November elejétől a fagyokig tart a levendula vetése, mert a csírázáshoz fagyhatásra van szükség. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan termeszthet sikeresen levendulát.

A levendula igényei

A növény telepítésébe csak azt követően kezdjen, ha megismerte a környezeti igényeit. A legfontosabb, hogy  napos, száraz helyre, jó vízvezetésű talajba ültessen. Fagyzugos helyre semmiképp ne tegye! 

A levendula vetése november elejétől a fagyokig tart. Fotó: Pixabay, Kathy Büscher

A levendulatermesztés fogásairól korábban már írtunk.

A levendula elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár.

A növény a mínusz 15-20 fokos hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult levendulában.

Fényigényes növény. A fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát is befolyásolja. A szárazságot jól viseli.

A levendula-ültetvények a vetésforgón kívül helyezkednek el, a területet 12-15 évig veszik igénybe. A valódi levendula palántázással, fásdugványozással és feltöltéses bujtással szaporítható. A kedvező ősz végi időjárás lehetővé teszi a késő őszi telepítést és a saját szaporítóanyag előállítását, a vetést.

A levendula vetése

November elejétől a fagyokig vethet levendulát, mert a magvak csírázásához fagyhatásra van szükség. A saját, vagy vetőmagboltban kapható fényes, fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket.  Vetheti őket a kert egy gondosan előkészített részébe, vagy mély cserépbe is, amelyet a télen a szabadban hagyunk. Ez utóbbi akkor javasolt, ha csak néhány tőre van szüksége.

Vetni egy kis homokkal összekeverve érdemes. Így egyenletesebben tudja a talaj felszínére szórni a magvakat, és jobban látja, hogy hova vetett.

A 20-30 cm sortávolságra ültetett magvakat vékonyan takarni kell, körülbelül 0,5 – 1,5 cm vastagon. Finoman rostálja rá a földet, majd tömörítse a talajt.

A levendula vetése a következő év őszére hoz kiültetésre alkalmas palántákat. A tavasszal kikelt kis csíranövényeket rendszeresen öntözni és gyomlálni kell. Fontos ápolási munka a bokrosodást elősegítő visszavágás. Ezt akkor kell elvégeznie, mikor a bimbók már megjelentek. Ekkor vágja le a virágzati szárat 1-2 levélpárral együtt. Az őszi kiültetésig ezt a műveletet még egyszer-kétszer megismételheti.

Cserépbe is ültethet

Ha csak néhány tő levendulát szeretne, vesse a magvakat cserépbe. Ha a cserepeket beltéren tartja, a magvaknak a vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt 2-3 hétre hűtőbe teszi a magvakat. Cserépbe vetéskor a vetőmagot nyomja bele a palántaföldbe, de ne takarja, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő nagyjából egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdelje át kisebb cserepekbe. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel vigye ki a szabadba. A cserepeket ne tegye ki teljes napsütésnek.

Az összeállítást a 24.hu anyaga alapján közöljük.

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás