A Magyar Élelmiszerkönyv hamarosan több ponton változik. A kenyerekre vonatkozó leíráson is módosítottak az alkotók, nem is kicsit. Több kenyérfajta beltartalmán változtatni kell a jövőben, drágulás jöhet. De mi is a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között?

Aki érintett és eddig nem hallott a változásról, már nem sok ideje maradt. Az új szabályozás ugyanis június 22-én lép életbe, melynek értelmében több termék összetevőjét lényegesen meg kell változtatniuk a pékeknek. A változtatásból a gabonatermesztők is hasznot húzhatnak. Növekedhet a rozs és egyes búzafajták iránti kereslet is.

A rozskenyerek esetében idáig 40 százalék volt az elvárt rozstartalom, mostantól viszont már 60 százalék a minimum követelmény. Ennél kevesebb rozstartalommal kizárólag rozsos kenyér névvel lehet forgalmazni a pékárut, de ebben az esetben is az eddigi 15,1 százalékról 30 százalékra emelték a minimális rozstartalom mértékét.

Nem lesz több házi kenyér a boltok polcain, de több kenyérfajta beltartalma is változik
 

A teljes kiőrlésű kenyereket is másként kell készíteni a jövőben. Mostantól kizárólag azok a termékek nevezhetők így, melyek bizonyítottan minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Talán ez az egyik legnagyobb változás, idáig ugyanis már 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt tartalomtól így lehetett nevezni a termékeket.

A Graham kenyereknek minimum 90 százalékban kell graham lisztet tartalmazniuk, míg a tönkölykenyereknek 60 százalékos lesz a minimum tönkölyliszt-tartalom.

Aki eddig házi kenyeret vásárolt, a jövőben ne keresse a terméket, ez a megnevezés ugyanis eltűnik a boltokból. Helyette fehérkenyér, vagy búzakenyér megnevezéssel kell ellátni a kenyereket. Kézműves kenyérnek pedig már csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek nagyrészt kézi technológiával, adalékok és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek – írja az index.hu.

Végezetül a mostanában divattá vált sótartalom is módosul június 22-től. Eddig egy kenyér sótartalma 1,5-2,8 százalék lehetett, mostantól azonban már csak 1,3-2,35 százalék lehet.

Fontos, hogy míg idáig csak a csomagolt kenyerek esetében kellett feltüntetni a kenyér tápértékét, a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét, mostantól a csomagolatlan termékekre is igaz ez. Az említett értékeknek ugyanis írásos formában elérhetőnek kell lennie mostantól az üzletekben minden egyes termékre, és ha a vásárló kéri, az eladó köteles azt átadni.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás