Az Egyesült Államokban benyújtottak egy előterjesztést a kender engedélyezett állati takarmány-összetevővé válását megcélozva. A jóváhagyást követően lehetővé válik a kendermagliszt és a kenderből készült lepény legális felhasználása a tojó tyúkok kereskedelmi takarmányaként.

Az Amerikai Takarmány-ellenőrzési Tisztviselők Szövetsége és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Szövetsége – Állatorvosi Központ (FDA-CVM) az előterjesztés aláírójaként állt ki a kender engedélyezett takarmány-összetevővé válásának érdekében.

A kendermaglepény és liszt átlagosan körülbelül 30% fehérjét, 10% zsírt és egy sor szénhidrátban gazdag elemet tartalmaz (Fotó: Pixabay)

A kendertakarmány-koalíció vezetésével, a kender- és takarmányipari szakértők és kutatók bevonásával készült  beadvány a kendermagvak és -lisztek összetevőinek vizsgálatának és a kender biztonságosságának és hatékonyságának bemutatását célzó klinikai vizsgálat kétéves erőfeszítéseinek csúcspontja. A kendermaglepény és liszt átlagosan körülbelül 30% fehérjét, 10% zsírt és egy sor szénhidrátban gazdag elemet tartalmaz.

Melléktermékek

„A kendertakarmány-koalíció célja, hogy megtaláljuk a kendertermelés és -feldolgozás rendkívül tápláló melléktermékeinek felhasználási területeit” – mondja Hunter Buffington, a kendertakarmány-koalíció ügyvezető igazgatója.

„Mint a legtöbb mezőgazdasági árucikk, ezeknek a termékeknek az emberi és állati élelmiszerpiacok összetevőjeként is értékük van, és azon dolgozunk, hogy ezt az eszközt hozzáadjuk a kendertermesztők eszköztárához, hogy stabilizáljuk az ellátási láncot, új piacokat teremtsünk, és segítsük a gazdálkodókat, hogy mezőgazdasági termékeikkel további bevételi forrásokhoz jussanak ”

Amikor a tyúk beelőzi a tojást

Az FDA-CVM biztonsági és hatékonysági normáinak teljesítése érdekében a kenderipar elemzési tanúsítványokat osztott meg az Egyesült Államokban annak bizonyítására, hogy a kendermaglepényeket és -liszteket folyamatosan lehet termeszteni és feldolgozni. Ezt az erőfeszítést a kender- és takarmányipar vezetőinek szakértelmével, kutatással és az IND HEMP támogatásával ötvözték, hogy az FDA-CVM elé terjesszék a tudományos felülvizsgálatot.

„Azon az első lépésen dolgozunk, hogy legálisan etethessük kenderrel a tojó tyúkokat”

„Azon az első lépésen dolgozunk, hogy legálisan etethessük kenderrel a tojó tyúkokat” – szögezi le Buffington. „Ezt követően kell foglalkoznunk a tojásokat fogyasztó emberek biztonságával. De ez az a különleges eset, amikor a tyúk beelőzi a tojást!

Buffington megjegyzi, hogy a kenderfeldolgozás ütemterv szerint követi a növekvő keresletet az Egyesült Államokban, ez több olyan mellékterméket is jelent, amelyek állati takarmány-összetevőkké válhatnak. „Ha belegondolunk, hogy nem minden államban folyik kendertermesztés, és azok az államok, amelyek ezt legálisan a lehető leghamarabb megkezdték, 2021-ben már hatodszor takarítják be a kendert, akkor nyilvánvaló, hogy sok lehetőségünk van a kapacitás növelésére.”

Egyéb melléktermékek

Most, hogy benyújtották az első kérelmet, a kendertakarmány-koalíció a kender egyéb melléktermékeinek – olaj, üledék, héj, pép és rostok – kutatására összpontosít, hogy megvizsgálja azok takarmány-összetevőként való felhasználásának előnyét és biztonságát. Ezenkívül a munka magában foglalja azokat a klinikai vizsgálatokat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kérődzőket is bevonják a kendermagliszt potenciális fogyasztóinak körébe. „Az új piacok megnyitása a másodlagos küldetésünk” – mondja Buffington. „A kenderfeldolgozásból származó biztonságos és egészséges melléktermékek felhasználása növeli a gazdálkodók és a feldolgozók jövedelmét, arra az állandó stabil ellátásra építve, ami a következő években várható az ipar területén.”

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás