Három vármegyében, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hevesben 60 százalékra emelkedik a korábbi 50 százalékról százalékról a regionális beruházási támogatás maximuma. Kisvállalkozások további 20 százalék, középvállalkozások pedig 10 százalék többletben részesülhetnek. Az extra támogatás célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek.

Az Európai Bizottság május közepén hagyta jóvá a regionális támogatási térkép módosítását - számolt be az európai uniós döntésről az Adózóna. Ezáltal három vármegyében a korábbi 50 százalékról 60 százalékra emelkedik a regionális beruházási támogatás maximuma. Ez az intenzitás határozza meg számos beruházási pályázati konstrukció és a fejlesztési adókedvezmény esetén is, hogy az elszámolható költségek vonatkozásában jelenértéken mekkora lehet az összesen elérhető támogatás maximuma. Kisvállalkozások további 20 százalék, középvállalkozások pedig 10 százalék többletben részesülhetnek, azaz a kkv-k akár 70-80 százalékos támogatást is kaphatnak - írták.

Három vármegyében, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hevesben 60 százalékra emelkedik a korábbi 50 százalékról százalékról a regionális beruházási támogatás maximuma - Fotó: Magro.hu, CSZS, Újpetre

50 százalék jut a többi vármegyének, semmi Budapestnek

Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegyékben 30 százalékos, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben pedig 50 százalékos a támogatási plafon. Budapesti beruházásokhoz nem igényelhető ilyen támogatás.

A bónusz az úgynevezett Igazságos Átmenet Alapból (Just Transition Fund – JTF) támogatható területeket érinti. A JTF a kohéziós politika egyik pénzügyi eszköze, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Az alap az európai zöld megállapodás, a Green Deal végrehajtását hivatott segíteni, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon. A módosított intenzitás a változás hazai jogszabályokba történő átültetését követően lesz elérhető.

Így növekednek a támogatási összegek

Azt már a Deloitte írta meg, hogy az intenzitás növekedése egyúttal azt is jelenti, hogy megnő az a támogatási összeg, ami alatt nem szükséges európai bizottsági bejelentés és jóváhagyás a támogatás odaítéléséhez. Eddig ez az összeg 50%-os régiókban 37,5 millió euró volt, de Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyékben a jövőben ez az érték 45 millió euró lesz (ezek az összegek az uniós jogi keretek közeljövőben kihirdetésre kerülő egyéb módosításai miatt várhatóan tovább emelkednek majd).

Fontos azonban, hogy a fenti változások csak az uniós szabályozási keretek módosulását jelentik. Azokat a magyar támogatáspolitikában nem azonnal és automatikusan, hanem akkor alkalmazzák, ha a regionális támogatási térképet szabályozó magyar jogszabályt, az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendeletet módosítja a Kormány, és a változásokat átvezetik a különböző támogatási programok hazai szabályozásán is.

Amennyiben a kedvezményezett már nyújtott be támogatási kérelmet a térkép módosítása előtt, de a projektet még nem kezdte meg, akkor az uniós szabályozás alapján új kérelmet nyújthat be a magasabb elérhető intenzitásra figyelemmel (de az egyes hazai támogatási programok egyedi szabályozása ennél szigorúbb feltételeket támaszthat).

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás