Várhelyi Olivérrel, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős Európai Uniós-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü. Ezen az az Európai Unióval szomszédos térségekkel történő együttműködés fontosságát hangsúlyozták. A COVID-19 koronavírus-járvány hatását még a fejlett országokban is megszenvedték az egyes élelmiszer-ellátási láncok. A FAO hozzájárulásával készült szakpolitikai jelentésre utalva Csü annak veszélyéről beszélt, hogy az egészségügyi válság élelmezésivé válhat.

A FAO kiemelt figyelemmel követi a járvány hatását a kikötőkre, a szállítmányozásra és a mezőgazdasági munkások mozgására a vetés és betakarítás folytonosságának biztosításáért - írta a Profitline.hu. A szervezet szerint a koronavírus-válság alatt elsődleges fontosságú az élelmiszertermelés fenntartása, mindezt még magasabb színvonalon megvalósítva. Várhelyi aggodalmát fejezte ki a líbiai élelmiszerhiány kapcsán és egyúttal a FAO segítségét kérte a kérdés rendezéséhez. A magyar Európai Uniós-biztos utalt a Nyugat-Balkán mezőgazdasági kihívásaira, kiemelve a kis- és közepes gazdaságok támogatásának szükségességét a helyi élelmiszertermelés fenntartásához.

Élelmezési válság követheti a koronavírus miatt kialakult egészségügyi krízist - képünk illusztráció

A helyzetet tovább rontja a turizmus és a vendéglátás drámai gyengülése a koronavírus miatt. A főigazgató a lehetséges rövid és hosszú távú együttműködésről is beszélt, építve a FAO helyi irodahálózatában és az Európai Unió tervezett Európai zöld megállapodás - European Green Deal programjának megvalósításában kínálkozó lehetőségekre.

Turizmus, gasztronómia, mezőgazdasági örökség

A megbeszélésen egyetértettek a mezőgazdasági befektetéseket támogató környezet kialakításának fontosságában. Az agrárturizmus jelentős növekedési potenciált kínál az EU kulturálisan és gasztronómiailag is sokszínű keleti és déli szomszédainak –mondta Csü. Megemlítette a globálisan jelentős mezőgazdasági örökség rendszert (GIAHS), és arra tért ki, hogy az ősi tradícióknak otthont adó országok alkalmasak a programban való részvételre. Ez a kezdeményezés a szépséget a mezőgazdaság összetettségével, az ellenálló ökoszisztémával és az értékes kulturális örökséggel kombináló kiemelkedő tájakat helyezi középpontba.

A főigazgató közölte, hogy az Európai Unió a FAO segítségével bővítette a célországok tudását, különösen a mezőgazdasági vízgazdálkodás terén kialakított speciális továbbképzésekkel. A FAO tudásának központjában a létbiztonság támogatása áll a mezőgazdasági tevékenységgel ötvözve, hogy ezáltal elkerülhetőek legyenek a jelentős humanitárius veszteséggel járó válságok - mondta a kínai szakpolitikus. Az EU-biztos szerint a vidékfejlesztés és az erős agrár-élelmiszeripari szektor alappillérei az EU a csatlakozás előtt álló országokat célzó IPARD programjának, míg az európai szomszédsági program (ENPARD) hatásköre lefedi Észak-Afrikát, a Közel-Keletet, a Balkánt, a Kaukázust, egészen Ukrajnáig és Fehéroroszországig.

Segítség a szomszédoknak

A FAO főigazgatója arról is beszélt, hogy az olyan EU-s tagországok, mint Lengyelország, Magyarország és Románia a mezőgazdaság átalakításában szerzett tapasztalatukkal segíthetnek más országoknak is elérni ezt. Továbbá üdvözölte az együttműködés erősítésére tett lépéseket a Bizottság Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatóságával a magasabb hozzáadott értékű mezőgazdaság kialakítása és az „Egy Egészség” kapcsán. Zárásként a FAO főigazgató elismerését fejezte ki a magyar EU-biztos hazájának, amely Budapesten ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának és a globális szolgáltató központjának.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás