Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) élelmiszer és mezőgazdasági politikai döntéseket elemző platformja (Food and Agriculture Policy Decision Analysis, FAPDA) segítségével át lehet tekinteni a COVID-19 koronavírus járvány hatásai miatt hozott nemzeti politikai döntésekbe. Az egész világra kiterjedő könyvtár részletes információkat nyújt arra vonatkozóan, hogy az eltérő mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országok milyen döntésekkel igyekeznek enyhíteni a járvány okozta károkat.

A NAK közleménye szerint ugyan nem létezik minden ország számára egységesen használható megoldás, az ingyenesen elérhető adatbázis azonban támpontot adhat a nemzetspecifikus intézkedések kidolgozásához.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet összegyűjtötte a koronavírus járvány hatásaihoz kapcsolódó, mezőgazdaságot érintő politikai döntések listáját, ami bárki számára elérhető - képünk illusztráció

Több ezer adat gyűlt össze

Az adatgyűjteményt eredetileg 2008-ban hozták létre az élelmiszerbiztonsági politikák rendszerezésére. Ez később kiegészült az élelmiszer-ellátó rendszer éghajlati hatásainak enyhítése érdekében tett intézkedésekkel. A koronavírus járvány kitörése előtt az adatbázis 10 ezer intézkedést és 2 ezer politikai keretet listázott. Áprilisra pedig több mint 400 darab COVID-19-re vonatkozó politikai döntést és közel 2.400 keretet mutat be, amelyeket szűrők (pl. ország, dátum, kategória) segítségével lehet tovább szűkíteni és jellemezni. Az adatbázist a FAO oldalán, ide kattintva lehet elérni.

Adatalapú platformmal segíti az élelmiszeripart a FAO

A FAO Data Lab által fejlesztett nyílt forráskódú program naponta gyűjti és elemzi a koronavírus-járvány élelmiszerre és mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, az élelmiszerárakról, az értékláncról, az élelmezésbiztonságról, és a meghozott intézkedésekről szóló adatokat - írta a NAK.

Az adatbázis releváns és naprakész információkkal kíván szolgálni a koronavírus élelmiszerbiztonságra és ellátási láncra gyakorolt hatásáról.

Ezt kínálja a platform
  • COVID-19 hatáselemző rendszer: Véleményelemzést végez 270-nél is több médium koronavírussal kapcsolatos tweetjeinek követésével. Ennek fő célja, hogy megfigyelje, az egyes országoknál hogyan változnak gazdasági és élelmiszerügyi témák. Az elemzés arra fókuszál, hogy mely szavak vagy szókapcsolatok előfordulása növekedett meg az idő előrehaladtával, ezáltal kiemelve a legfontosabb kérdéseket világ- vagy országszinten.
  • Élelmiszerár-figyelő: Az eszköz naponta figyeli az élelmiszerárakat és tendenciáikat világszerte. Az élelmiszer ára a legérzékenyebb mutatók egyike, amivel képes figyelmeztetést küldeni az élelmiszerek valódi hozzáférhetőségéről, vagy annak romlásáról. A napiárak-oldalon 14 élelmiszeráru globális átlagos áremelkedése látható. Minden árut összekapcsolnak az egyes országok napi áraival, az árváltozás nagysága szerint rangsorolva.
  • Twitter szisztematikus átvizsgálása: Több, mint 270 médium twitter oldalának naponta kétszer való átvizsgálása, új témák, trendek, kapcsolódó kifejezések keresése céljából. Az adatbázis tartalmazza az összes (#COVID-19) tweetet januártól.
  • Hírkeresés: A COVID-19 élelmiszer-értékláncokra gyakorolt hatásainak hírei a világ minden tájáról, az elemzők és az érdekelt felek számára releváns hírek kiemelésével. A híreket nyelv, ország, árucikk, téma, forrás és dátum szerint lehet szűrni.
  • Módszertani megjegyzések az alkalmazott megközelítésről, módszerekről és forrásokról.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás