Eltűnik a házi kenyér a boltok polcairól
A Magyar Élelmiszerkönyv hamarosan több ponton változik. A kenyerekre vonatkozó leíráson is módosítottak az alkotók, nem is kicsit. Több kenyérfajta beltartalmán változtatni kell a jövőben, drágulás jöhet. De mi is a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között?
Aki érintett és eddig nem hallott a változásról, már nem sok ideje maradt. Az új szabályozás ugyanis június 22-én lép életbe, melynek értelmében több termék összetevőjét lényegesen meg kell változtatniuk a pékeknek. A változtatásból a gabonatermesztők is hasznot húzhatnak. Növekedhet a rozs és egyes búzafajták iránti kereslet is.
A rozskenyerek esetében idáig 40 százalék volt az elvárt rozstartalom, mostantól viszont már 60 százalék a minimum követelmény. Ennél kevesebb rozstartalommal kizárólag rozsos kenyér névvel lehet forgalmazni a pékárut, de ebben az esetben is az eddigi 15,1 százalékról 30 százalékra emelték a minimális rozstartalom mértékét.
Hirdetés
A teljes kiőrlésű kenyereket is másként kell készíteni a jövőben. Mostantól kizárólag azok a termékek nevezhetők így, melyek bizonyítottan minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Talán ez az egyik legnagyobb változás, idáig ugyanis már 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt tartalomtól így lehetett nevezni a termékeket.
A Graham kenyereknek minimum 90 százalékban kell graham lisztet tartalmazniuk, míg a tönkölykenyereknek 60 százalékos lesz a minimum tönkölyliszt-tartalom.
Aki eddig házi kenyeret vásárolt, a jövőben ne keresse a terméket, ez a megnevezés ugyanis eltűnik a boltokból. Helyette fehérkenyér, vagy búzakenyér megnevezéssel kell ellátni a kenyereket. Kézműves kenyérnek pedig már csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek nagyrészt kézi technológiával, adalékok és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek – írja az index.hu.
Végezetül a mostanában divattá vált sótartalom is módosul június 22-től. Eddig egy kenyér sótartalma 1,5-2,8 százalék lehetett, mostantól azonban már csak 1,3-2,35 százalék lehet.
Fontos, hogy míg idáig csak a csomagolt kenyerek esetében kellett feltüntetni a kenyér tápértékét, a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét, mostantól a csomagolatlan termékekre is igaz ez. Az említett értékeknek ugyanis írásos formában elérhetőnek kell lennie mostantól az üzletekben minden egyes termékre, és ha a vásárló kéri, az eladó köteles azt átadni.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés