A Magyarországon megtermelt kukorica java részének a betakarítása még hátravan szeptember végén, egyesek azonban már most az import szükségességét vetítik előre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kéri a piaci szereplőket, hogy tartózkodjanak az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól, mert azok erősen rombolják a piaci együttműködést és bizalmat. A három szervezet az Agrárminisztériummal egyetértve hangsúlyozta, hogy a pánikkeltésnek nincs helye a piacon, azzal a felvásárlók nem érik el az ukrán importtilalom feloldását.

Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból, és még nem is állnak rendelkezésre pontos adatok – írta a közös közlemény. Az eddig betakarított mennyiség és a termésbecslések alapján viszont kijelenthető, hogy biztosított a megfelelő mennyiségű és minőségű hazai kukoricaellátás, nincs szükség importra.
A három szervezet határozottan kéri a piaci szereplőket, hogy tartózkodjanak az ilyen és ehhez hasonló, piaci szempontból kifejezetten káros megnyilvánulásoktól, mert azok aláássák a termelők, felvásárlók és feldolgozók közötti bizalmat, és tovább súlyosbítják az aszállyal és a kedvezőtlen piaci viszonyokkal küzdő gazdálkodók helyzetét - írták.

Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból.
Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból - írta a közös közlemény a magyar kukoricahelyzetről 

A toxinszennyezett kukorica kezeléséről

Ahogy minden esztendőben, úgy idén is lehetnek toxinnal szennyezett tételek. Ilyen esetben a termelőnek és a feldolgozónak tisztában kell lennie azzal, hogy milyen eljárásokkal csökkenthető az alapanyag fertőzöttsége, illetve a különböző mértékben szennyezett alapanyagok milyen feldolgozási célra alkalmasak. A forgalomba hozott feldolgozott termékeknek minden körülmények között meg kell felelniük a hatályos takarmányozási és élelmiszerlánc-biztonsági előírásoknak. A kölcsönös bizalom megőrzése ugyanis mindkét fél érdeke - fogalmaztak.

A gabona- és olajos mag tekintetében egyébként szigorú szabályok vonatkoznak az importra: tilalom alá esik az Ukrajnából történő beszállítás, a többi országból származó behozatalra pedig bejelentési kötelezettség érvényes.

További híreink

Biztonsági kockázatok miatt betiltják a kínai DJI drónokat az Egyesült Államokban

2024.09.27.

Az Egyesült Államok Kongresszusa törvényjavaslatot fogadott el, amely potenciálisan betilthatja a DJI drónok használatát. A Képviselőház elfogadta a „CCP drónok elleni törvényt”, amely felveszi a DJI drónokat a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által lefedett listára.

Elég lesz a magyar kukoricatermés: három szervezet is bizakodóan várja az eredményeket

2024.09.27.

Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból.

Védekezés a veszettség ellen: az ország déli és keleti vármegyéiben lesz ebzárlat és legeltetési tilalom

2024.09.27.

Az idei év őszén is folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása, valamint ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz az érintett térségekben Magyarország déli és keleti vármegyéiben.

Halad és él Dr. Stefanovits Pál szakmai öröksége a talajtanban

2024.09.27.

„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát felavatták a MATE Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn.

Már kormány is megszólalni kényszerült a toxinvitában

2024.09.27.

Az idei kukoricatermést érintő toxinveszély kapcsán sokoldalú piaci spekulációk jelentek meg, ami részben a piac manipulációjára irányul. A hőstressz miatt kialakuló gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak, ám a felelős termelési gyakorlatokkal ezek hatásai enyhíthetők. A jövőben minden termelőnek fokozott figyelmet kell fordítania a megelőzésre és a megfelelő tárolási technikákra.

Gondolja meg kétszer, tervez-e kinti programot a hétvégére

2024.09.27.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult idővel indul a nap, de napközben dél felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Az északi, északnyugati harmadban elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, majd délutántól egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Ezzel szemben a déli, délkeleti tájakon napos idő várható fátyol- és kevés gomolyfelhővel. A déli, délnyugati szél - az északnyugati, északi határ menti részek kivételével - ismét élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között várható, de a legtovább felhős északnyugati, északi határ mentén csak 20 fok közelében, néhol azalatt alakul a csúcsérték. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás