Lehet tárolni pincében, kamrában, konyhaszekrényben vagy hűtőszekrényben, csak nem mindegy, hogy mit és hol. Hasznos dolog ismerni azt, hogy melyik élelmiszert hogyan érdemes tárolni, van ugyanis amit felesleges hűtőbe tenni, míg másoknál hűtéssel lehet a legjobban és legtovább megőrizni a minőséget, de olyanok is vannak, amelyeknél a hűtés kifejezetten árt. A tárolás nem egyenlő a hűtéssel...

Sokféleképpen tárolhatunk

A tárolás célja, hogy az adott termék minél tovább eltartható legyen, és ez alatt az idő alatt lehetőség szerint a minősége se romoljon. A legegyszerűbben a száraz, tartós élelmiszerek tárolhatók, ezek a tésztafélék, a gabonafélék, a rizs és más magok, például bab, lencse. Ezeket száraz sötét és hűvös helyen tároljuk.

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt. (Fotó: Pixabay)

Ugyanez vonatkozik a cukorra, sóra, fűszerekre is. A légmentesen zárt tárolóedény azért hasznos, mert így, ha a levegő páratartalma valamitől magasabb lesz, akkor sem tudnak benedvesedni a termékek. Erre a szárított fűszerek és a cukor igen érzékenyek. Egyes magok esetén például a zsizsik vagy némely molyfélék nagy károkat tudnak okozni. Ezt megelőzendő tegyük egy hétre mélyhűtőbe a szárazbabot, vagy a lencsét, majd ezután a jól záródó dobozba. Így az esetlegesen már bennük élő raktári kártevők elpusztulnak, és utána nem tudnak újabbak bejutni a dobozba.

Olajos magvak esetén (dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag) a 10-16 oC közötti hőmérsékleten történő tárolás az ideális. Magas zsírtartalmuk miatt ezek magasabb hőmérsékleten megavasodhatnak. A bontatlan diófélék hónapokig elállnak sötét, hűvös helyen, ám pucolt, darált formában már mélyhűtve célszerű tárolni ezeket.

A konzervekkel viszonylag egyszerű dolgunk van, mert szobahőmérsékleten sem lesz bajuk, ám a befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és lekvárokat hűvös és sötét helyen tároljuk, mert fényen fakulhat a színük. A friss zöldfűszereket ne tartsuk hidegben, főleg a mediterrán fajokat. Hűtőbe tenni és vízbe állítani sem célszerű, ezeket egyszerűen ne tároljuk, hanem használjuk frissen. Ha nem fogy el mind, akkor pedig sötét szellős helyen szárítsuk meg.

Használati utasítás hűtőszekrényekhez

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt.

Bár sokan nem szeretnek használati utasítások olvasásával foglalkozni, azt azért érdemes tudomásul venni, hogy nem mindegy, mit és hová teszünk a hűtőszekrényen belül. A hűtőszekrényben a szintezettségből adódó hőmérsékleti különbségek miatt mindennek megvan az optimális helye.

A legfelső polcra helyezzük a főtt és készételeket, a középső polcokra kerüljenek a tejtermékek és a csomagolt élelmiszerek, például szalámik, felvágottak. Az alsó polcon van a leghidegebb, itt a nyers húsokat és a halételeket célszerű tárolni. Ezzel a keresztszennyeződéseket is megelőzhetjük, hiszen, ha a hús csöpög, alul nincs, amire rácsöpögjön.

A fiókokba pedig a zöldségek-gyümölcsök kerüljenek, de csak a hűtést igénylők. A nyitások-csukások miatt is az ajtó a hűtő legmelegebb része, és itt a legnagyobb a hőingadozás. Itt tárolhatjuk a lekvárokat, gyümölcsleveket.

A tojás a kakukktojás: hűteni vagy sem?

A hűtőszekrényben kialakított tojástartó is általában a hűtő ajtajában található. A tojás hűtése annyiban érdekes, hogy ha megnézzük a boltokat, van, ahol hűtve, van, ahol hűtés nélkül tartják a tojásokat.

Régen, amikor nem volt hűtőszekrény és a tyúkok tartástechnológiája is természetközelibb volt, akkor a tojásokat jól megmosták az emberek, mert elég szennyezetten kerültek a konyhába a tyúkudvarból.

A mosás ekkor szükséges is, ám ezzel eltávolítjuk a tojáshéjról azt a nagyon vékony viaszréteget, ami védi a porózus héjat, és nem hagyja, hogy különféle mikroorganizmusok bejussanak a tojásba. Az 1970-es években néhány ország kötelezővé tette a tojások gépi mosását értékesítés előtt, míg más országok épp tiltották ezt akkoriban. A lényeg: ha a tojás mosott, akkor azt követően hűtőben kell tartani, ha nincs megmosva, akkor kamrában, hűvös helyen is tartható.

Zöldségek, gyümölcsök: némelyiknek árt a hűtés

Az articsóka, a karfiol és a brokkoli, valamint a borsó, a gomba, a saláta, a spenót helye is a hűtőben van. Ám semmiképpen se tegyük az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a burgonyát a hűtőszekrénybe.

Gyümölcsök közül az alma, a körte, a ribizli, a málna, az eper, a cseresznye tárolható a hűtőben, ellenben a banán, a dinnye és a déli gyümölcsök, továbbá a citrusok és az ananász hűtőben tárolva veszítenek aromájukból.

A dinnyét legjobb, ha egészben, vagy szeletként lefóliázva hűtjük, mert hűtve fogyasztva ízletesebb, de hosszú idejű tárolásra dinnye esetén ne használjuk a hűtőt, inkább mielőbb együk meg, ha lehűlt.

Ne tegyük a hűtőbe az avokádót, a nektarint és az őszibarackot sem. Sok gyümölcs, például az alma, valamint a szilva és a körte is etilént bocsátanak ki, amely gyorsítja az érési folyamatokat, így a mellettük lévő zöldségek, gyümölcsök gyorsabban megromlanak – erre számítsunk. Ennek néha előnye is lehet, hiszen ha éretlen banánunk vagy körténk van, és almát teszünk mellé, akkor ennek köszönhetően hamarabb megérnek.

(Forrás: agrarszektor.hu)  

Kapcsolódó cikkek

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás