Jó minőségű, de a vártnál kevesebb lesz idén a csemegekukorica termés. A korai fajták betakarítása már el is kezdődött. Hajdúsági gazdák szerint a vetéskor kevés volt a csapadék, később pedig hirtelen esett sok eső. Ezek nem tettek jót a növény fejlődésének, ezért átlagos terméseredményű szezonnak néznek elébe. A várható mennyiség azonban így is elérheti az 500 ezer tonnát – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarországon 30 ezer hektáron termelnek idén csemegekukoricát, ennek több mint harmadát Hajdú-Bihar megyében. Oláh Péter, a NAK Hajdú-Bihar megyei alelnöke szerint a nyár elején még rekordévre, hektáronként mintegy 20 tonna termésre számítottak. A későn és hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék miatt viszont csak átlagos év lehet az idei. A cikk szerint hektáronként 15 tonna csemegekukoricát tudnak betakarítani a hajdúsági gazdák.

A magyar csemegekukorica jelentős szerepet tölt be a világkereskedelemben

Az elmúlt években 4-500 ezer tonna csemegekukoricát arattak le az országban. A termény kétharmadából általában konzerv, a többiből gyorsfagyasztott termék készül. Róka Attila, az EKO Konzervipari Kft. termelési igazgatója azt mondta: az eddig betakarított kukorica jó minőségű, de drágább. A cég nyíregyházi üzemében főleg szabolcsi és hajdúsági kukoricát dolgoznak fel. A magyar konzervkukorica többségét főleg Nyugat-Európában adják el, de a Közel-Keletre és Japánba is szállítanak belőle. Az eladott kukorica mennyiségét tekintve Magyarország a világpiac második helyén van - számolt be róla a Híradó.

A magyar csemegekukorica számokban

A NAK anyaga szerint az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle. A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros ültetvényeken található meg a növény. A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá jellemzően elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek a gazdák.

A termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozáson kívül évről évre emelkedik a frissen, vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. Magyarország klimatikus és talajadottságai remekül megfelelnek a csemegekukorica-termelésre, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. A betakarítást követően pár órán belül feldolgozzák a terményt, így őrzi meg jó beltartalmi értékeit. A legtöbb konzervet Oroszországba és az egykori FÁK-államokba, a fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítjuk, de a világ szinte minden tájára eljutnak. Fagyasztott kukoricából az Egyesült Államokat követve Magyarország a világ második legnagyobb exportőre. Konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr. A hazai fogyasztás alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, amiről nincsenek pontos adatok.

Íz, érettség, édesség

A magyar csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg. Ez a zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, amik mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukorica felhasználható főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is kedvelt kiegészítője. Az üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is ad. 100 grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás