Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások. Az előlegfizetés időszaka várhatóan november végéig tart, a Magyar Államkincstár a gazdáknak megítélt támogatás teljes, forintban kifejezett összegének legfeljebb 70 százalékát fizeti ki. Azon gazdálkodók esetében, akiknél még az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyintézés folyamatban van, a kifizetés a későbbiekben történhet meg. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy első körben a 2024-es egységes kérelmek alapján a gazdáknak járó közvetlen támogatások előlegeit utalják el, majd december elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik. 

Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások
Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások

A Nemzeti Irányító Hatóság már közzétette az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott fenntarthatóságot elősegítő alapszintű-jövedelemtámogatás, az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás, valamint a fenntarthatóságot elősegítő, átcsoportosítással nyújtható kiegészítő jövedelemtámogatás címén kifizethető maximális összegeket. 

A gazdálkodók az alapszintű jövedelemtámogatás keretében hektáronként 38 213 forintra számíthatnak, az átcsoportosítással nyújtható emelt összegű kiegészítő jövedelemtámogatás előlege 23 340 forint lesz, a csökkentett összegű kiegészítő jövedelemtámogatás pedig 12 457 forint. A fiatal mezőgazdasági termelői támogatás előlegeként 21 854 forintot fizet ki a kincstár a támogatásra jogosultaknak.

A jószágok után járó pénzek

Ismertek a különböző termeléshez kötött támogatások alapján kifizethető előlegek összegei is. A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás előlege egyedenként 8 565 forint, a termeléshez kötött hízottbika-tartás támogatás előlege egyedenként 18 119 forint lesz, a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatás kapcsán pedig egyedenként 91 916 forintos előlegre számíthatnak az érintett gazdálkodók.

A termeléshez kötött zöldségnövény termesztés támogatás előlege hektáronként 60 043 forint, az ipari zöldségnövény termesztés támogatási előlege 106 825 forint, a termeléshez kötött ipari olajnövénytermesztés támogatási előlege 33 722 forint lesz hektáronként.

A termeléshez kötött extenzív gyümölcstermesztés támogatási előlegeként hektáronként 53 171 forintot, az intenzív gyümölcstermesztés kapcsán hektáronként 106 421 forintnyi előleget fizet ki a gazdáknak a Magyar Államkincstár. A szálas fehérjetakarmány termesztésének előlege hektáronként 12 479 forint lesz az idén.

Az idei egységes kérelmek beadási időszaka április 10-én indult, amelynek keretében 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A NAK falugazdász tanácsadói idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A jogvesztő határidőig, 2024. június 10-ig országosan beadott 159 551 kérelem több mint 65 százalékának, 104 477 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Minél egészségesebb füvet esznek az állataink, annál egészségesebbek leszünk mi, fogyasztók is

2024.10.25.

A növények gyökérváladékok segítségével biztosítanak tápanyagot, felvehető cukrokat a mikroorganizmusok számára, azok cserébe felvehetővé teszik a talajban lévő tápanyagot a növény számára. Így a földben fennmarad a természetes táplálékkörforgás

Érkeznek a támogatási pénzek a gazdák számláira

2024.10.25.

Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások.

Tovább fertőz a madárinfluenza

2024.10.25.

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

Meg kell változtatni a termelés és a fogyasztás módját: CLEVERFOOD/Együnk okosan kiállítás nyílt Budapesten

2024.10.25.

A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A tűzifa választása és tárolása okosan: hogyan biztosítsuk a hatékony fűtést?

2024.10.25.

A megfelelő tűzifa kiválasztása több szempont alapján történik, amelyek figyelembevételével elkerülhetjük a gyakori hibákat, és biztosíthatjuk a hosszú távú, gazdaságos fűtést. Itt összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú tippet az ideális tűzifa beszerzéséhez és tárolásához.

Lepárlás mesterfokon: Hogyan készítsen hibátlan pálinkát!

2024.10.25.

A pálinka alapja a jól elkészített cefre, amelynek feldolgozása során számos tényezőre kell odafigyelni. A helyes gyümölcsválasztástól kezdve a fermentálás és lepárlás precíz irányításán át egészen az érlelésig minden lépés kritikus a végtermék minősége szempontjából.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 99 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás