Frissítette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségekről szóló információs füzetét. A személyi jövedelemadóról szóló törvény a gépjárművek hivatali, üzleti célú használatának kiadásait az elismert költségek között nevesíti. A költségelszámolás attól is függ, hogy a magánszemély milyen tevékenységéhez vagy jogviszonyára használja az adott járművet. Az információs füzet a gépjárművek üzemeltetéséhez kapcsolódó költségelszámolás alapvető szabályait ismerteti.

Az Adózóna írta meg, hogy az információs füzet a gépjárművek üzemeltetéséhez kapcsolódó költségelszámolás alapvető szabályait ismerteti. Alapvetően 7 fő pontba rendezték a tartalmakat az alábbiak szerint.

Sok céges autót érint, hogy frissítette a NAV a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségekről szóló információs füzetét - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

Tartalom

  • 1. A hivatali, üzleti utazás
  • 2. A gépjárművek üzemeltetési költségei
  • 3. A kifizető érdekében használt járművek költségelszámolása
  • 3.1. A magánszemély saját tulajdonában lévő járművek
  • 3.1.1. Költségtérítés útnyilvántartás alapján
  • 3.1.2. Költségtérítés kiküldetési rendelvény alapján
  • 3.2. Nem saját tulajdonban lévő járművek
  • 4. Munkába járás
  • 5. Önálló tevékenységet folytatók gépjármű használata
  • 5.1. Az önálló tevékenységet folytatók járműveinek költségelszámolása – ide nem értve az egyéni vállalkozókat
  • 5.1.1. Mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó további szabályok
  • 5.2. Egyéni vállalkozók járműveinek költségelszámolása
  • 6. Társaságok tulajdonában álló járművekre vonatkozó szabályok
  • 7. Az autópályamatrica-elszámolás, az üzemanyag-megtakarítás

Az információs füzet itt érhető el.

Ebből állnak az üzemeltetési költségek

A második pont egyik fontos része, hogy a gépjárművek üzemeltetésének költségei üzemanyagköltségből és fenntartási, javítási, felújítási költségekből állnak. Így például nem része az üzemeltetési költségeknek az úthasználat díja, a garázsbérleti díj, a parkolás díja. 

Költségtérítés útnyilvántartás alapján

Útnyilvántartás alapján a magánszemély a ténylegesen megtett utak figyelembevételével,

vagy átalány alapján részesül költségtérítésben. Ez legtöbbször akkor fordul elő, amikor a saját személygépkocsiját rendszeresen használja hivatalos célra. A költségtérítés címén kapott összeg ekkor adóköteles bevételnek számít, amellyel szemben a felmerült költségek az üzleti, hivatali utakra (futásteljesítmény) elszámolhatók.

A bevétellel szemben a költségek elszámolása – a magánszemély választásától függően – kétféle módszerrel történhet (a magánszemély választhat a kétféle módszer között, választása azonban egész évre és valamennyi általa használt személygépjárműre vonatkozik):

  • kilométerenként 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával, mely magába foglalja a fenntartási, javítási és felújítási költségeket is, vagy

üzemanyagköltség címén:

  • a kormányrendeletben meghatározott fogyasztási norma szerinti üzemanyagmennyiség és a NAV által közzétett ár szorzataként meghatározott összeg szerint
  • a számlával igazolt üzemanyag-vásárlás,
  • tölthető hibrid jármű használata esetén - a járműbe beépített belső égésű motor hengerűrtartalma alapján a kormányrendelet szerint meghatározható üzemanyag-fogyasztási norma 70 százaléka helyett - a számlával igazolt üzemanyag-vásárlás és az elektromos töltés számlával igazolt költsége,
  • tisztán elektromos meghajtású jármű használata esetén - 3 liter/100 km ESZ 95 ólmozatlan motorbenzinnek az állami adó és vámhatóság által közzétett árával meghatározott összege helyett - az elektromos töltés számlával igazolt költsége 

vehető figyelembe azzal, hogy a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.

A számlával (bizonylattal) igazolt fenntartási, javítási és felújítási költségek is elszámolhatók a hivatali célú használat arányában - írták.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás