A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben. A gyümölcsfák lombvédelme korábban a kórokozók elleni megelőző kezelést jelentette, hogy a levelek minél tovább, az őszi lombhullásig működjenek. Ám idén akkora az aszály, hogy már az öntözés is lombmegtartó kezelésnek számít.

Az Agrárszektor anyagát szemléztük. Eszerint a zöldségnövényeket nyár végétől már ne tápoldatozzuk, és az öntözésüket is mérsékeljük, hogy megfelelően beérhessenek. A gyomosodás ebben az időszakban is probléma, ezért fontos, hogy még magérlelés előtt szedjük ki a gyomokat, lehetőleg gyökerestől, ezzel a jövő évi gyommentesítési feladatainkat könnyítjük meg. Minél kevesebb gyommag van a talajban a tavaszi veteményezéskor, annál kevesebb konkurense kel majd ki kultúrnövényeinknek - javasolta a cikk. 

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben
A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben

A másodvetések és áttelelő zöldségek vetésének is ilyenkor van itt az ideje, utóbbival jelentős koraiságot érhetünk el majd jövőre, hiszen következő évben a most vetett növények jóval fejlettebb stádiumból indulnak tavasszal. Most vethetjük a csak következő tavasszal beérő, de nagyon finom feketegyökeret, a szinte majd egész télen át szedhető galambbegy salátát, és még a hónapos retek is szedhető lesz, amit szeptemberben vetünk el. Salátákkal is próbálkozhatunk, amelyek idén lehet, hogy nem fejesednek be, ennek ellenére jó konyhai alapanyagok lesznek - írta a szerző.

 Így lesz jó a burgonya

 A burgonya betakarításának a szezonja is a szeptemberben van, ez a virágzása után szedhető fel. Felszedés előtt 3-4 héttel az öntözést hagyjuk abba. Amennyiben késlekedünk a felszedéssel, akkor a gumóban lévő keményítő egy része cukorrá alakul, ami a burgonya ízére és tárolhatóságára is rossz hatással van. Három héttel a burgonya kiemelése előtt vágjuk le a növény maradék lombját a talaj szintjén. Ez megakadályozza, hogy a burgonyafoltosság spórái megfertőzzék a gumókat, és segít a burgonya héjának megszilárdításában, ami a tárolhatóságot javítja. A frissen kiásott burgonyát terítsük ki, és hagyjuk pár órányit száradni, mielőtt betárolnánk, így megakadályozhatjuk, hogy megpenészedjenek a gumók - fogalmaz az írás.

 Szeptemberben a tök virágait szedjük le, azokból úgysem lesz már termés, és a „virágtalanítással” több energia jut a már bekötött termések fejlesztésére. A tök virága ehető, kirántva nagyon finom fogás. A tökfélék termései alá érdemes szalmát teríteni, mely védi azokat a rothadást okozó gombás fertőzésektől. A sütőtök érését segítsük azzal, hogy eltávolítjuk a termést árnyékoló leveleket.

 A levélpetrezselyemből és a metélőhagymából érdemes ilyenkor becserepezni néhány tövet, mert ezekből még télen is szedhetünk leveleket a konyhaablakban. Csípjük le a szabadföldi paradicsom alsó leveleit és csúcsát, hogy a növény a termés érésére összpontosuljon, és ilyenkor már ne növekedjen tovább a tő. Az évelőágyásban, a fűszeres ágyásban a gyommentesítés mellett „formázzuk újra” a töveket, mert ha egymásba összenőnek, akkor idővel kezelhetetlenné válik a fenntartásuk, és a díszítőértékükből is veszítenek - írta a cikk.

Minél tovább tartsuk meg a gyümölcsösben a lombot

A gyümölcstermő fák és bokrok számára ilyenkor még jól jöhet egy lombvédelmi permetezés, hogy a lisztharmatot és más kórokozókat távol tartsuk, így a levelek minél tovább elláthatják a feladatukat. Ezt a kezelést lombon felszívódó levéltrágyával is kiegészíthetjük. Cél a levelek megtartása minél későbbi időpontig, hogy a lombhullást ne a kórokozók határozzák meg. 

Az idei aszály miatt sok helyen már augusztusban elkezdték a lombjukat hullajtani a fák, aminem oka, hogy a vízhiány mellett a nagy melegben a levelek párologtató felülete még inkább veszélyeztető tényező. Az hogy korán elkezdődik és kényszerből a lombhullás nem jó, hiszen a növények emiatt rosszabb kondícióban, kevesebb tartalék tápanyaggal telelnek.

A levelek elvesztése fejlődési szempontból rossz, hiszen még késő őszig részt vehetnének a tápanyagok előállításában, fotoszintetizálhatnának, ám ha nincs csapadék, és magas a hőmérséklet akkor e levelek vizet párologtatnak, tehát elvesztésük a növény életét mentheti meg a kiszáradástól. Idén a késő nyári, kora őszi öntözés is a lombmegtartást célozza.

Néhány aszályos évet elviselnek a nagyobb gyümölcsfák, ám kondíciójuk folyamatosan romlik, és többnyire nem a kiszáradás, hanem a csökkent immunreakcióik miatt könnyebben fellépő valamilyen kórokozó fertőzése okozza majd a pusztulásukat. Tehát öntözni még kell, tápanyagot juttatni a növényeknek (főleg nitrogén túlsúlyosat) már nem szabad, hiszen ilyenkor a növekedésnek le kell állni ahhoz, hogy a vesszők beérjenek, és télállókká váljanak.

További teendők a kertben

Az őszi hajtásnövekmények, melyek nem fásodnak be kellően télire, általában visszafagynak tavaszra. A sövénygyümölcsök idei hajtásait kötözzük a vízszintest megközelítő helyzetbe. Ha túl sok a hajtás, akkor néhányat távolítsunk el tőből, ezzel nem kell az őszi lombmentes időszakig várni. A korosabb fákon megjelenő vízhajtásokat is le kell vágni. Ezekből csak akkor hagyjunk meg, ha azt az elpusztuló, hiányzó részek pótlására szánjuk. A gyümölcsfáknál a gyökérsarjak eltávolítását minél mélyebben végezzük el, akár úgy, hogy az előtörés helyét bontsuk ki a földből azokat, és határozott mozdulattal tőből tépjük, vagy metsszük ki. A vízhajtások, tősarjak fejlesztése csak tápanyagot igényel a növénytől, ám gyakorlati hasznost nem hoz a későbbiekben sem - ajánlja a szerző.

A leszüretelt fák, gyümölcstermő bokrok, és a fiatal gyümölcsfa telepítések körül a földet ássuk fel sekélyen, és alaposan öntözzük meg a tövüket, lehetőleg nagy vízadagokkal, jól átáztatva a talajt. A cseresznye- és meggyfákon a koronaritkítást is ebben az időszakban végezhetjük. A gyümölccsel láthatóan túlterhelt szilva-, dió-, körte-, almafa ágakat a felső harmaduknál támasszuk alá. A hullott gyümölcsök rendszeres gyűjtése és megsemmisítése növényvédelmi megelőző szempontból fontos munkafolyamat - fogalmaz a cikk.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Már csak néhány napig tart a kibocsátás-csökkentési és a zöldenergia-termelési célszámok társadalmi egyeztetése

2024.09.17.

Az Energiaügyi Minisztérium az átdolgozott NEKT tervezetében az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal szándékszik csökkenteni az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását 2030-ig.

Székesfehérvári erdészetre hivatkoztak a tűzifás csalók, a Nébih ellenőre buktatta le őket

2024.09.17.

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát, a Nébih ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le a szélhámost.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Nagyon sok veszteséget szenvedtek el a magyar kukorica- és napraforgótermelő gazdák

2024.09.17.

Kényszer vagy lehetőség, a hazai kukorica- és napraforgó-termesztés jövője” címmel tartotta meg a XXVII. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatanácskozást a Debreceni Egyetemen.

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Partnerhírek
Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 72 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás