Több jogszabályban és eltérő hatályba lépéssel jelentek meg a 2024-re vonatkozó munkajogi változások, amelyek közül a legfontosabbakat az Andersen Magyarország összegezte. A munkavállalóknak és a munkaadóknak is hasznos áttekinteniük a részleteket, mert a módosítások figyelembe vételével betarthatják a szabályokat és elkerülhetik az esetleges büntetéseket, valamint mulasztásokat. A munkaviszony és a szabadság témái is érintettek.

Az Adózóna oldalán megjelent cikket szemléztük. Eszerint 2024. január 1-jei hatállyal változott a szabadságok kiadásának szabályozása. Ennek értelmében a gyermek utáni pótszabadságokat is a munkavállaló kérése szerinti időpontban kell kiadni. Tehát nem csak évente 7 szabadságnapot és a szülői szabadságot kell a munkavállaló kérése szerint kiadni, hanem a gyermek(ek) utáni pótszabadságot is.

Több jogszabályban és eltérő hatályba lépéssel jelentek meg a 2024-re vonatkozó munkajogi változások, amelyeket a munkavállalóknak és a munkaadóknak is hasznos áttekinteniük - Fotó: Magro.hu, CSZS, Veresegyház

Képernyő, munkaviszony, munkaképtelenség

Változnak továbbá a képernyő előtti munkavégzés szabályai és megszűnik az a szabály, hogy a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát, illetve a napi munkaidő 75 százalékát nem haladhatja meg - hívták fel a figyelmet az Andersen Magyarország szakértői.

További változás január 1-jétől, hogy a munkaviszony megszüntetésekor/megszűnésekor a munkáltatónak már nem hatféle különböző dokumentumot, hanem csak egy, minden szükséges információt tartalmazó dokumentumot, az úgynevezett foglalkoztatási igazolást kell kiállítania elektronikus formában vagy papír alapon.

2024. január 1-jét követően a munkáltatónak a munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztáznia kell. Továbbá, a munkabaleseti jegyzőkönyvet és kitöltési útmutatóját a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján teszik közzé (és nem lesz jogszabályba foglalva).

A február és a szeptember is tartogat újdonságokat

2024. február 1-jei hatállyal a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott tevékenységek, munkakörök, álláshelyek esetében a munkavédelmi oktatás a miniszter által közzétett, általános oktatási tematikának a munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető lesz. Az átadás megtörténhet az oktatási tematikának a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzétételével is. (Tehát ezen körben nem kell érdemi munkavédelmi oktatást tartani.)

Bár a rendelet még nem ismert, a munkáltató tevékenységétől függően a munkaköri alkalmassági vizsgálatok megszüntetése előtt mindenképp javasolják mérlegelni, hogy e módosítás a munkáltató objektív felelősségét nem törli el munkahelyi balesetnél/foglalkozási megbetegedésnél, sem pedig azt, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit a munkáltatónak kell biztosítania – figyelmeztettek a szerzők.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás