Hazánkban a hal nem tartozik a legkedveltebb húsok közé, mégis, 24-én este sokak asztalára fog kerülni belőle készült étel. A hazai halfogyasztásra jellemző, hogy csak az év egy bizonyos időszakára koncentrálódik, de jó hír, hogy az utóbbi években fokozatosan növekszik az elfogyasztott hal mennyisége.

Jó, ha 3 kiló halat eszik egy magyar ember évente, mondták pár évvel ezelőtt a szakértők. Mára szerencsére némiképpen módosult ez a szám: 3,5 kiló halat fogyasztunk el évente átlagosan. Az viszont elszomorító, hogy a magyar lakosság 8 százaléka soha, 11 százaléka pedig évente csak egyszer, karácsonykor fogyaszt halat, vagy halból készült ételt.

Az utóbbi évek legfinomabb pontyai kerülhetnek ma az ünnepi asztalokra
 

A növekvő fogyasztás elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbi 5-6 évben nem változott a hal ára, így többen is mernek vásárolni legalább ilyenkor, az ünnepek alatt az egészséges húsból. Azért is merünk egyre több halat fogyasztani, mert a minőség is évről-évre javul. Idén például a ponty esetében drasztikus minőségjavulás látható, köszönhetően az alacsony takarmány áraknak, valamint a hosszú meleg nyárnak. Ideálisan tudtak fejlődni a halak, így a húsuk is kiváló lett.

A ragadozó halak közül a harcsából óriási hiány van, ugyanis rendkívül keresett fajta. Tenyésztésével azonban még nem foglalkoznak elegen, így aki idáig nem szerezte be, az utolsó pillanatban már nem biztos, hogy hozzájuthat. Süllőből is kevés van idén, nem viselték jól a nagy meleget a ragadozók. A megmaradt állományért pedig még Ausztriából és Németországból is idejöttek a felvásárlók, mivel ott hatalmas hiány van belőlük.

Aki idáig nem szerezte be az ünnepi asztalra szánt halat, még gyorsan pótolhatja. Az agrotrend.hu információi szerint megéri, idén ugyanis – a fent leírtak szerint – nem lehet panasz a minőségre. Méltó fogása lesz az ünnepi menünek, legyen szó pontyról, vagy éppen harcsáról.

Megosztás

További híreink

Biztonsági kockázatok miatt betiltják a kínai DJI drónokat az Egyesült Államokban

2024.09.27.

Az Egyesült Államok Kongresszusa törvényjavaslatot fogadott el, amely potenciálisan betilthatja a DJI drónok használatát. A Képviselőház elfogadta a „CCP drónok elleni törvényt”, amely felveszi a DJI drónokat a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által lefedett listára.

Elég lesz a magyar kukoricatermés: három szervezet is bizakodóan várja az eredményeket

2024.09.27.

Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból.

Védekezés a veszettség ellen: az ország déli és keleti vármegyéiben lesz ebzárlat és legeltetési tilalom

2024.09.27.

Az idei év őszén is folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása, valamint ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz az érintett térségekben Magyarország déli és keleti vármegyéiben.

Halad és él Dr. Stefanovits Pál szakmai öröksége a talajtanban

2024.09.27.

„Ne feledd, a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!” - így szól Dr. Stefanovits Pál életének egyik legfontosabb jelmondata, akinek mellszobrát felavatták a MATE Campusán, a Pest vármegyei Gödöllőn.

Már kormány is megszólalni kényszerült a toxinvitában

2024.09.27.

Az idei kukoricatermést érintő toxinveszély kapcsán sokoldalú piaci spekulációk jelentek meg, ami részben a piac manipulációjára irányul. A hőstressz miatt kialakuló gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak, ám a felelős termelési gyakorlatokkal ezek hatásai enyhíthetők. A jövőben minden termelőnek fokozott figyelmet kell fordítania a megelőzésre és a megfelelő tárolási technikákra.

Gondolja meg kétszer, tervez-e kinti programot a hétvégére

2024.09.27.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult idővel indul a nap, de napközben dél felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Az északi, északnyugati harmadban elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, majd délutántól egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Ezzel szemben a déli, délkeleti tájakon napos idő várható fátyol- és kevés gomolyfelhővel. A déli, délnyugati szél - az északnyugati, északi határ menti részek kivételével - ismét élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között várható, de a legtovább felhős északnyugati, északi határ mentén csak 20 fok közelében, néhol azalatt alakul a csúcsérték. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás