A holt lelkek birodalma – tartja a gazdanyelv azokról a földekről, amelyek tulajdonosai már rég elhunytak. A probléma az, hogy ezeknek a földeknek a tulajdonjogát korábban nem rendezték a hagyatéki eljárásban, sőt sokszor még maguk az örökösök sem tudnak ezekről a területekről, így a tulajdoni lapon továbbra is az elhunyt tulajdonostárs neve szerepel. A cikk szerzője, Dr. Cseh Tibor András, a Magosz jogi ügyekben jártas főtitkára arra ad választ, hogy miként rendezhető ezeknek a földeknek a tulajdonjoga.

Egy személy halálakor az öröklés rendjét és az örökség elemeit a hagyatéki eljárás során állapítják meg. Hogy pontosan milyen vagyontárgyak és jogok tartoznak a hagyatékba, azt az úgynevezett hagyatéki leltár határozza meg, ehhez pedig az elhunyt személy hozzátartozóitól szerzik be az információkat.

A meghalt személy utolsó belföldi lakóhelye szerinti jegyző rendelkezik illetékességgel, viszont ha az utolsó lakóhelyét nem lehet megállapítani, akkor az elhalálozásának helye, ennek hiányában pedig a föld fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzője intézkedhet. (Fotó: Pixabay)

Ha ezekből a nyilatkozatokból valamilyen vagyontárgy mégis kimarad, akkor arra a hagyatéki eljárást sem folytatják le. Így fordulhat elő, hogy egy föld kimarad a hagyatékból, és rendezetlenné válik tulajdonjogi szempontból.

Póthagyatéki eljárással rendezhető a tulajdonjog

Amennyiben a hagyatéki eljárás befejezése után a hagyatékhoz tartozó valamilyen vagyontárgy kerül elő, akkor póthagyatéki eljárást lehet indítani az illetékes közjegyzőnél. Póthagyatéki eljárást nemcsak az öröklésben érdekelt személy kezdeményezhet, hanem hivatalból is megindíthatja a jegyző, ha tudomást szerez az utóbb előkerült vagyontárgyról. Tehát amennyiben ilyen földről szerzünk tudomást, akkor a jegyzőnél tehetünk erről bejelentést. Melyik jegyző illetékes az ügyben?

A meghalt személy utolsó belföldi lakóhelye szerinti jegyző rendelkezik illetékességgel, viszont ha az utolsó lakóhelyét nem lehet megállapítani, akkor az elhalálozásának helye, ennek hiányában pedig a föld fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzője intézkedhet.

Új szabályok: már gyorsított eljárásra is van lehetőség

A tulajdonjog rendezésére azonban most egy gyorsított eljárás lépett hatályba. Erre azoknál a földeknél van lehetőség, amelyek 5000 négyzetméternél kisebbek, és tulajdonosuk már legalább 15 éve elhunyt. Eszerint, ha a tulajdonosként bejegyzett személy haláláról a földhivatal tudomást szerez, hivatalból értesíti a jegyzőt a hagyatéki eljárás vagy a póthagyatéki eljárás megindítása céljából. A folyamat gyorsítása érdekében a közjegyző ilyenkor hirdetményt bocsát ki, és ha ennek a határideje alatt a közjegyzőhöz igénybejelentés nem érkezik, a közjegyző a hagyatékot az államnak adja át. [2020. évi LXXI. törvény 28/A.-28/B. §]

Mit lehet tenni, ha több lenne a költség, mint a föld értéke?

Tovább bonyolíthatja a föld sorsát, ha az olyan csekély értékkel bír, vagy olyan mértékben meg van terhelve, hogy értéke még a hagyatéki eljárás költségét sem fedezné. Az örökös ilyen esetben visszautasíthatja az örökséget, de felajánlhatja az állam javára is. Erre eddig viszonylag ritkán került sor, aminek az az oka, hogy eddig a hagyatéki költségeket továbbra is az örökösnek kellett volna viselnie. Ebben hoz kedvező változást egy 2024. július 9-től alkalmazandó törvénymódosítás, miszerint az államnak történő felajánlás esetén a hagyatéki költségeket az állam köteles viselni.

Ez a lehetőség elsősorban a földre és az ahhoz tartozó berendezésre, felszerelési tárgyakra, állatállományra, munkaeszközökre vonatkozik, de szintén új változás, hogy mostantól már az út, árok, halastó, mocsár vagy csatorna mint ingatlan is felajánlható lesz ezekkel a feltételekkel. [2010. évi XXXVIII. törvény tv. 94. § (3)-(4) bek.]

A földhasználati jog is megszerezhető ezeken a területeken

Van egy olyan jogi lehetőség, amellyel a földhasználat szerezhető meg az ilyen területeken, ez azonban főszabály szerint csak az osztatlan közös tulajdonú földeken lehetséges. Mivel a cél a parlagon heverő földek használatának rendezése, ezért ennél a jogi lehetőségnél megfordul a logika: amennyiben a tulajdonos nem reagál az ajánlatra, és meghatározott határidőn belül nem válaszol a megkeresésre (márpedig az elhunyt tulajdonostól aligha várható válasz), úgy az ő aláírása nélkül is létrejön a haszonbérleti szerződés a felek között.

Az eljárást nemcsak a tulajdonostárs, hanem külső személy is megindíthatja. Az eljárás azzal kezdődik, hogy a haszonbérleti ajánlatot valamennyi bejegyzett tulajdonostársnak meg kell küldeni, igazoltan, tértivevényes levéllel, a tulajdoni lapon szereplő címükre. Fontos, hogy amennyiben viszont bármelyik tulajdonostárs nemleges választ küld vissza, a szerződés létrejöttére nincs lehetőség – nemcsak az ő részére, hanem a többi rész tekintetében sem. Az ajánlat kötelező elemeit a 2013. évi CCXII. törvény (Fétv.) 72. § (3) bekezdése tartalmazza.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu) 

 

További híreink

Megvan a NAK új elnöke: helyettes államtitkár vállalta a köztestület vezetését

2024.09.13.

A NAK új elnöke, Papp Zsolt György 1981-ben született, gyakorló gazdálkodó, agrármérnöki diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte

1901 óta a legmelegebb nyár volt az idei - mutatjuk a letaglózó részleteket

2024.09.13.

A HungaroMet legfrissebb adatai alapján a 2024-es nyár az eddigi legmelegebb volt 1901 óta, a középhőmérséklet országosan 2,7 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot. Több hőhullámot is tapasztaltak, és mind júliusban, mind augusztusban a maximumhőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Fájdalmasan nagyra nyílik az agrárolló, apad a pénzmennyiség a mezőgazdaságban

2024.09.13.

Súlyos képet mutatott a magyar mezőgazdaság stabilitásáról és jövedelmi helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati jelentése.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

4 megyében ma elkél a gumicsizma és gumicsónak, viharos szél is lesz

2024.09.13.

Ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Ritkán van ilyen, mint ami ma lesz: valahol 8, máshol 28 fok lesz a maximum hőmérséklet az országban

2024.09.13.

Pénteken reggel keleten, délig északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Az ország keleti harmadán zivatarok is kialakulhatnak. Délutántól délnyugat felől szűnik a csapadék, és a déli részeken - átmeneti jelleggel - szakadozik a felhőzet is.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás