Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás átadásán a nyírségi megyeszékhelyen Szurovcsák András ügyvezető igazgató beszélt arról, hogy a társaság kutatási-fejlesztési projektjében vizsgálta meg, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben, amelyekből gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékek állíthatók elő. Azt is megnézték, hogy ehhez milyen malomipari technológiákat szükséges kifejleszteni.

A Magyar Távirati Iroda számolt be róla, hogy az üzem zöldmezős beruházással épült meg, zabot dolgoz fel és ebből gluténmentes zabpehelylisztet, zabpelyhet és prémium zabpelyhet állít elő. A gyár a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges nyomon követési rendszerrel is rendelkezik - mondta az ügyvezető. Szurovcsák András ismertette, hogy a beruházáshoz több mint 627 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázaton nyertek el. A késztermék-fejlesztéssel együtt összesen több mint 2 milliárd forintot fordítottak a projektre.

A gluténmentes zabfeldolgozó üzem Nyíregyházán

Az alapanyagként szolgáló zabot a társaság a konzorciumi partnerétől, a KOR-AN 98 Kft.-től szerzi be, amelynek zabtermelő területe a következő 3 évben várhatóan eléri majd az 500 hektárt. A szigorú ellenőrzés alatt tartott termelést és tárolást követően az üzemben a zabot megtisztítják, hántolás után pelyhesítik, vagy lisztté őrlik, majd csomagolják.

A gluténmentes zabfeldolgozó üzem termékei

A zabon kívül jelentős még a repce és a napraforgó eladása is

A beruházás 10 új munkahelyet teremt, és több mint 50 megőrzéséhez járul hozzá. A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése, valalmint a megtermelt termények értékesítése. A társaság Magyarország harmadik legnagyobb repceexportőre évi 15-20 ezer tonna kivitellel, napraforgó-értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát.

A szigorú kontroll alatt tartott termelést és tárolást követően az üzemben a zabot megtisztítják, hántolás után pelyhesítik vagy lisztté őrlik majd csomagolják.

A nyilvános cégadatok alapján a társaság 2016-ban átlagosan 54 munkavállalót foglalkoztatott. Nettó árbevétele a 2016-os 5,8 milliárd forintról 2017-ben 6,2 milliárd forintra nőtt. Adózott eredménye 3 évvel ezelőtt 13,6 millió forint, 2017-ben pedig 52,8 millió forint volt. A rizst kivéve a gabonafélékkel, hüvelyes növényekkel és olajos magvak termesztésével foglalkozó KOR-AN 98 Kft. nettó árbevétele 2016-ben 671,7 millió, 2017-ben pedig 511,7 millió forint volt. Adózott eredménye a 2016-os 19,4 millió forintról 2017-ben 11,5 millió forintra csökkent.

A zabból készült termékek a gyártósoron

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás