Egyre csökken Európában a vegyszeres növényvédelem lehetőségeinek száma, a biológiai megoldásoké viszont növekszik. A talaj szervesanyag-készletét feltáró, a növény gyökerét stimuláló biológiai készítmények is egyre többen vannak. Ma már a termelők is sokkal többet tudnak a témáról, az élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények helyes és hatékony felhasználásáról, de a küszöbön álló uniós szabályozás megbolygathatja az érzékeny bizalmat a termékekkel kapcsolatban. Az Agrárszektor anyagát szemléztük, ami szerint az Európai Unió végre elhatározta, hogy rendet tesz a talajbaktériumok és -gombák, algák, és egyéb biológiai talajjavító készítmények piacán. A hazai gyakorlatban ismertek és elterjedtek a talajbaktériumok és -gombák, algák, sőt az aminosavas készítmények is. Ezek a termékek az ásványi műtrágyák mennyiségének csökkenthetőségét ígérik. Az elmúlt 10 évben nemcsak ezek gyakorlati alkalmazása terjedt el nagyon, hanem sokat tisztult a piac is, kevesebb a kókler. Ma már a termelők is sokkal többet tudnak a témáról, az élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények helyes és hatékony felhasználásáról. Már nem csak a biokertészetekben, hanem a szántóföldeken is egyre többen vetik be a szervesanyag-feltáró, gyökérstimuláló, fotoszintézist serkentő, stressztűrést fokozó biológiai megoldásokat.
Enyhe uniós szabályozás készül, így a silány, kevésbé hatásos külföldi talajbaktériumok alááshatják az eddig megszerzett bizalmat a termékek iránt - képünk illusztráció, a középső munkagép első adapterén baktériumtrágya látható
A termékek köre nagyon széles, Európa sok országában pedig a magyarnál is sokkal nagyobb a zavar az agrárpiacokon. Ezért az uniós tagállamok állandó képviselői - több éves előkészületet követően - végre jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást. A tájékoztatás szerint a rendelet harmonizálja a - szerves vagy másodlagos nyersanyagokból készülő - termésnövelő anyagokra vonatkozó előírásokat. Ezzel pedig új lehetőségeket teremt az anyagok nagyüzemi előállítására. A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy szabadon forgalomba helyezhetők legyenek az az unió belső piacán.
A követelmények többek között szabályozzák
  • a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjét,
  • az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazását
  • és a címkézést.
Egyértelműen a piac liberalizálása volt a cél, erre évek óta készültek már. A hatása az lesz, hogy több termék lesz jelen a piacon, a kockázata pedig az, hogy még kevésbé lehet majd tudni, hogy mi az, ami bennük van. Számunkra kifejezetten szerencsés, hogy egyik fő termékünk, a fuzárium gombákkal szemben eredményes Trichoderma gomba már növényvédő szernek minősül, legalábbis a T34-es törzse, ami hamarosan elnyeri az engedélyét a hazai szántóföldi kultúrákra is. Kulcsfontosságú, hogy korrekt módon szabályozzák a szennyező anyagok megengedett mértékét a termékekben - és ez legyen érvényes az ásványi műtrágyákra is. Nem sportszerű, ha toxikus, fémes elemeket tartalmazó termékekkel kell versenyeznünk.mondta az Agrárszektornak Czinege Erik, a Kwizda Agro Kft. marketingvezetője.
Kell a verseny, de figyelni kell a különbségekre
Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője szerint a versenyhelyzet szükséges a fejlődéshez. Ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy az egyszerűbb, a piaci igényeknek alig, vagy egyáltalán nem megfelelő készítmények magyarországi megjelenésével felhígulhat a hazai kereskedelmi kínálat. De úgy véli, hogy kellő felvilágosító munkával el lehet érni, hogy a hazai termelők különbséget tudjanak tenni a komoly szakmai háttérrel rendelkező cégek és azok között, amelyek csak a kedvező piaci környezetet használják ki egy gyenge termék értékesítésére. Tudomásunk szerint a rendelet értelmében első körben kis számú törzs kaphat zöld utat. Asszociatív és szabadon élő nitrogénkötő törzsek, pillangósokkal szimbiózisban élők, illetve mikorrhiza gombák. Ezek lehetnek a belső piacon CE jelzéssel szabadon forgalmazhatóak - mondta a szakember.
Nem eszik olyan forrón a baktériumtrágyát sem
Nincs ok a pánikra, mert az Unió malmai lassan őrölnek. A rendeletet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia, majd az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, de az alkalmazását csak az innentől számított 3 év elteltével kell megkezdeni. Ennyi időt kaptak a piaci szereplők az alkalmazkodásra.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás