Április elején több alkalommal tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálatának munkatársai a Sajó térségében, ahol orvhalászok rendszeres tevékenységére utaló jeleket találtak. Hosszas előzetes megfigyelés után hajtották végre a sikeres akciót. A Sajó térségében tartottak járműellenőrzéseket, az egyik ilyen során bukkantak azokra az orvhalászokra, akiknek autójából élettelen állapotban kerültek elő illegálisan kifogott halak.

A Nébih számolt be róla, hogy a halászati őrök a sötétség beállta után a folyó gátja mellett vártak, majd ellenőrzés alá vonták azt a gépjárművet és az abban tartózkodó 4 tiszalúci személyt, akikről az illegális halászatot feltételezték. A gyakorlott ellenőrök gyanúja hamar beigazolódott: az autó átvizsgálása során egy zsákból 2 darab, 3x3 méteres emelőháló, egy másik zsákból pedig – élettelen állapotban – 1 paduc és 2 dévérkeszeg került elő.

Most az orvhalászok akadtak horogra, büntetést és eltiltást kaptak - képünk illusztráció

Az autóban tartózkodók egyikének sem volt halászatra jogosító okmánya és a sofőrön kívül személyazonosító okmánya sem. Ezért az ellenőrök értesítették a rendőrséget is. A jogosulatlan halászat tényét ketten ismerték el a helyszínen, őket a rendőrség előállította. A Nébih közigazgatási eljárás során mindkettőjüket 100 ezer forintot meghaladó bírság megfizetésére kötelezte, valamint 3 évre eltiltotta a horgászati-halászati tevékenységtől.

Újra lecsaptak, két újabb orvhalász bukott le

Egy hét elteltével újabb 2 orvhalászt értek tetten a Sajón az állami halőrök. A két személy egymástól 30 méterre halászott 3x3méters emelőhálóval, halat fogni a gyors intézkedés miatt nem volt idejük. Az eljárás az érintett személyek ellen folyamatban van. Tavasszal a melegedő vizek ívásra ösztönzik a hazai halfauna jelentős részét, ezért az évnek ebben a szakaszában országszerte megsokszorozódnak a vizekbe rejtett halászeszközök és az engedély nélkül próbálkozó horgászok, halászok. A magyar halállomány megóvása érdekében az ÁHSZ halőrei idén is fokozottan ellenőrzik Magyarország vizein a jogosulatlanul horgászó, halászó személyeket. A Nébih kéri, hogy aki szabálytalanságot tapasztal, haladéktalanul jelezze észrevételét az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás