A kukorica gyomirtása kulcsfontosságú, ennek szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be gyakorlati termelői tapasztalatokat. Két dunántúli gazdaság vezetője számolt be a növényvédelemről, egyikük 50, másikuk pedig 100 hektáron gazdálkodik. A tavalyi évvel mindketten elégedettek voltak, sikerrel irtották ki a táblákról a gyomokat, így a kukoricájuk jól teljesített.
A nagyjából 100 hektáros családi gazdaságunk Dunaföldváron található. A talajok java része mély fekvésű, jó termőhelyi adottságú, amiken kukoricát, búzát, napraforgót és 2017-től őszi káposztarepcét termesztünk. A gazdálkodás mellett egy gazdakör elnöke vagyok, amely immár több mint 10 éve szervez a gazdálkodóknak szakmai, elsősorban téli rendezvényeket, amelyeken a Nufarm területi képviselője is képviselteti magát. Ez adta az ötletet, hogy az elméleti előadást egy kis gyakorlati résszel is szemléletesebbé tegyük. Így tavaly a Nufarm két kukoricás csomagját (Zeagran Top, Kideka Power) beállítottuk kísérletként az eddig használt üzemi kezelés mellé - meséli Ambrus György családi gazdálkodó Dunaföldvárról.
Ha jól sikerül a kukorica gyomirtása, elégedett a gazda
Mind a két kezelést egy menetben juttattuk ki. Az eredményt egy nyári kísérletbejárás keretében értékeltük, amikor mindenki megnézhette, hogy teljesítettek a kezelések. Nekem a két kezelés közül a Kideka Power nyújtott többet, ugyanis évelő kétszikűek nincsenek a táblámon, így a csomagot nem kell megosztanom. Öt–hat leveles korban végezve a kezelést kiváló eredményt kaptam, így bátran ajánlom mindenkinek. Összehasonlítva az üzemi kezeléssel, ez mind árban, mind teljesítményben meggyőző volt. A jövő évi gyomirtásoknál én is számítok rá - mondta a dunaföldvári gazda.

Pápa 30-40 kilométeres körzetében gazdálkodom 50 hektáron és szakirányítást végzek 5000 hektár területen - mondta Fodor Attila szaktanácsadó. Idén az előző évekhez képest jelentősen, csaknem a felére csökkent a kukorica termőterülete, nagyjából 700 hektárra. Laza homoktalajoktól az agyagos vályogon keresztül a kötött réti talajokig mindenféle terület megtalálható nálunk, a talajok 7–37 aranykoronáig változnak. Az átlag 18 aranykorona-értékű, és egyértelműen a savanyú talajok dominálnak. Az egymástól távol eső táblák és a változatos gyomviszonyok miatt mindig helyre szabva tervezem meg a kukorica gyomirtását.   A szaktanácsolt területek nagy részéhez kapcsolódik állattenyésztés és vele együtt szerves trágya kijuttatása is, ezért a gyomok utánpótlása állandó. A Kideka Power-t a saját táblámon próbáltam ki, ahol a legnagyobb mennyiségben fehér libatop és selyemmályva kelt, jelentős volt a mezei acat és a vadköles mennyisége is. Továbbá az említést érdemlő gyomok közül megfigyelhető volt még a fakó muhar. Úgy gondolom, hogy a későbbi évek egyik leginkább megoldandó problémája éppen a libatop lesz, mert a szaktanácsolt területeken jelentős mértékben nőtt a részaránya, és egyre több gyomirtó szer marad alul vele szemben. Nem úgy a Kideka Power esetében, amely nagyon látványosan és a konkurensekhez képest gyorsan dolgozott, tökéletesen irtva az előbb felsorolt gyomokat. Leperzselte még az acatot is. Csak a vadköles második hulláma ellen kellett kultivátoroznunk a területet.
A késői gyomosodás ellen is jó válaszcsapás
A gyomirtás szempontjából az év átlagosnak mondható, a kukoricában nem igazán volt megfigyelhető gyomosodás. A kukoricaterületek harmadán korai poszt-, újabb kétharmadán késői posztkezeléseket alkalmaztam. A Kideka Power is a kukorica öt–hat leveles korában került kijuttatásra a késői gyomosodás miatt. Úgy gondolom, a korai poszt és késői poszt aránya hosszabb távon az 1:1 közelében állhat be a jövőben területeinken. A termék hatását nagyon jóra értékelem, kifejezetten kedvező áron, nagyon jó hatékonysággal és meggyőző gyorsasággal teljesített. Jól elérhető, könnyen beszerezhető, egyszerűen alkalmazható az öthektáros gyűjtőcsomag. Kisebb területen teszteltem a Nufarm másik kukorica gyomirtó csomagját is, amivel szintén elégedett voltam. A Zeagran Top hosszú hatástartammal, acat ellen remekül működött, összességében mind a két csomaggal elégedett voltam a használata után, és ajánlom termelőtársaimnak.
Cikkünk az Agrárágazat anyaga alapján készült.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás