Éledezik a somtermesztés Somogyban
Új lendületet vinne a Húsos Som Társaság a Somogy megyében egykor sok helyen előforduló csonthéjas gyümölcs termesztésébe. A céljuk az, hogy újra megismertessék az emberekkel a somot, és a belőle készülő termékeket. Ám nehéz a dolguk, mert Magyarországon nincs bejegyzett somfajta, így újat nemesítettek, aminek már az elbírálása zajlik. A somból a lekváron kívül chutney-t is készítenek, valamint somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak.
A Húsos Som Társaság alapítóit, Jankó Gábort és Aradi Pétert a Sonline.hu portál látogatta meg Gentischer Gábor ültetvényében. Utóbbi maga nemesített fajtákat, ezek közül szeretne bejegyeztetni a Húsos Som Társaság. A célunk az volt, hogy újra megismertessük az emberekkel a somot. Ehhez viszont generálni kell egy mennyiséget - mondta Aradi Péter. Fontos számunkra a somogyi som. Ezért igyekszünk környékbeli termelőktől beszerezni az alapanyagot – tette hozzá a Húsos Som Társaság másik alapítója, Jankó Gábor.
A társaság először egy saját kísérleti ültetvény létrehozását tervezte, ahol több nemzetközi fajtát tesztelnek
Így kiderülhet, melyik él meg jobban ezen az éghajlaton. Azonban ezzel az ültetvénnyel zsákutcába jutottunk, mert Magyarországon nincs fajta bejegyzett som – mondta Jankó Gábor. Így nem lehet rá támogatásokat igénybe venni, ezért az új irány a saját fajta bejegyzése lett. Nemesítettünk egy fajtát, az ehhez kapcsolódó kérelmet már be is nyújtottuk az illetékeseknek. Ez egy nagyon hosszadalmas folyamat. Ezen felül az is fontos, hogy ha megvan a saját somunk, akkor azt megfelelő technológiával szüreteljük le. A som évtizedekkel ezelőtt még közkedvelt gyümölcs volt hazánkban és ezen belül Somogyban is. Ám a szüret és a termesztés nehézségei miatt megfeledkeztünk róla. Ezen változtatna a siófoki Húsos Som Társaság - írták.
Hirdetés
Összefogás, külföldi megjelenés, hazai eredmények
A többi somtermelő nekünk nem versenytárs, mi egymást erősítjük – mondta Aradi Péter. A feldolgozott termékeknél is az lenne a célunk, hogy minél többet kóstoltassunk. Pont emiatt léptünk be a Somogyi Helyi Termék Egyesületbe, így több helyre eljuttathatjuk a somból készült portékát. Ezenkívül Ausztriában már kiállítóként veszünk részt az egyik legrégebbi termőterülettel rendelkező vidéken, Sank Pöltentől délre. A tavalyi Pielachtaler Dirndlkirtag rendezvényen már saját termékeinkkel is bemutatkoztunk. Legutóbb pedig a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen nyertünk aranyérmet a somlekvárunkkal – mesélte a közelmúlt eseményeit Jankó Gábor. A lekváron kívül som chutney-t, somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is készítenek. Egy kedvező folyamat már elindult som fronton, hiszen a környékbeli éttermekben és bioboltokban megjelentek a Húsos Som Társaság termékei. A kérdés már csak az, hogy sikerül-e a közeljövőben a termékek elkészítéséhez elengedhetetlen, jelentős méretű ültetvényeket telepíteni - teszi fel a kérdést a portál.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 88 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés