Hirdetés
Engedélyezett lett az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása az EU-ban
Az Európai Unióban, így Magyarországon is engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. A rendelet szerint a lisztbogár (Tenebrio molitor) lárváiból készült port egyelőre kizárólag egy francia vállalat hozhatja forgalomba. Az eljárás célja, hogy növelje a por D-vitamin-tartalmát.
A DPA - Deutsche Presse-Agentur, vagyis a Német Sajtóügynökség beszámolójáról a Magyar Hírlap írt. Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben, de a gyártóknak ehhez külön engedélyt kell kérniük. Amennyiben rovarokat tartalmaz egy termék, annak szerepelnie kell a csomagoláson.

Az emberek az EU-ban szabadon választhatják meg, mit fogyasztanak, senki sem kényszeríti őket rovarok vagy férgek evésére – közölte az Európai Bizottság. Hozzátették, hogy szigorú szabályok és megfelelő tájékoztatás vonatkozik ezekre az élelmiszerekre, és az engedélyezés előtt alapos tudományos vizsgálatoknak vetik alá őket.
Hirdetés
A fogyasztók továbbra is fenntartásokkal vannak a rovarból készült élelmiszerek iránt
A dpa által idézett felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat, mint élelmiszereket. A Heristo AG élelmiszer- és állateledel-gyártó vállalat reprezentatív online kutatása alapján különösen az idősebb válaszadók mutattak jelentős ellenérzést a rovarok fogyasztásával kapcsolatban - közölték.
A rovarokat számos országban alapvető élelmiszerként fogyasztják, mivel táplálóak, fehérjében gazdagok, és hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz, mert kevesebb erőforrás szükséges a tenyésztésükhöz, az allergiások számára kockázatot jelenthetnek – írta a DPA.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az állattenyésztés hatékonyságára fókuszáltak
2025.02.27.Fokozott várakozás előzte meg a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítást. A Magro.hu szervezésében létrejött rendezvényen részt vevő szakemberek a bőség zavarával küzdöttek, hiszen valamennyi szekcióban olyan meghatározó információk hangzottak el, amelyek segítenek abban, hogy átgondolt és megalapozott döntéseket hozhassanak, illetve maximálisan ki tudják aknázni a pályázati lehetőségeket. Az alábbiakban az Állattenyésztés Szekcióban elhangzott előadások legfontosabb gondolatait foglaltuk össze olvasóinknak.
„Mázsákat, néha tonnákat verünk a környék gazdáira” – Sikerreceptek egy tapasztalt termelőtől
2025.02.26.Fóthi Norbert több mint két évtizedes tapasztalattal műveli 500 hektáros birtokát és folyamatosan keresi a hatékony megoldásokat a terméshozam növelésére. Az innovatív tápanyag-utánpótlási technológiákat előszeretettel alkalmazza és kiemelt figyelmet fordít a biostimulátorok használatára is. Interjúnkban beszél a terméskilátásokról, a TIMAC AGRO műtrágyáival szerzett tapasztalatairól, valamint arról, milyen fejlesztésekre lenne szükség a jövő mezőgazdaságában.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 180 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés