A klasszikus szántóföldi kultúrák termesztését egészítette ki egy különleges szolgáltatással Tóth Diána, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében gazdálkodó család lánya. A gödöllői Szent István Egyetemen végzett gazdasági-agrármérnök, majd növényorvos képesítést szerző gazdászlány az egyetemi évek után többek között kamarai tanácsadóként és területi képviselőként is dolgozott, de a családi gazdaság fejlesztésével ezalatt is folyamatosan foglalkozott. A külsős évek után visszatért a tiszagyendai 1000 hektár műveléséhez, ahol nemrég bővítették a gazdaság tevékenységi körét: létrehozták az Élmény Tanyát.

Tóth Diána és családja a Tisza-tó közelében él, így a turizmus és a vendéglátás mindig része volt az életüknek. Sokáig gondolkoztak azon, hogyan tudnának olyan programokat kitalálni, amivel a látogatók nem csak kívülről csodálhatják meg a mezőgazdasági folyamatokat, de aktív részei is lehetnek azoknak. Így jött létre az Élmény Tanya ötlete, ami nem csak a felnőtt gyerekek játszótere lehet, hanem a lehető legközelebb hozza az érdeklődőkhöz a mezőgazdasági munka szépségét és nehézségeit is. A tanyán például “élménytraktorozásra” is van lehetőség, 25 ezer forintos óránkénti áron - írta a HelloVidék. A portál kérdéseiből szemléztünk néhányat, majd a saját kérdéseinkkel is megkerestük a különleges ötletet megvalósító hölgyet.

Tóth Diána, a tiszagyendai Élmény Tanya ötletét megvalósító gazdászlány

Hogyan jött az ötlet?

Tóth Diána: Az ötlet egy családi pihenésen ugrott be. Valami olyasmi érzés volt, mint mikor az ember a fejéhez kap, hogy eddig erre nem is gondoltunk! Elkezdtük az egyeztetéseket, hogyan és miként lehetne mindezt kivitelezni. Folyamatosan tanuljuk és tapasztaljuk, mit szeretnének mindazok, akik hozzánk látogatnak. Több mindent is változtattunk az évek alatt, hogy minél jobban a vendégek igényeihez tudjunk igazodni. Első körben a gyerekeknek gondoltunk ki programokat, de azt tapasztaltuk, hogy percek alatt megunták a dolgot. A szülőket pedig jobban érdekelte a traktorozás, így ma már inkább felnőtteknek szánjuk a traktor vezetés élményét. Ezt születésnapra, névnapra, különleges évfordulókra, vagy épp csapatépítőre is szokták kérni.

Milyen kultúrákat és mekkora területen termesztetek?

A cégcsoportunk több mint 1000 hektáron gazdálkodik. Klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, őszi búza, durumbúza, napraforgó, kukorica, és őszi káposztarepce van a vetésforgóban. Fontos, hogy úgy tudjuk alakítani a programokat és az élménytraktorozást, hogy a hozzánk látogatók a szezonális munkálatokba is be tudjanak csatlakozni. Legyen szó, tárcsázásról, szántásról, vagy bármilyen más talajmunkákról.

A családi gazdaságon kívül hol tanultad a szakmát, hol végeztél?

A mezőgazdaság folyamatosan végig kíséri az utamat. Gyerekkoromban a nyári szünidőket a dinnyeföldön töltöttem, a dinnyeszedés, a kamionpakolás és édesapámmal együtt töltött éjszakák a nagybani piacon mind meghatározó élmények voltak. Az egyetemet a gödöllői Szent István Egyetemen végeztem el 2007-ben gazdasági-agrármérnök szakon, majd 2011-ben növényorvosként bővítettem a tudásomat.

Az egyetemi évek után kipróbáltam magam más szerepkörökben is, távolabb a családi vállalkozástól, mégis közvetve folyamatosan mellette. Közreműködhettem kamarai tanácsadóként, intéztem termelők ügyeit a területalapú támogatás beadásától egészen addig, hogyan tud piacra kerülni a felesleges termékével. Helyt álltam a nagyvállalati kultúrában a BNP PARIBAS mezőgazdasági részlegénél, képviselhettem mind a termelőket, mind pedig a mezőgazdasági gépkereskedőket. Később területi képviselőként, promóterként az inputgyártó oldaláról is bepillantást nyerhettem az agrárágazat folyamataiba.

Milyen jószágaitok vannak, mekkora létszámban és milyen hasznosításban tartjátok őket?

Nincsenek jószágaink. Korábban egy 600-as juhállományunk volt, azonban a megváltozott körülmények miatt gazdaságilag már nem érte meg a további tartásuk. Sokáig gondolkoztunk állattartással kapcsolatos programokban, de ezt az ötletet elvetettük, mert a környékünkön is nagyon sok és remek állatsimogató van. Nem akartuk a századik lenni a sorban.

Milyen szórakozási lehetőségek várják az Élmény Tanya látogatóit?

Jelenleg az élménytraktorozás a fő attrakciónk, ami Magyarországon egyedülálló. A program iránt érdeklődők Massey Ferguson, John Deere és New Holland traktorokon is kipróbálhatják, milyen a mezőgazdaság élesben. Ami még adott nálunk: a bográcsolás, a nyárson sütés, a terepjárós túrák, a Tisza-tó körüli biciklizés, a csapatépítő programok és a különböző gyerekjátékok lehetősége. Valamint arra is van mód, hogy egy teljes napon át bemutatjuk, hogyan dolgozunk. Részt lehet venni például az aratásban is. A további részleteket ezen a hivatkozáson lehet elolvasni.

New Holland erőgépbe is beülhetnek az élménytraktorozásra vágyó vendégek

Hogy álltok a precíziós gazdálkodással, tervezitek, bevezetés alatt van, később kerül rá sor?

A precíziós gazdálkodás szerintem minden gazdász fejében motoszkál. Azonban ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, és az nem az egyik napról másikra történik. Nem csak anyagilag kell felkészülnünk, hanem a kollégáinkat is fel kell készíteni a változásra. A gazdánál senki sem ismeri jobban a területeit, a precíziós gazdálkodás pedig segít tökéletesíteni a termelést. A megtérülést és a befektetett energiát érdemes hozzá számolni, és szépen fokozatosan át lehet térni az újra. A bevezetése nálunk is folyamatban van.

Milyen egy nap a tanyán?

Az “Élmény Tanya” egy fantázianév, aminek az a célja, hogy népszerűsítsük a vidéki programokat. Van egy szuper csapatunk, akikkel együtt dolgozunk. Kollégáink vezetik be a vendégeket a traktorvezetés rejtelmeibe. Tapasztalt gépkezelőnk tartja meg a oktatást és foglal helyet a látogató mellett a fülkében.

A talajmunkákban is részt vehetnek az érdeklődők

Milyen terveitek vannak a jövőre?

A terveink elég szerteágazóak. Sok minden van a tarsolyunkban, amiből már egyet el is mesélhetek. 2021-től TulipGarden Tisza-tó névvel egy látvány tulipánkertet hozhatunk létre. Az egyeztetések még folynak, mégis nagyon örülünk, hogy az élmény traktorozás mellett egy csodálatos tulipános házigazdái lehetünk.

Mi a legkedvesebb számodra a mezőgazdaságban?

A szabadság. A természet közelsége, a termelés folyamata, mikor egy apró pici magból egy csodálatos növény cseperedik az által, hogy tápláljuk, óvjuk, vigyázunk rá, hogy valamilyen feldolgozott formában az asztalra kerüljön.

Csurja Zsolt

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás