Megérkezett a fűtésszezon Magyarországra, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások miatt pedig újra megugrott az igény a tűzifa iránt. Annak fényében nem meglepő ez, hogy azok, akik többet igényelnek az átlagfogyasztásnál, a korábbiaknál akár 3-4-szeres rezsiárakkal kell, hogy számoljanak. A kereslettel párhuzamosan pedig az árak is nőttek a tűzifa esetében, méghozzá jelentősen. Jönnek a részletek.

Az Agrárszektor írta meg, hogy a kormány korábban tűzifa és barnaszén programot hirdetett, ami azt jelentette, hogy a tüzépek mellett erdőgazdaságoktól is lehet vásárolni. Egyúttal minden fára hatósági árat határoztak meg, ami mindenkire vonatkozik. A portál szerint ez sokaknak jó hír lehet, hiszen elképesztően drágul az élet minden területe. Ez a tűzifa esetében sincsen másként, de az, hogy ez pontosan mit is takar, a számok oldaláról közelítették meg.

Megérkezett a fűtésszezon Magyarországra, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások miatt pedig újra megugrott az igény a tűzifa iránt

A magyar faárak alakulása

A KSH adataiból kiderült, hogy 2022. októberében a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 64,4 illetve 40,0 százalékkal. A vezetékes gáz ára 121,0, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt. A tűzifa ára egyébként egyedül októberben 11,3 százalékkal emelkedett, a szén ára viszont 31,1 százalékkal nőtt. 

Az alábbi ábrán az is látható, hogy a tűzifa is drágult, ugyanakkor nem drasztikus mértékben. Egészen idáig. Idén októberben ugyanis átlagosan közel 8 ezer forintba került 100 kilogramm belőle. A lap korábban megírta, hogy 2022 augusztusában még 5030 forintot kellett ezért a mennyiségért fizetni, így ez a 7980 forintos ár jelentős áremelkedést mutat. 2021-hez képest pedig több mint 3500 forinttal kell többet fizetniük a magyaroknak a fáért, ami igen nagy különbség.

A tűzifa fogyasztói átlagára Magyarországon, 2010-2022. augusztus - Egységes fűrészelt tűzifa, forint/100 kg

Az árak

A Tűzifaprogramban egyébként a keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára fajtánként, erdei köbméterenként az alábbiak szerint alakul:

  • keménylombos: 30 000 forint,
  • lágylombos: 19 000 forint,
  • fenyő: 19 000 forint.

Amire oda kell figyelni:

A magyarországi erdőkben csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni. A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát. Fontos továbbá, hogy gyűjtési engedélyeket a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás