Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a cirok
Lalatiana Rakotozafy a CNAM kutatómérnöke SayFood laboratóriumban, amely a a Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) rendszerében az új élelmiszerek kutatására szakosodott Franciaországban. Az AgroParisTech és az INRAE által létrehozott laboratórium feladata új tudományos ismeretek megszerzése és új megközelítések kidolgozása a termék- és folyamatmérnöki tevékenység előmozdítása érdekében. A párizsi Gépro csapatában a növényi nyersanyagok hasznosításán és a késztermékek funkcionalitásának átalakításán dolgozik. Ő foglalta össze, miért előnyös nagyon a cirok.
A Sorghum ID oldalán megjelent ”Egy szóban a cirokról?” című cikket szemléztük. „Előnyös” – Lalatiana Rakotozafy ezt a szót választotta, hogy egy szóban foglalja össze a cirok lényegét.
„A cirok jót tesz a bolygónknak, számos agronómiai tulajdonságával - hogy ellenáll a hőségnek, alacsony a víz- és inputanyag igénye, rövid az életciklusa - előnyös a termelőnek, de a fogyasztónak is. A növény az ICRISAT (1) minősítése szerint okos élelmiszer (smart food), amely előnyös táplálkozási tulajdonságokkal (tápértékkel) és az egészségre kedvező biokémiai összetétellel rendelkezik.”
Hirdetés
Előnyös táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező gabonaféle (2)
A SayFood kutatási egységen belül Lalatiana Rakotozafy a cirok viselkedését vizsgálja a növény feldolgozásának különböző fázisaiban. A gabona „őrlésétől” – az első átalakítástól, amely során a gabonából liszt lesz – annak késztermékké válásáig követi nyomon a cirok funkcionális tulajdonságait:
- a vízmegtartó képességet,
- az olajfelvevő képességet,
- a duzzadó képességet,
- az emulgeáló tulajdonságokat, valamint
- a habképző tulajdonságokat.
Ezt követően a kutatócsoport felállítja a növény profilját, hogy a feldolgozási folyamat végeredményeképpen emberi fogyasztásra alkalmas termék születhessen.
„A cirok szénhidrátpolimerekben, makro- és mikrotápanyagokban gazdag gabona. Linolsavtartalma is magas; a linolsav az Omega 6 családba tartozik, és csak a cirokra jellemző. Táplálkozási tulajdonságai alapján a cirok nagy lehetőségeket rejtő gabonaféle."
Jótékony hatással van az egészségre is
„A cirok már kémiai összetételénél fogva is potenciálisan jótékony hatással van az egészségre. A cirok elsősorban a gluténmentes diéták egyik kedvelt összetevője, ezen túlmenően olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek (fenolsavtartalmának köszönhetően) antioxidáns, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő és antiproliferatív tulajdonságokkal rendelkeznek (3). A cirok javítja a szénhidrát-anyagcserét is, így a cukorbetegség kialakulása ellen is kedvezően alkalmazható.
1. ICRISAT: Az International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics politikamentes, nonprofit szervezet, amely az ázsiai és a szubszaharai Afrika száraz területeinek fejlesztése érdekében mezőgazdasági kutatásokat folytat.
2. A tápérték az élelmiszer azon képessége, hogy képes kielégíteni a napi szükségleteket.
3. A farmakológiában az „antiproliferatív” jelző olyan anyagot jelöl, amely megakadályozza egy jelenség szaporodását.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés