Lalatiana Rakotozafy a CNAM kutatómérnöke SayFood laboratóriumban, amely a a Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) rendszerében az új élelmiszerek kutatására szakosodott Franciaországban. Az AgroParisTech és az INRAE által létrehozott laboratórium feladata új tudományos ismeretek megszerzése és új megközelítések kidolgozása a termék- és folyamatmérnöki tevékenység előmozdítása érdekében. A párizsi Gépro csapatában a növényi nyersanyagok hasznosításán és a késztermékek funkcionalitásának átalakításán dolgozik. Ő foglalta össze, miért előnyös nagyon a cirok.

A Sorghum ID oldalán megjelent ”Egy szóban a cirokról?” című cikket szemléztük. „Előnyös” – Lalatiana Rakotozafy ezt a szót választotta, hogy egy szóban foglalja össze a cirok lényegét. 

Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a szárazságban is jól termő gabonaféle, a cirok

„A cirok jót tesz a bolygónknak, számos agronómiai tulajdonságával - hogy ellenáll a hőségnek, alacsony a víz- és inputanyag igénye, rövid az életciklusa - előnyös a termelőnek, de a fogyasztónak is. A növény az ICRISAT (1) minősítése szerint okos élelmiszer (smart food), amely előnyös táplálkozási tulajdonságokkal (tápértékkel) és az egészségre kedvező biokémiai összetétellel rendelkezik.”

Előnyös táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező gabonaféle (2)

A SayFood kutatási egységen belül Lalatiana Rakotozafy a cirok viselkedését vizsgálja a növény feldolgozásának különböző fázisaiban. A gabona „őrlésétől” – az első átalakítástól, amely során a gabonából liszt lesz – annak késztermékké válásáig követi nyomon a cirok funkcionális tulajdonságait: 

  • a vízmegtartó képességet, 
  • az olajfelvevő képességet, 
  • a duzzadó képességet, 
  • az emulgeáló tulajdonságokat, valamint 
  • a habképző tulajdonságokat. 

Ezt követően a kutatócsoport felállítja a növény profilját, hogy a feldolgozási folyamat végeredményeképpen emberi fogyasztásra alkalmas termék születhessen.

„A cirok szénhidrátpolimerekben, makro- és mikrotápanyagokban gazdag gabona. Linolsavtartalma is magas; a linolsav az Omega 6 családba tartozik, és csak a cirokra jellemző. Táplálkozási tulajdonságai alapján a cirok nagy lehetőségeket rejtő gabonaféle."

A cirokszem összetétele. Forrás: Khoddami, et al. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021.

Jótékony hatással van az egészségre is

„A cirok már kémiai összetételénél fogva is potenciálisan jótékony hatással van az egészségre. A cirok elsősorban a gluténmentes diéták egyik kedvelt összetevője, ezen túlmenően olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek (fenolsavtartalmának köszönhetően) antioxidáns, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő és antiproliferatív tulajdonságokkal rendelkeznek (3). A cirok javítja a szénhidrát-anyagcserét is, így a cukorbetegség kialakulása ellen is kedvezően alkalmazható.

A fogyasztás előnyös tulajdonságai

1. ICRISAT: Az International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics politikamentes, nonprofit szervezet, amely az ázsiai és a szubszaharai Afrika száraz területeinek fejlesztése érdekében mezőgazdasági kutatásokat folytat.

2. A tápérték az élelmiszer azon képessége, hogy képes kielégíteni a napi szükségleteket.

3. A farmakológiában az „antiproliferatív” jelző olyan anyagot jelöl, amely megakadályozza egy jelenség szaporodását.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás