Van néhány furcsa és abszurd módszer, amellyel biztosítható, hogy növényeink megkapják az összes szükséges tápanyagot, amire szükségük van – hogy egészségesek legyenek. Az egyik ilyen a tésztavíz használata! Meglepő? Miért érdemes maradék tésztavizet használni a növényeinkre? Azért, hogy egészségesek és dúsak legyenek ennek az aranyló folyadéknak a segítségével.

Jó a tésztavíz a növényeknek?

A keményítővel teli tésztavíz nyomokban kalciumot, foszfort, vasat, cinket és káliumot tartalmaz, amelyek jótékony tápanyagokkal segítik a növények növekedését. Mivel tele van szénhidrátokkal is, segít a talajban lévő baktériumok aktivitásának fokozásában is.

Ha azt szeretné, hogy a tésztavíz erősebb legyen, hasonlóan egy enyhe műtrágyához és növényi probiotikumhoz, erjessze meg
(Forrás: balconygardenweb.com)

Ugyanakkor ha túl sok növényi olajat vagy sót ad a vízhez, hogy a tészta ne ragadjon össze, akkor ne használja a növényeken. Az olaj a napfény hatására felmelegszik, és megégeti a növényt.

A használat egyszerű. Szűrje le teljesen a vizet, mivel nem jó, ha tésztadarabok maradnak a talajban. Mindig hagyja a vizet teljesen kihűlni, mielőtt elkezdi használni.

A maradék tésztavíz növényeken való felhasználásának előnyei

1. A tésztavíz rendszeres használata teltebb és dúsabb leveleket eredményez.

2. Segít továbbá felgyorsítani a hasznos talajbaktériumok és gombák, például a laktobacillusok és a mikorrhiza növekedését.

3. Ez is elősegíti a növények egészséges fejlődését, és ellenállóbbá teszi őket a betegségekkel szemben.

4. Kiváló módja a víztakarékosságnak is, hiszen ha egyszerűen csak leöntenénk a mosogatóba, annak egyébként semmi haszna nem lenne. Főként, ha a növényeink is részesülhetnek belőle!

5. A megmaradt tésztavíz minden növénynek, így a zöldségeknek, fűszernövényeknek, virágoknak és szobanövényeknek is hasznára válhat.

Tegye a tésztavizet növényi probiotikummá

Ha azt szeretné, hogy a tésztavize erősebb legyen, hasonlóan egy enyhe műtrágyához és növényi probiotikumhoz, erjessze meg.

Hozzávalók

Főtt tésztavíz (szobahőmérsékletűre lehűtve)

Cukor (körülbelül egy teáskanálnyi egy csészényi tésztavízre)

Tej (opcionális, körülbelül egy evőkanál egy csésze tésztavízre)

Hogyan készítsük el?

1. lépés: A tészta főzése után gyűjtsük fel a főzéshez használt vizet. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

2. lépés: Az erjedési folyamat elősegítése érdekében adjunk a tésztavízhez és a tejhez javasolt mennyiségű cukrot, ez természetesen opcionális.

3. lépés: Szerezzünk be egy zárt edényt ehhez. Ha nyitott üveget használunk, fedjük le egy légáteresztő ruhával vagy gumiszalaggal rögzített papírtörlővel.

4. lépés: Hagyjuk a tésztavizet erjedni néhány naptól egy hétig. Ez idő alatt a vízben jótékony mikroorganizmusok fejlődnek ki, és hatásos növényi probiotikummá teszik azt.

5. lépés: Használat előtt hígítsuk fel az erjesztett tésztavizet friss vízzel. Az általános hígítási arány 1 rész erjesztett víz 5 vagy 10 rész normál vízhez, a kívánt koncentrációtól függően.

Hogyan kell alkalmazni ezt az erjesztett tésztavizet?

Használjuk a hígított erjesztett tésztavizet növénynkei öntözéséhez, mind beltéren, mind kültéren. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérzónát és a környező talajt célozzuk meg.

Alkalmazzuk gyakran, hogy állandó tápanyagforrást biztosítsunk a növények számára. Állítsuk be az erősséget az adott növény igényei alapján.

A tej hozzáadása az oldathoz további előnyöket biztosíthat a növények számára. A tej használatakor azonban ügyeljünk az esetleges szagokra. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében szükség szerint állítsuk be a tej mennyiségét.

Az erjesztett tésztavíz előnyei

1. Az erjesztett tésztavíz enyhe forrásává válik az olyan alapvető tápanyagoknak, mint a kálium, a kalcium és a magnézium, amelyek elősegítik a növények erőteljes növekedését.

2. A legfontosabb dolog, amit ez az erjesztési folyamat tesz, hogy hasznos növényi probiotikummá válik, és alkalmazása ösztönzi a hasznos talajmikrobák növekedését, ezáltal javítja a növények tápanyagfelvételét.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A megszokottnál korábban kezdődött a burgonya betakarítása Székelyföldön 

2024.09.21.

Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában.

Partner

Versenyfutás a klímaváltozással - Növénytermesztés változó környezetben 2.0

2024.09.21.

A KITE Zrt. idén ősszel “Növénytermesztés változó környezetben 2.0” címmel hívta életre két szántóföldi bemutatóját. A vállalat rendezvényén az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó legújabb technológiák, inputanyagok, valamint a megújult John Deere T/S/X kombájncsaládok és a betakarítás gyakorlati megoldásainak bemutatását célozta meg.

A falatnyi kertecskék gondozása is bőven okozhat gondot

2024.09.21.

Az apró kertek a városi környezetet élőbbé teszik. Még egy erkély berendezésekor is számos tényezőt kell figyelembe vennünk, ám a talaj miatt nem kell aggódnunk, mivel olyan földkeveréket választhatunk, amely megfelel a növények igényeinek.

Több hívatlan vendég is betelepedett a Bükk erdeibe

2024.09.21.

Az erdészeknek küzdeniük kell a már megjelent inváziós, azaz tömegesen elterjedt idegenhonos fajokkal, ugyanakkor fel kell készülni újabbakra is.

Versenyt futnak a klímaváltozással a hazai kukoricatermesztés megmentéséért

2024.09.21.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei folyamatosan nemesítik azokat az új gabonafajtákat, amelyek jobban ellen tudnak állni a növekvő forróságnak és szárazságnak.

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás