Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal 271 forint/kilogrammra, a vágópulyka élősúlyos termelői ára 2 százalékkal 398 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első 30 hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. A KSH adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 30 százalékkal csaknem 109 ezer tonnára emelkedett 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 15 százalékkal 60,3 ezer tonnára, a pulykahúsé 45 százalékkal 16,3 ezer tonnára nőtt.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júliusban megjelent előrevetítése szerint az USA csirkehústermelése csaknem 1 százalékkal emelkedhet, míg pulykahústermelése 2 százalékkal csökkenhet 2021 harmadik negyedévében a 2020. év azonos időszakához képest. Éves szinten a csirkehúsok termelésének kismértékű növekedése várható, míg a pulykahústermelés 1,5 százalékkal csökkenhet 2021-ben a 2020. évihez viszonyítva. Az USA csirkehúsexportja 2021 harmadik negyedévében várhatóan nem változik számottevően, míg pulykahúsexportja 1 százalékkal emelkedhet az előző év harmadik negyedévéhez képest. Az egy főre jutó csirke- és pulykahúsfogyasztás előreláthatóan nem változik ugyanebben az összehasonlításban - írta az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványának XXI. évfolyam 15. száma.

A vágópulyka áremelkedése kihat a végfelhasználói döntésekre is

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihús exportja 11 százalékkal 599 ezer tonnára csökkent 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ghánába, Ukrajnába, Kongóba és a Benini Köztársaságba nőtt, míg a Fülöp-szigetekre csökkent az uniós baromfihús kivitele. A közösség baromfihús importja 12 százalékkal 189 ezer tonnára csökkent ugyanekkor. Az import több mint 80 százaléka Brazíliából és Thaiföldről származott, a két országból összesen 152 ezer tonna baromfihús érkezett, ami 2 százalékkal kevesebb a 2020. év azonos időszakában beszállított mennyiségnél. Csökkent továbbá az Ukrajnából és a Kínából, ugyanakkor nőtt a Norvégiából származó baromfihús mennyisége az idei év első 5 hónapjában.

Nőtt a magyar vágópulya és a vágócsirke ára

A KSH adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 30 százalékkal csaknem 109 ezer tonnára emelkedett 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 15 százalékkal 60,3 ezer tonnára, a pulykahúsé 45 százalékkal 16,3 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (14,8 ezer tonna), Bulgária (12,5 ezer tonna), Szlovákia (8,9 ezer tonna), Németország (8,7 ezer tonna), Olaszország (8,4 ezer tonna), Ausztria (7,7 ezer tonna), Ukrajna (6,5 ezer tonna), Franciaország (5,5 ezer tonna) és Lengyelország (4,1 ezer tonna) voltak. Magyarország baromfihúsimportja 18 százalékkal 27 ezer tonnára csökkent 2021 első 5 hónapjában. Ezen belül a csirkehús beszállítása 15 százalékkal 19,9 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 62 százalékkal 1,2 ezer tonnára csökkent.

Román, lengyel és holland baromfihús érkezik

A legtöbb baromfihús Lengyelországból (8,3 ezer tonna), Romániából (7,0 ezer tonna) és Hollandiából (3,7 ezer tonna) érkezett. Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon csaknem 351 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2021 első hat hónapjában, 8 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 234 ezer tonnát (+4 százalék), a vágópulyka 44 ezer tonnát (–12 százalék) tett ki.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal 271 forint/kilogrammra, a vágópulyka élősúlyos termelői ára 2 százalékkal 398 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint 198 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2021 első 30 hetében, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A magyarországi ár 4 százalékkal 525 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1168 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 790 forint/kilogramm volt 2021 első harminc hetében. A csirkemell (összesen) ára 7 százalékkal 1137 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 5,5 százalékkal 493 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás