A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon.

A Science Daily alapján a Zhvg.hu írta meg, hogy már jó ideje kimutatták, milyen jelentős a húsfogyasztás ökológiai lábnyoma. Az elsődleges alternatív fehérjeforrás pedig eddig a szója volt. Amivel az a gond, hogy bár a termesztésével előállított fehérje valóban kevésbé terheli a környezetet a húsiparnál, így is jelentős az ökológiai lábnyoma. Azonban a koppenhágai egyetem táplálkozástudományi intézetének kutatói kidolgoztak egy olyan új eljárást, amivel lóbab felhasználásával fehérjeport tudnak készíteni, és ami a szójánál is jóval környezetkímélőbb megoldást jelent.

A lóbab válthatja le a szóját a fehérjenövények között - képünkön szója betakarítása

Az egészséges élethez áldozatokat kell hozni

Szójából készül a szójatej, a tofu és a különböző alternatív húsok többségének alapja is. Az olajos növényt elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Amerikában termesztik, így már az exportja is nagy környezeti teherrel jár. A lóbab viszont többféle éghajlaton is megterem. Ráadásul Brazíliában és Paraguay-ban sok erdőt kiirtottak azért, hogy helyet csináljanak a szójaültetvényeknek. Ezáltal a termesztése súlyos kárt okoz az élővilágnak, és csökkenti a biodiverzitást. Ráadásul a tevékenység jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. Egy másik fontos szempont, hogy a szója termesztésében a legnagyobb jelentőséggel bíró országokban engedélyezett és el is terjedt a génmódosítás. Emiatt sokan egyre kritikusabbak a szója környezetre gyakorolt hatása miatt – mondta Iben Lykke Petersen, a kutatás egyik résztvevője a Science Daily-nek.

A lóbab jobb fehérjeforrás

Ráadásul a tudósok eredményei alapján a lóbabból készült por jobb fehérjeforrás, mint a lencse, az amaránt, a hajdina és a quinoa. A kutatók egy úgynevezett nedves frakcionáció eljárással nyerik ki a fehérjét a lóbabból,majd kivonják belőle azokat az anyagokat, amelyek akadályozzák a fehérje emésztését, így az jobban felszívódik a szervezetben, amikor elfogyasztják.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Rendkívül kártékony rovar, az őszi sereghernyó lehetséges megjelenéséről jött figyelmeztetés

2024.12.03.

Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) az amerikai kontinens melegigényes őshonos faja, amely kiemelten veszélyes zárlati károsítóként szerepel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) A1-es karanténlistáján.

13 éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

2024.12.03.

Az idei november középhőmérséklete a legalacsonyabb volt 2011 óta. Emellett ez volt az első hónap 2023 májusa óta, amelynek középhőmérséklete országos átlagban az éghajlati normál alatt maradt.

Az aszály hatásai ellenére is lesz elég magyar karácsonyfa az idén

2024.12.03.

Az aszály ugyan megviselte a fiatal ültetvényeket, mégsem kell hiányra számítani fenyőfából a karácsonyi időszakban.

Több változás lép életbe az adótörvényekben

2024.12.03.

Az Országgyűlés elfogadta és kihirdette a 2024. évi LV. törvényt, amely számos adótörvény módosítását tartalmazza.

Tudja, mióta nem érkezett uniós forrás Magyarországra?

2024.12.03.

Június 26-a óta Magyarország nem kapott újabb európai uniós támogatást, bár a 2021–2027-es pénzügyi ciklusban hazánknak járó 21,8 milliárd eurós keret 56 százaléka jelenleg hozzáférhető.

Karácsony közeledtével nem haszontalan tudni, melyek lettek az Év Szaloncukra 2024 díj legjobbjai

2024.12.03.

Az idei fődíjat a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor érdemelte ki.

Partnerhírek
Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás