Hirdetés
Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a cirok
Lalatiana Rakotozafy a CNAM kutatómérnöke SayFood laboratóriumban, amely a a Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) rendszerében az új élelmiszerek kutatására szakosodott Franciaországban. Az AgroParisTech és az INRAE által létrehozott laboratórium feladata új tudományos ismeretek megszerzése és új megközelítések kidolgozása a termék- és folyamatmérnöki tevékenység előmozdítása érdekében. A párizsi Gépro csapatában a növényi nyersanyagok hasznosításán és a késztermékek funkcionalitásának átalakításán dolgozik. Ő foglalta össze, miért előnyös nagyon a cirok.
A Sorghum ID oldalán megjelent ”Egy szóban a cirokról?” című cikket szemléztük. „Előnyös” – Lalatiana Rakotozafy ezt a szót választotta, hogy egy szóban foglalja össze a cirok lényegét.
![](/public/agronews/an_article_inner/2879/9606dd5d44b4bd59f501ef801cc1a4f0_1.jpeg)
„A cirok jót tesz a bolygónknak, számos agronómiai tulajdonságával - hogy ellenáll a hőségnek, alacsony a víz- és inputanyag igénye, rövid az életciklusa - előnyös a termelőnek, de a fogyasztónak is. A növény az ICRISAT (1) minősítése szerint okos élelmiszer (smart food), amely előnyös táplálkozási tulajdonságokkal (tápértékkel) és az egészségre kedvező biokémiai összetétellel rendelkezik.”
Hirdetés
Előnyös táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező gabonaféle (2)
A SayFood kutatási egységen belül Lalatiana Rakotozafy a cirok viselkedését vizsgálja a növény feldolgozásának különböző fázisaiban. A gabona „őrlésétől” – az első átalakítástól, amely során a gabonából liszt lesz – annak késztermékké válásáig követi nyomon a cirok funkcionális tulajdonságait:
- a vízmegtartó képességet,
- az olajfelvevő képességet,
- a duzzadó képességet,
- az emulgeáló tulajdonságokat, valamint
- a habképző tulajdonságokat.
Ezt követően a kutatócsoport felállítja a növény profilját, hogy a feldolgozási folyamat végeredményeképpen emberi fogyasztásra alkalmas termék születhessen.
„A cirok szénhidrátpolimerekben, makro- és mikrotápanyagokban gazdag gabona. Linolsavtartalma is magas; a linolsav az Omega 6 családba tartozik, és csak a cirokra jellemző. Táplálkozási tulajdonságai alapján a cirok nagy lehetőségeket rejtő gabonaféle."
![](/public/agronews/an_article_inner/2879/27798f6fe501b3d88e39a45755822b0b_1.png)
Jótékony hatással van az egészségre is
„A cirok már kémiai összetételénél fogva is potenciálisan jótékony hatással van az egészségre. A cirok elsősorban a gluténmentes diéták egyik kedvelt összetevője, ezen túlmenően olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek (fenolsavtartalmának köszönhetően) antioxidáns, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő és antiproliferatív tulajdonságokkal rendelkeznek (3). A cirok javítja a szénhidrát-anyagcserét is, így a cukorbetegség kialakulása ellen is kedvezően alkalmazható.
![](/public/agronews/an_article_inner/2879/90ac2b9ad048c887788a15a4b8119085_1.png)
1. ICRISAT: Az International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics politikamentes, nonprofit szervezet, amely az ázsiai és a szubszaharai Afrika száraz területeinek fejlesztése érdekében mezőgazdasági kutatásokat folytat.
2. A tápérték az élelmiszer azon képessége, hogy képes kielégíteni a napi szükségleteket.
3. A farmakológiában az „antiproliferatív” jelző olyan anyagot jelöl, amely megakadályozza egy jelenség szaporodását.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés