A korai tavasz és a fagyok miatt joggal aggódnak a kertészek, főleg a kajszifák indultak be már február elején. Több helyen már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól. Dr. Sicz György kertészmérnök Békéscsaba nyugati oldalán, kajszi és őszibarack ültetvényben végezte el a rügyvizsgálatot február második dekádjában. Szomorú és tanulságos eredménnyel járt a rügyek boncolgatása: 55 és 89 százalékos fagykárt talált.

Dr. Sicz György írása szerint az utóbbi évek időjárási anomáliái lassan éghajlati változás szintjére emelkednek. A hosszan tartó forró nyári aszály után évek óta enyhe telek következnek, a jelenben csapadékbő ősz-tél közepette február 11-én még +10 Celsius fok volt a hőmérséklet, másnap -12,5-re zuhant. A növénytermesztés, de különösen a gyümölcskertészet szempontjából fontos meteorológiai állapotról van szó, melynek a biológiai életközösségek rendszerének felbomlása az egyik következménye. A kajszifák láthatják ennek kárát elsőként.

Elfagynak és gutát kapnak a hideg miatt a kajszifák, védekezést javasolnak a szakértők

Elég a növényi kórokozók és állati kártevők nemzedékváltásának megszaporodására és az áttelelési feltételek számukra kedvező változására gondolni. Az állati kártevők esetében ehhez még hozzájárul a tojás-lárva –báb és imágó gyérítő énekes madár állomány életkörülményeinek kedvezőtlen változása és a madárvédelem hiányossága. Ez a probléma fokozott gondot jelent a kiskertekben, ahol a tenyészidőszakban korlátozott vagy nulla a kémiai növényvédelem. A másik meteorológiai kedvezőtlen hatás növényélettani jellegű. Ez a gyümölcsfák esetében azt jelenti, hogy felborul a biológiailag szükséges téli nyugalmi állapot rendje, ami ráadásul faj-és fajtafüggő is.

Aggasztó eredményeket mutatott a rügyvizsgálat

A kertész 2021. február 19-én rügymintákat vett a kajszifákról. A rügyboncolás meglepő eredményeket mutat. Az őszibarackban még pregnánsan nem ítélhető meg a fagykár, de a külterületi gyümölcsös korai Springtime fajtában, ahol erősen duzzadtak már a rügyek, 45% rügykár mutatkozik, a kései Cresthaven még téli álmát alussza. A külterület kései Mandulakajszi rügyei is nyugalmi állapotban vannak, de a boncolási eredmény 55% fagykár. És most jön a meglepetés: a belterületen ugyanez a fajta, amely tavaszi fagytűrő képességéről híres, 69% fagykárt szenvedett, ez viszont már a rügypattanás fenológiai stádiumában van. Tehát itt a virágzáskori fagyokkal kapcsolatos tapasztalat „fejre állt”, de szakmailag indokoltan: ez a téli nyugalmi állapot eltérő lezajlására vezethető vissza. Belterületi korai kajszi mintán azonban 89%-os fagykárt észlelt - írta.

Ez a korai rügyvizsgálat azonban még nem nyugtatta meg a szakembert. Ugyanis a fagyhatásnak a virág szállítószövet rendszerére is van hatása, ez kedvezőtlen esetben majd az ivarszervek tápellátásakor – a virágzáskor – fog jelentkezni, ami ronthatja a kötődést, így a várható terméskilátást.

A vizsgálat eredménye azért lényeges, mert most a gyümölcsgazda szabad szemmel nem lát bele a rügyekbe, bizakodik a fák jó berakódása láttán, de később ráeszmél a valóságra. Ezért a tavaszi metszéskor a rügyekben keletkezett kárt mindenképpen figyelembe kell venni, valamint módosítani szükséges a megszokott gyakorlatot. Érdemes lesz metszés előtt hasonló rügyboncolást végezni, hogy tisztán lehessen látni a jövőt. A tavalyi, 2020-as évben is komoly kihívást okozott a változékony időjárás, erről itt írtunk.

Így lehet védekezni az ültetvényekben

Az ÖMKI írása szerint a szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 fok alá hűlhet a levegő. A talajból kisugárzik a hideg. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6, -8 fokos fagytól is megóvhatják a fáikat. A házikertekben tilos a tűzgyújtás, a füst a szomszédokat is zavarná. Az északról érkező sarkvidéki fagyok ellen, a szállított fagy ellen pedig nem tudunk védekezni az ültetvényekben sem.

A virágzó kajszifák különösen érzékenyek a mínuszokra

Érdemes felkészíteni azokat a megérkező hidegre. A jó kondíciójú fák a kisebb fagyokat károsodás nélkül túlélik. A rügyfakadás után, bimbós állapotban már érdemes valamelyik foszfort, káliumot, cinket és bórt, valamint huminsavakat is tartalmazó növénykondicionálóval erősíteni a gyümölcsfák egészségét (pl. Plan Tonic, Kondisol). Az ÖMKI szakemberei ezeken felül korábban a Prev-B2-t ajánlották, mivel a gyakorlati tapasztalatok alapján kedvező volt a narancsolaj és a bór együtt hatása. A boltokban még akad kisebb mennyiség, de a gyártó megszüntette a gyártását. A termékenyülést segítő bór mikroelem pótlására bármelyik bór hatóanyagú termék (pl. Solvitis Bór, Polybór 140, Organit Bór, Borogreen L) használható. A termékek listája a tanúsító szervezetek honlapján elérhető. Fontos, hogy a fagykár ellen csak megelőzéssel lehet védekezni, az elfagyott virágot nem lehet életre kelteni.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás