Az elmúlt években a gabonatábláinkon járva azt tapasztaljuk, hogy egyre többször találkozunk különböző levéltetű fajokkal. Az előfordulásuk a legfeltűnőbb a kalászolás időszakában. Viszont az általuk okozott kár súlyosságát nem a tavaszi időszakban, hanem az ősszel betelepülő egyedek okozzák. Szívogatásuk és az általuk hordozott vírusok (elsősorban az árpa sárga törpülés vírus BYDV) bejuttatása a kalászosokba együttesen csökkenti a termésátlagunkat. Angliában számos vizsgálat történt a levéltetvek által okozott károk felmérése érdekében, és az ottani szakemberek úgy látják, hogy őszi árpában 50% -os, őszi búzában pedig akár 60% -os veszteséget okozhatnak. Ezen veszteségszintek azonban ritkán fordulnak elő. A hozamveszteség mértéke a levéltetvek aktivitásától, az általuk terjesztett vírusok jelenlététől és törzsétől, a fertőzés növekedési szakaszától és a környezeti feltételektől is függ.

Noha a gabona levéltetvek különféle fajtái továbbítják a BYDV-t, két faj különösen fontos a vírusátvitelben Magyarországon. Elsősorban a gabona levéltetű (Sitobion avenae) és a zselnicemeggy levéltetű (Rhopalosiphum padi) a fő vektor. A szakirodalom még a zöld gabona-levéltetűt (Schizaphis graminum) is vírusvektorként nevezi meg.

Gabona levéltetű
Zselnicemeggy levéltetű

A BYDV vírus kétféle módon juthat be a gabonafélékbe:

  • A szárnyas levéltetvek által közvetítve fűfélékről vagy gabona árvakelésről. Ez a BYDV-fertőzés leggyakoribb forrása.
  • Közvetlen szárny nélküli levéltetvek által, fűfélékről vagy gabona árvakelésről - úgynevezett „zöld híd” hatás.

Milyen tünetekről ismerhető fel a vírusfertőzés?

A fertőzések levélsárgulást és satnyulást okoznak. Kezdetben a tünetek az egyes növényekre korlátozódnak, amelyek szétszóródnak a növényen. Végül különálló kör alakú foltok alakulnak ki a gabonatáblákon. Néha ezek a foltok összeolvadhatnak, és kiterjedt fertőzött növényterületeket hozhatnak létre. A nagyon korai fertőzések a növények pusztulását is okozhatják.

Árpa sárga törpülés vírus BYDV tünete tavasszal

Hol okozza a legnagyobb problémát a levéltetvek jelenléte?

Röviden azt mondanám, hogy minden kalászos kultúrában. Az utóbbi években a kalászosok vetése korábban elkezdődik (szeptember utolsó dekádja). Az ősz folyamán megnövekedett tenyészidő, a melegebb őszi időjárás pedig elősegítheti a levéltetvek nagyobb számú megjelenését. Külön említést érdemel két termesztési ágazat ahol fokozottan figyelni kell a betelepülésre, és ha kell védekezés szükséges:

  • a vetőmag előállítás céljára termesztett kalászosokban
  • valamint az utóbbi években egyre növekedő hibrid búza és hibrid árpa termesztésben, hiszen a 1,5 millió elvetett mag csak harmada a 4-5 millióval vetett hagyományos búza vetésnormájának.

Milyen védekezési lehetőségeink vannak levéltetvek ellen?

Számos technológiai elem helyes megválasztásával csökkenthetjük a levéltetvek betelepülését, mint például:

  • Talajmunkák optimális időben történő elvégzése
  • Gabona és egyéb fűféle árvakelések időbeni megszüntetése
  • Ellenállóbb vetőmagok használata
  • Levéltetvek betelepülésének nyomonkövetése, és végül
  • Vegyszeres kezelés

Mikor kell védekeznünk ellenük?

A védekezéseket már ősszel az első levéltetvek megjelenésekor javasolt megkezdeni. Célszerű a területekre ragacsos sárgalapos csapdákat kihelyezni és az első levéltetű fogások észlelése után javasoljuk a kezelések mihamarabbi elvégzését.

Mit érdemes használni levéltetvek ellen….?

A Belchim Crop Protection a rendkívül hatékony Teppeki Flex technológiai csomag felhasználását javasolja.

A Teppeki Flex csomagban:

Termék Mennyiség Dózis
Teppeki 50 WG 1,5 kg 140 g/ha
Cyperfor 100 EC 4 liter  140 g/ha

termékek találhatóak, mely 10 hektár kalászos kezelésére elegendő. A Teppeki 50 WG egy egyedi hatásmóddal rendelkező szabad forgalmú készítmény, mely a levéltetvek széles köre ellen használható. A növényben transzlaminárisan és csúcsi irányba is mozog. Hatása gyors, melyet kontakt és szisztémikus módon is kifejti. A levéltetű táplálkozása, és ezzel együtt a mézharmattermelés, vírusátvitel, és a szaporodás egy órán belül megszűnik, amint a kártevő érintkezik a szerrel külsőleg vagy szívogat a kezelt növényből. A készítmény hatékony a levéltetvek minden fejlődési alakjára, lárvákra és kifejlett egyedeikre is. A készítmény más hatóanyaggal szemben rezisztens levéltetűfajokat is elpusztítja. Ezzel szemben megkíméli a hasznos élő szervezeteket, elősegítve ezzel a levéltetvek természetes ellenségeinek felszaporodását.

Mivel a Teppeki 50 WG szisztémikus hatású, ezért a hatóanyag jó felszívódása érdekében szükséges hogy a gabonák minimum 3 leveles állapotban legyenek a kezelés idején. Az önállóan kijuttatott Teppeki 50 WG esetében tapadásfokozó nedvesítőszer használata javasolt a megfelelő fedettség elérése érdekében!

A technológiai csomagban található Cyperfor 100 EC taglózó hatásának köszönhetően pedig elpusztítja a már ott található levéltetveket és más szívogató kártevőket, míg a Teppeki 50 WG felszívódva a növénybe hosszú ideg véd a betelepedő levéltetvek ellen.

Miért érdemes a Teppeki Flex-et választania? Mert,

  • szívó és rágó kártevők ellen is hatékony
    • gyors taglózó hatással rendelkezik
    • hosszú tartamhatást biztosít levéltetvek ellen
    • hűvös időben is felhasználható (5 C0 felett).

Legyen Önnek is szép és egészséges gabonája a Teppeki Flex segítségével!

Németh Tamás
Szakmai vezető
www.belchim.hu

(x)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás