A Magyar Élelmiszerkönyv hamarosan több ponton változik. A kenyerekre vonatkozó leíráson is módosítottak az alkotók, nem is kicsit. Több kenyérfajta beltartalmán változtatni kell a jövőben, drágulás jöhet. De mi is a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között?

Aki érintett és eddig nem hallott a változásról, már nem sok ideje maradt. Az új szabályozás ugyanis június 22-én lép életbe, melynek értelmében több termék összetevőjét lényegesen meg kell változtatniuk a pékeknek. A változtatásból a gabonatermesztők is hasznot húzhatnak. Növekedhet a rozs és egyes búzafajták iránti kereslet is.

A rozskenyerek esetében idáig 40 százalék volt az elvárt rozstartalom, mostantól viszont már 60 százalék a minimum követelmény. Ennél kevesebb rozstartalommal kizárólag rozsos kenyér névvel lehet forgalmazni a pékárut, de ebben az esetben is az eddigi 15,1 százalékról 30 százalékra emelték a minimális rozstartalom mértékét.

Nem lesz több házi kenyér a boltok polcain, de több kenyérfajta beltartalma is változik
 

A teljes kiőrlésű kenyereket is másként kell készíteni a jövőben. Mostantól kizárólag azok a termékek nevezhetők így, melyek bizonyítottan minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Talán ez az egyik legnagyobb változás, idáig ugyanis már 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt tartalomtól így lehetett nevezni a termékeket.

A Graham kenyereknek minimum 90 százalékban kell graham lisztet tartalmazniuk, míg a tönkölykenyereknek 60 százalékos lesz a minimum tönkölyliszt-tartalom.

Aki eddig házi kenyeret vásárolt, a jövőben ne keresse a terméket, ez a megnevezés ugyanis eltűnik a boltokból. Helyette fehérkenyér, vagy búzakenyér megnevezéssel kell ellátni a kenyereket. Kézműves kenyérnek pedig már csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek nagyrészt kézi technológiával, adalékok és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek – írja az index.hu.

Végezetül a mostanában divattá vált sótartalom is módosul június 22-től. Eddig egy kenyér sótartalma 1,5-2,8 százalék lehetett, mostantól azonban már csak 1,3-2,35 százalék lehet.

Fontos, hogy míg idáig csak a csomagolt kenyerek esetében kellett feltüntetni a kenyér tápértékét, a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét, mostantól a csomagolatlan termékekre is igaz ez. Az említett értékeknek ugyanis írásos formában elérhetőnek kell lennie mostantól az üzletekben minden egyes termékre, és ha a vásárló kéri, az eladó köteles azt átadni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás