágzás után?

A virágzás után az amarillisznek is szüksége van gondoskodásra. Vágjuk le a virágszárakat, de hagyjuk meg a leveleket, mivel ezek fotoszintetizálnak és energiát raktároznak el a hagymában a következő virágzási időszakra. Rendszeresen öntözzük és trágyázzuk a növényt, hogy megerősödjön a következő szezonra.

Miért nem virágzik az amarillisz?

A virágzás elmaradása gyakran a nem megfelelő gondozás eredménye. Győződjünk meg róla, hogy a növény elegendő fényt kap, megfelelően öntözzük és rendszeresen van trágyázva. A virágzás hiányát okozhatja a hagyma túl mélyre ültetése vagy a pihenési időszak hiánya is. A hagymáknak évente szükségük van egy nyugalmi időszakra, amely alatt hűvös, száraz helyen kell tárolni őket​.

Hogyan lehet kényszeríteni az amarilliszt, hogy télen virágozzon?

A növényt könnyen kényszeríthetjük téli virágzásra, ha megadjuk neki a megfelelő pihenési időszakot. A nyári hónapok után hagyjuk, hogy a levelek elhaljanak, majd a hagymákat tároljuk hűvös, sötét helyen 8-10 hétig. Ezt követően ültessük el a hagymákat friss földbe, és helyezzük világos, meleg helyre. Rendszeres öntözéssel és trágyázással a növény hamarosan virágot hoz​.

Az amarillisz csodálatos választás mind beltéri, mind kültéri kertekbe. A megfelelő gondozással és figyelemmel ezek a lenyűgöző virágok minden évben újra és újra örömöt okozhatnak. Akár kezdő kertész vagy, akár tapasztalt, az amarillisz szépsége és egyszerűsége biztosan elvarázsol majd.

Megosztás

További híreink

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Senki sem tudja, hogyan fertőződött meg: madárinfluenza újabb áldozata az USA-ban

2024.09.11.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint egy Missouri államban élő személy madárinfluenzával fertőződött meg. Az augusztus 22-én kórházba került páciens alapbetegségekkel küzdött, és az eset azért is különleges, mert ő az első olyan beteg, aki nem fertőzött állatokkal való érintkezés révén kapta el a vírust.

Több, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel egy kínai gleccser mélyében

2024.09.11.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói több mint 1700 különböző vírus felfedezéséről számoltak be, melyeket egy kínai gleccser mélyén találtak

Rég nem látott esőt hoznak a következő napok, jelentős lehűléssel

2024.09.11.

Pénteken nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Főként a nap első felében keleten még kisüthet a nap, délutánra viszont az ország többi részéhez hasonlóan már arrafelé is erősen felhős vagy borult idő valószínű. Többfelé kell számítani esőre, záporra, keleten akár zivatar is kialakulhat. Kiadós mennyiségű csapadék várható.

Elindult a Digitális Állampolgárság Program Magyarországon

2024.09.11.

A Digitális Állampolgárság Program lelke egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel fokozatosan egyre több ügyet lehet intézni sorban állás nélkül.

A 10 legjobb táplálékkiegészítő, amelyek elősegítik a sertések bélrendszerének egészségét

2024.09.10.

A sertések bélrendszerének egészsége alapvető fontosságú az optimális növekedéshez és a jó immunrendszerhez. A megfelelő bélmikrobióta fenntartása, az emésztőrendszer védelme és a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú tényezők a sertéstenyésztés sikerességéhez. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 10 legjobb táplálékkiegészítőt, amelyek segítik a sertések bélrendszerének egészségét.

Partnerhírek
Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás