Támogatás a zöldség-gyümölcs termelőknek; folytatódik a Földet a gazdáknak program; demonstráltak a mezőgazdaságért Budapesten; több étkezési, kevesebb ipari almát kéne termelnünk; jók vagyunk baromfiban; átalakul a NAK. Részletes agrárhír-összefoglalónkat olvassa el részletesen is!

Bár lemaradtunk a nemrég lezárt támogatási lehetőségről, most 4295 tonna romlandó zöldség és gyümölcs kivonásához igényelhetnek a magyar gazdák segítséget. Ez a mennyiség az alma, körte, szilva, paradicsom, káposzta, paprika, uborka, karfiol, brokkoli, gomba, sárgarépa, a friss csemegeszőlő és a bogyósgyümölcsök között oszlik meg. Kedden 165 millió eurós keretet nyitottak meg, amelyet az orosz importtilalomból eredő károk enyhítéséhez vehető igénybe. A támogatást a szeptember 30-a után történő kivonásra, be nem takarításra és zöldszüretre hagyja jóvá az unió.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatott: a szept. 10-ig benyújtott magyar kérelmek is kielégíthetők lesznek a fenti keretből.
 

24 ezer hektár állami földterület meghirdetésével folytatódik a Földet a gazdáknak program. A terület 50%-a legelő, másik fele szántó. A bérbeadás során tartani kívánják az eddigi arányokat, így 80%-ban természetes, 20%-ban jogi személyek élhetnek a lehetőséggel. Feltétel a haszonállat-tartás, a fiatal gazdák, pályakezdő gazdálkodók és családi gazdaságok pedig előnyt élveznek. Idén további 5-6 ezer hektárral bővülhet a terület ültetvényekkel.

A mezőgazdaság jövőjéért tüntettek a héten Budapesten a MOSZ figyelemfelkeltő akciójában a magyar gazdák egy része. A demonstráció békésen zajlott, a kiáltvány pontjait felolvasták, és átadták a NAK, az FM és a Miniszterelnökség képviselőjének.

Békésen zajlott a keddi demonstráció. Fotó: Kovács Tamás (MTI)
 

Piaci infok

A túl sok ipari minőségű alma termelése (70%) is lehet a forrása a jelenlegi almapiaci gondoknak. A termelőknek törekednie kéne arra, hogy nagyobb arányban termesszenek étkezési minőségűt a gyümölcsből. A jelenlegi 30%-os étkezési minőségű alma arányának növelését segítheti elő a jövőre induló KAP támogatási rendszere. Ezáltal ugyanis korszerűsíthetik az ültetvényeket a termelők. A FruitVeb elnöke, Mártonffy Béla a termelők közvetlen értékesítését javasolja. Nagy István (FM) pedig a feldolgozó üzemek létesítése, a tároló- és hűtőkapacitás növelése mellett érvelt, mint hosszú távú megoldás.

Folyamatosan emelkedik a hazai baromfiágazat teljesítménye. Évente 400 milliárd Ft átlagosan az alapanyag termelésünk értéke (feldolgozás után 800 mrd Ft). Évente 500.000 tonna élő baromfit állítunk elő, és dolgozunk fel, 2,4 milliárd db tojást állítunk elő. Ezzel pedig jelenleg a 3. helyen állunk az uniós országok között. Ez az ágazat jó felépítésének és szervezettségének, a homogén tulajdonosi háttérnek köszönhető. 2013-ban 60 országba exportáltunk magas minőségű, feldolgozott baromfihúst és –terméket. A hír már csak azért is örvendetes, mert az amerikai Tudományos Akadémia a napokban jelentette be, hogy a húsmarhákkal szemben előnyben kellene részesíteni a kisebb testű állatok tartását.

A jól teljesítő baromfiágazathoz nagyban hozzájárul az is, hogy az uniós átlag felett fogyasztunk pulykahúst.
 

Október 1-jétől a NAK látja el az Országos Szaktanácsadási Központ feladatait. Ezzel folytatódik az egységes gazdatámogató rendszer építése. Egyben azt is jelenti, hogy a NAK szervezi például a mezőgazdasági szaktanácsadók képzését, értékeli a mezőgazdasági szaktanácsadók munkáját, ellátja a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság titkársági teendőit, és képviseli a magyar mezőgazdasági szaktanácsadást nemzetközi szinten. Az IER-t érintő kérdésekkel továbbra is a NAKVI-t kell keresni az érdeklődőknek.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás