Az ipari növények és időszaki gyepek térnyerése, valamint a pihentetett területek növekedése, továbbá az időjárási szélsőségek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy 2024-ben több gabonaféle esetében csökkent a betakarított területek nagysága – ismertette az InfoRádióban Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője. Elmondása szerint a malmi búza mennyisége is visszaeshet, ami bizonyos élelmiszerek árát megemelheti. A hőség, az aszály, majd az áradások és belvíz egyaránt hátráltatta a gazdákat, ami megnehezítette a betakarítást.

A 2024-es előzetes adatok alapján a gabonafélék esetében elmaradás tapasztalható az előző évi eredményekhez képest. Miközben a búza és repce vetésterülete csökkent, a szója és a kukorica esetében a gazdák bővítették a termőterületeket. A kukorica vetése a vetésforgó miatt is fontos, mivel így biztosítható a talaj termőképessége.

liszt
Fotó: Pixabay

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint 2024-ben 1 254 000 hektáron takarítottak be gabonát, ebből 922 ezer hektárt tett ki a búza. A betakarított területek mérete szinte minden gabonafaj esetében visszaesett az ipari növények terjedése és a pihentetett területek növekedése miatt. Emellett az Európai Bizottság könnyítései miatt a gazdák több földet hagytak parlagon: idén 140 ezer hektárnyi területet pihentettek.

A termésminőségre is hatással van, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az aratás során nagyobb arányban takarmánybúza termett, így a várakozások szerint 10-15 százalékkal emelkedhet a liszt és a kenyér ára. Az őszi időszakra viszonylagos áremelkedés várható, de a végleges adatokat majd csak a teljes betakarítás után lehet közölni.

Bár a búza- és árpatermés elmaradhat az előző évekhez képest, a magasabb termésátlagok javíthatják az összképet. Az Oeconomus adatai szerint idén búzából 5,3 millió, árpából 1,5 millió tonna termett, és a kukorica esetében is kedvezőbb eredményekre számítanak, mivel 906,8 ezer hektáron vetettek ebből a növényből. A búza átlaga jelenleg 5 790 kg/hektár, ami meghaladja az elmúlt évek átlagát.

A gazdák teljesítménye a körülmények ellenére is figyelemre méltó, de a bevételkiesés miatt kihívásokkal kell szembenézniük. Összességében a magyar mezőgazdaság idei eredménye elmarad az elmúlt évek teljesítményétől, de pánikra nincs ok, hiszen a termésátlagok javulása valamelyest ellensúlyozza a kisebb termőterületeket.

Megosztás

További híreink

Elszállhat a kenyér ára! Vészjósló hírek a hazai búzatermésről

2024.10.21.

Az ipari növények és időszaki gyepek térnyerése, valamint a pihentetett területek növekedése, továbbá az időjárási szélsőségek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy 2024-ben több gabonaféle esetében csökkent a betakarított területek nagysága. A malmi búza mennyisége is visszaeshet, ami bizonyos élelmiszerek árát megemelheti. A hőség, az aszály, majd az áradások és belvíz egyaránt hátráltatta a gazdákat, ami megnehezítette a betakarítást.

Több ezer hazai gazda válaszolt egy felmérésben a vizek megtartásáról

2024.10.21.

A vízmegtartás kulcsfontosságú az őszi és a téli időszakban is, a hazai gazdálkodók hajlandók is tenni ennek érdekében

Válaszok érkeztek az új AKG kérdésekre

2024.10.21.

A gazdák közül sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban.

Agrárerdészet kicsiben, a kertben

2024.10.20.

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is. Az agrárerdészet olyan, ősi gyökerekkel rendelkező termesztési mód, amelyben a fákat (azaz az erdészeti növényeket) és a szántóföldi vagy kertészeti növényeket együtt termesztik.

A dámszarvasokat titokzatos betegség fenyegeti

2024.10.20.

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

Gyakran hibázunk, amikor a hideg elől a lakásba menekítjük növényeinket

2024.10.20.

Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás